自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

男仔,中三,銅鑼灣返學,月洗$4000,包飲食、車費及娛樂,是否太多?但係又唔見佢買無聊嘢,主要用來食,是否應該控制一下,怕習慣了,收唔到。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

未識搵錢就學洗錢
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

happy+ 發表於 18-3-19 11:04
男仔,中三,銅鑼灣返學,月洗$4000,包飲食、車費及娛樂,是否太多?但係又唔見佢買無聊嘢,主要用來食, ...

車費幾多,自己比錢食幾多餐?

子爵府

算死草 發表於 18-3-19 11:12
車費幾多,自己比錢食幾多餐?

車費約$10,早餐喺屋企飲杯奶就出門,所以佢小息時會食早餐,午餐出街食,放學後有時有課外活動,所以會食下午茶,偶然會同朋友食埋晚餐。星期六、日有時會約朋友出街social。只怪佢參加太多活動太多朋友要應酬了。

用戶要求終止服務

男仔,中三,銅鑼灣返學,月洗$4000,包飲食、車費及娛樂,是否太多?但係又唔見佢買無聊嘢,主要用來食, ...

睇埋車費10元,2000其實係咪夠?最多2500(已好多)我覺得返學去快歺店0k⋯⋯

四千真係太多....

JD930    發表於 18-3-19 14:59

翡翠宮

好多

珊瑚宮

2024年龍年勳章

中三一個月有成4千蚊零用,真係羨慕!

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我自己1個月都洗唔到4000
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

琥珀宮

我女讀U last year,都無咁多,得3500,包埋佢自己買衫

仔中六,一半都無!

子爵府

2018復活節勳章

北角返灣仔, 我個仔今年中六都無咁多
中三已經$4000, 高中咁點算? 仲有未計補習費等雜項

琥珀宮

happy+ 發表於 18-3-19 11:18

車費約$10,早餐喺屋企飲杯奶就出門,所以佢小息時會食早餐 ...

你少比d佢,佢自然會節制,參加幾多活動幾多應酬。

你比佢錯誤concept ,只要佢覺得有需要(佢以為)就可以洗,而無需量入為出!

大宅

佢地未做野
唔知揾錢唔易
最重要係怕人地知佢有錢, 呃佢
佢地未明, 撲素的生活對佢地有益處

寶石宮

2023年兔年勳章

$4,000好好用 可請客 打機買武器 ...

用戶要求終止服務

牛年勳章

回覆樓主

阿仔中三,零用範圍同你差唔多,我比 $2500,返學車錢約 $20 日,零食,午餐,補習後晚餐自費(一星期約兩三日),補習,課外活動車費,朋友出街 social 較少,佢每個月有錢儲,仲同我講唔使比咁多佢...
未經許可,請勿轉載

子爵府

親子王國15週年勳章

四千咁多?!我中學一個月最多都係洗 $1000,依家外國讀大學一個月衣食行都係 $1600,頂多$2000。$4000 係接近我一星期日夜接補習先賺到嘅錢。想娛樂、同朋友出街就自己平日食平 d 慢慢慳錢。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔多, 身材肥胖嗎如果肥就要控制下.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔中六都係比二千,星期六/日食屋企,佢好慳都有錢儲,細仔初中比千八都儲唔少。樓主兒子中三洗四千太多啦,小心洗慣食慣,愛佢變害左佢。

子爵府

回覆樓主

其實我都覚得多架,不過無可能唔比佢食架,好似連最基本既食都控制,有點不合理,好似昨天佢約朋友出街,中午食薩利亞,晚餐食pepper lunch,連八達通増值$50,已經洗了$200。

子爵府

happy+ 發表於 18-3-19 11:18

車費約$10,早餐喺屋企飲杯奶就出門,所以佢小息時會食早餐 ...

星期六日呢?文具,衫褲鞋衫...其實數你都識計架啦!4000係佢開聲要定你自己比?你比多佢,佢咪洗多囉!

公爵府

回覆樓主:

我仔中三,每月2千,車費約10元,包食飯和小食,不包娛樂,因佢都係放長假先出去一日半日。
仲有佢每天找回來的散銀會比返我用的

首頁
12345...7

尾頁

跳至