自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

唔明有乜好 稅重到....
所以老公決定唔俾兩個仔返去讀書 係香港算

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lovelydaphne 發表於 18-3-19 23:04
我地冇錢投資移民,亦冇技術移民,我只係普通家庭,希望小朋友長大後可以到外國生活,我會留在港生活,反 ...

其實你有冇諗過佢第日係咪想喺澳洲生活?點解要安排佢自己喺澳洲生活?你地就留港?

伯爵府

lovelydaphne 發表於 18-3-19 12:01
小朋友現在1歲,想計劃他最終成為澳洲公民,享有福利,請教父母如何規劃?我並沒有親戚在澳洲。謝謝(emoji) ...

依家就算有錢投資移民都好難,堂哥舊年想一家投資移民過去,但唔批,話超齡。佢都後悔後生時無過去。佢依家40

伯爵府

lovelydaphne 發表於 18-3-19 23:04
我地冇錢投資移民,亦冇技術移民,我只係普通家庭,希望小朋友長大後可以到外國生活,我會留在港生活,反 ...

我移民澳洲多年,可以同你講你送你仔黎呢自讀書係唯一對你家可行既方法,不過你可以做下資料搜集因爲近兩年政府好努力減少靠讀書什至乎 working visa 留低轉 pr 既人數,難度不停 up,我識有一堆人一心想係度落地生根既已經無奈返左本國,by the time 你仔可以自己 apply pr visa 時可能已經完全係第個玩法同世界了

優悠在澳洲

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

無錢(攪投資移民),無專長(攪技術移民),又已婚(攪唔到配偶入藉)。。。但想成為人地公民享用人地福利?好有蝗蟲feel

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

Nino 發表於 18-3-19 12:05
改嫁澳洲人。

伯爵府

+3金熱血

瀟灑兔兔 發表於 18-3-20 04:34
依家就算有錢投資移民都好難,堂哥舊年想一家投資移民過去,但唔批,話超齡。佢都後悔後生時無過去。佢依 ...

40歲有3000萬港紙都移唔到?

有3000萬,不如響個邊買層樓去住住算了,又唔洗交個邊税。至於細路學費,一年12萬港紙啫(公校)。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

睇標題我以為一歲小朋友識得自己要求成為澳洲公民

伯爵府

786 發表於 18-3-20 06:05
40歲有3000萬港紙都移唔到?

有3000萬,不如響個邊買層樓去住住算了,又唔洗交個邊税。至於細路學費,一 ...

唔知人地計畫,跟住佢地移民去美國了。美國唔洗咁多錢。佢地都無係果邊長住。主要都係香港。

男爵府

回覆 lovelydaphne 的帖子

投資移民,有足夠金錢便可

伯爵府

+3金熱血

瀟灑兔兔 發表於 18-3-20 06:56
唔知人地計畫,跟住佢地移民去美國了。美國唔洗咁多錢。佢地都無係果邊長住。主要都係香港。
...

原來移美國仲易

珍珠宮

孩子是獨立個體,佢長大自有自己方向,不要以為你認為完美的安排,佢就一定覺得同樣完美。
你想移民就自己努力去移,不要冠在孩子身上要佢去完成你的夢想。

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

stkyo 發表於 18-3-20 04:57
無錢(攪投資移民),無專長(攪技術移民),又已婚(攪唔到配偶入藉)。。。但想成為人地公民享用人地福利 ...

可能佢事實就係呢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

男爵府

那從今日起你要努力揾$, 為仔仔出國續書蒲路

大宅

其實你有冇睇過技術移民係需要啲咩技術?我幾年前睇過,廚師,電工,呢啲佢地需要,父母可以試下睇下佢地既requirement係乜。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

如果現實無可行途徑,唔好諗咁多,去外國唔一定好似你想像中好!好好培養小朋友,將來有學問搵到錢,生活開心係邊個國家唔係重點!

侯爵府

小肥楊 發表於 18-3-19 15:06
兩三年前改佐好似係五百萬澳元(因為當時考慮投資移民,最終決定留係香港,香港係最好啲, 依家唔知有無 ...

其實投資移民有5 隻
最高果隻先係 5 M

大宅

瀟灑兔兔 發表於 18-3-20 04:34
依家就算有錢投資移民都好難,堂哥舊年想一家投資移民過去,但唔批,話超齡。佢都後悔後生時無過去。佢依 ...

你堂哥40未超齡呀,55以上先係

侯爵府

cplus 發表於 18-3-20 08:38
其實你有冇睇過技術移民係需要啲咩技術?我幾年前睇過,廚師,電工,呢啲佢地需要,父母可以試下睇下佢地 ...

呢啲係on occupation list, 但有無諗過呢啲工種,係咪有能力過到 skill assessment, 周同 英文ielts 去拎移民分呢

首頁

尾頁

跳至