烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 phyonna 於 09-3-16 22:08 發表
請教小學生自製飯盒
謝謝!
Phyonna
你係想問整咩飯盒比小學生?定想教小學生整飯盒?定想問個盒點整?

禁止訪問

珍珠宮

我d女都係家人送飯....冇咩特然要整, 都係之前一晚dinner夾起d餸帶飯~

要留意唔好帶太濕有汁既餸, 可以帶:
豬朳, 炒蛋, 煎午餐肉, 菜~
炒烏冬 / 炒反

有時會當日新鮮整:
火腿芝士三文治 + 朱古力奶
壽司~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Siuchoi 於 09-3-17 10:41 發表
我d女都係家人送飯....冇咩特然要整, 都係之前一晚dinner夾起d餸帶飯~

要留意唔好帶太濕有汁既餸, 可以帶:
豬朳, 炒蛋, 煎午餐肉, 菜~
炒烏冬 / 炒反

有時會當日新鮮整:
火腿芝士三文治 + 朱古力奶
壽司~ ...
我自己有時間,就會即買即煮送飯,但就5會煮到天花龍鳳,多數
-番茄牛肉蛋
-海鮮粒炒飯
-包水餃
-鮮菇肉碎銀針粉
-炒烏冬
-日式咖哩
-菜飯等等…

好多時諗5到煮乜,會"參考"學校飯商張餐單

男爵府

原帖由 phyonna 於 09-3-16 22:08 發表
請教小學生自製飯盒
謝謝!
Phyonna

參考吓! http://hk.myblog.yahoo.com/decemlmk
用時間黎減少傷痛.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原帖由 Decem 於 09-3-17 12:21 發表

參考吓! http://hk.myblog.yahoo.com/decemlmk

Decem,

我都有睇過妳個blog, d lunch box 整得好美味, 而且擺得好美觀, 有唔明, 想請指教, 想問下以上的link, 果d飯團, 是否一早起身整, 之後放在膠盒再放入保盒, 等到下午才食, 要等約5-6hrs, 仲要唔要加冷凍包呢? 我女(p.1)食左學校幾日飯, 便叫我下個月帶返飯, 現要諗定整d咩, 因剛轉全日, 所以帶飯都係新丁, 不過只係唔清楚見到妳有d lunch box是用膠盒放食物, 唔知要唔要額外處理, 因為天氣開始熱, 想知有關保冷及保溫的處理, 唔好意思, 咁多野問, 煩請指教, 謝謝!
[size=large]我家有隻百厭貓[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/25/logo_copy2.jpg[/img]

複式洋房

回覆 # 的文章

Decem,

請問你個網頁出現的保溫飯壺內的餸格係咪買呢個保溫飯壺時包埋架?

男爵府

原帖由 mmichael 於 09-3-17 14:42 發表

DREAM,
1.請問- PIZZA, 豬扒包, 粟米沙律 & 三文治,見你用膠盒裝, 夏天會唔會CHANGE 壞呀?
2.飯糰點做?
THX!
PHYONNA

每天都是早上整, 未試過變壞!
如夏天加個冰包就無問題啦!
飯糰我用模cup的,好易咋.
用時間黎減少傷痛.

男爵府

原帖由 瀅瀅媽咪 於 09-3-17 14:59 發表

Decem,

我都有睇過妳個blog, d lunch box 整得好美味, 而且擺得好美觀, 有唔明, 想請指教, 想問下以上的link, 果d飯團, 是否一早起身整, 之後放在膠盒再放入保盒, 等到下午才食, 要等約5-6hrs, 仲要唔要加冷凍包 ...

係每天早上整!夏天就要加冰包.
用時間黎減少傷痛.

男爵府

原帖由 Ah_Sun 於 09-3-17 15:25 發表
Decem,

請問你個網頁出現的保溫飯壺內的餸格係咪買呢個保溫飯壺時包埋架?

個膠兜係吉x島嘅$10店買. 不過買了回來要將膠兜條膠邊剪掉, 先可放得入三光飯壺內. 因膠兜SIZE大了少少.
用時間黎減少傷痛.

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

即煮送飯

大宅

Decem,
我都常常去妳blog睇,但都係唔明膠盒飯壺保暖方法, 可唔可影D相點配.

原帖由 Decem 於 09-3-17 17:04 發表

係每天早上整!夏天就要加冰包.

男爵府

原帖由 hugo媽咪 於 09-3-17 17:52 發表
Decem,
我都常常去妳blog睇,但都係唔明膠盒飯壺保暖方法, 可唔可影D相點配.

膠盒係唔可以保暖架, 用膠盒時我只會帶三文治/飯團之類可室溫食用之食物. 要熱食嘅食物如飯/炒麵/通心粉我就會用保溫飯壺喇,即係我BLOG內圓形有膠兜果隻.
用時間黎減少傷痛.

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章

Hi Decem,
請問你帶三文治的大膠盒及利賓約的膠杯在那裏買?

原帖由 Decem 於 09-3-17 20:33 發表

膠盒係唔可以保暖架, 用膠盒時我只會帶三文治/飯團之類可室溫食用之食物. 要熱食嘅食物如飯/炒麵/通心粉我就會用保溫飯壺喇,即係我BLOG內圓形有膠兜果隻. ...

男爵府

原帖由 phyonna 於 09-3-18 09:52 發表

THANKYOU!!
1.想問疏菜如放在保溫飯壺會CHANGE黃,有什麼方法? 2.保溫飯壺在什麼地方買和價錢
PHYONNA

1(唔多唔少都硬會變黃.盡量唔好帶深綠色的疏菜.:) )
2(一般家品店.:) )

用時間黎減少傷痛.

男爵府

原帖由 GG9190 於 09-3-18 10:18 發表
Hi Decem,
請問你帶三文治的大膠盒及利賓約的膠杯在那裏買?

大膠盒喺吉x島$10店買.:D
膠杯喺士瓜灣不知名的家品店.:loveliness:

用時間黎減少傷痛.

首頁

尾頁

跳至