自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

^—^ 發表於 18-3-19 11:19

睇埋車費10元,2000其實係咪夠?最多2500(已好多)我覺得返學 ...

Agree

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

太多, 讀書就已經比佢洗慣左, 第時點算

男爵府

happy+ 發表於 18-3-19 11:04
男仔,中三,銅鑼灣返學,月洗$4000,包飲食、車費及娛樂,是否太多?但係又唔見佢買無聊嘢,主要用來食, ...

咁多
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

男爵府

回覆樓主

我仔金鐘返學,食4歺,八達通另計, 我仔仲一定唔會喺school canteen食,我比$250 per week 佢都夠用

小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

happy+ 發表於 18-3-19 11:41
我係月頭比$2000,但係佢月中已經用曬,跟住幾百幾百咁比,總計約$4000。
...

你肯俾,我都唔使慳。

計清楚每個月開支再俾啦,唔係必須品就cut咗佢。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

男仔,中三,銅鑼灣返學,月洗$4000,包飲食、車費及娛樂,是否太多?但係又唔見佢買無聊嘢,主要用來食, ...

會唔會買網上遊戲,我仔中一,零用錢就係買呢d

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我自己覺得好多吖

大宅

B301 發表於 18-3-19 13:11
我有時lunch time經過d日本湯麵店,平均$8x碗,見都有班中學生食,心諗,我平時lunch都吾會食咁貴, 中學生 ...

係,exactly!
我哋屋企call pizza只係for special occasions。 Pepper Lunch 我都係只食過一次。平日為咗慳錢我都係帶lunch返公司。我覺得樓主所講已經超出基本洗費。4千我養到一個工人了!

水晶宮

happy+ 發表於 18-3-19 11:41
我係月頭比$2000,但係佢月中已經用曬,跟住幾百幾百咁比,總計約$4000。
...
我仔中二,800蚊飯錢~早餐屋企食,8達通我幫佢入~~早幾日佢約同學出街,我比左$100佢,返黎找返$100比我
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

男爵府

回覆樓主:

我諗我最孤寒
我女中三,步行5分鐘到校,早餐屋企食,午餐學校訂飯,每星期$150,俾佢自己分配點洗,聯誼費用自己出(一個月都無一次),有時都有剩。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我自己洗費連埋買屋企所有既菜同唔洗4000

子爵府

回覆樓主

畀個參考你,我個囡 Y9 ,我每星期$500-,主要返學、放學食嘢,少少車費,主要我接送,放假去街我每次另外畀$200-300,另外我有畀一張starbucks 儲值咭佢用,若果你個仔活動和應酬多既可能差不多,佢哋呢個年紀運動量大會好大食,一日食到黑都吾奇

侯爵府

2024年龍年勳章

patpat234 發表於 18-3-19 11:23
我自己1個月都洗唔到4000

me 2

珊瑚宮

回覆樓主

$4000
我自己一個月都冇駛咁多呀!

男爵府

happy+ 發表於 18-3-19 14:10
有咁既可能,因為同佢出街食,成日都叫好多嘢食,有時食埋我嗰個餐都好似唔夠咁
...

我都係有次 在米線店食嘢
附近有 幾個 中學生 每人一碗 ,食最大碗 嗰種 好多個餸嗰隻 走嘅時候我見到有d剩半碗......!
嗰啲大碗米線通常兩個人.
好多人睇到眼都突埋, 唔係好明點解要叫咁大碗嘅米線 又食唔曬 每人一碗真係有啲過份......!

子爵府

一個大人返工都洗吾到4000一個月
佢食d野都幾貴下

伯爵府

Daisywong313 發表於 18-3-19 14:06
可能你仔要食好多野
前幾日同老公食米線,我地兩人先食八十幾
搭枱個男中學生自己一個都叫了一百三十野食

仔真係可以食好 多。我仔去吉野家食二個大牛肉飯才夠飽。
一碟飯的話就要叫多個白飯

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 18-3-19 13:51
呢點我又唔多認同喎,每月比可以教佢量入為出,先儲起少部分,再睇住可用金額來洗,亦要教佢養成儲蓄習慣, ...

請問你係中一已經每月比?佢地初初會不會未到月尾已用完?咁應該再比嗎?我個仔而冢中一,我係每日比$50元,剩小息買少少嘢食+午餐。不過有陣時都有錢剩番。

男爵府

sambb 發表於 18-3-19 14:36
每個月入兩次數, 每次1500, 先減番一千。 對佢黎講無咁辛苦。 無錢又大食,咪食方包。
怕佢第時做野唔 ...

200元係每星期的早餐+午餐?点分配?

大宅

回覆樓主

工人姐姐份糧都係得四千幾,中三學生,呢份零用似乎多咗 d 喎。

首頁

尾頁

跳至