興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

1.到鴨寮街買一張「嘉沃電訊」的「一卡兩號」儲值咭 (聯通網絡),HK$150,可透過微信 Wechat 實名認證。卡內有列明開通步驟,跟著做就可以了。首年月費 RMB$6元,第二年每月RMB$12元,預設開通漫遊,可收發短訊。記得問清楚電話卡所屬地,最好是深圳,方便辦事。

2.實名認證後,記得24小時內「激活」電話卡,才算真正開通。

3.開通後,如果即時登記 12306,是不能收發短訊的。等幾天後再試,就可以發短訊到 12306 綁定電話卡了。

如果都不能,嘗試在「訊息」更改設訂。
方法:Android
設訂 > 連接 > 流動網絡 > 選大陸上 > 網絡營運商 > 選大陸卡 > 搜尋網絡 > 選3(和記)
訊息 > 設訂 > 更多設訂 > 文字訊息 > 訊息中心 > 選大陸卡 > 更改為 +8613010201500 > 儲存

香港: +8613010201500
深圳: +8613010888500 
廣東: + 8613010200500

4. 「一卡兩號」要想轉換聯通其他套餐,非常麻煩,甚至變成空號。想要變更套餐的,還是上深圳買「一卡一號日租卡」比較好。價錢 RMB 50,內存 RMB 50 話費。

5. 這是暫時惟一不用上深圳實名,不用大陸身份證買電話卡而成功的辦法。

6. 推薦下載「聯通手機」app,每天簽到賺積分,免費換領話費和流動數據。

7. 推薦關注微信「聯通微服務」,每天簽到有紅包或流量送。

翡翠宮

回覆樓主:

好得呀

大宅

lyh80115 發表於 18-3-19 18:13
好得呀

亦都要靠你不吝指教呢

子爵府

回覆樓主:

早啲睇到就好。不過開咗中聯通都ok

子爵府

BK Milk勳章

orassa 發表於 18-3-19 17:51
1. 到鴨寮街買一張「嘉沃電訊」的「一卡兩號」儲值咭 (聯通網絡),HK$150,可透過微信 Wechat 實名認證。 ...

請問係邊下載聯通手機app?有無link?唔該曬!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

回覆 Tiffany2 的帖子

http://iservice.10010.com/lt/database/clientdownload/index.jsp

大宅

Tiffany2 發表於 18-3-24 01:37
請問係邊下載聯通手機app?有無link?唔該曬!

還有,可關注微信「聯通微服務」,每天簽到有紅包或流量送。

子爵府

BK Milk勳章

orassa 發表於 18-3-24 22:54
還有,可關注微信「聯通微服務」,每天簽到有紅包或流量送。

唔該晒!

侯爵府

回覆樓主:

呢個便是最平上大陸網plan? 可否share 出去比其他人用?

翡翠宮

micsin 發表於 18-3-28 11:16
呢個便是最平上大陸網plan? 可否share 出去比其他人用?

留意樓主第4個步驟,打去改套餐,變成人仔5元月費,3元1日無限或1元1日800MB,建議選後者,除非日日狂煲劇啫。可以分享網絡。

侯爵府

lyh80115 發表於 18-3-28 11:34
留意樓主第4個步驟,打去改套餐,變成人仔5元月費,3元1日無限或1元1日800MB,建議選後者,除非日日狂煲劇 ...

謝 長盡分享

珍珠宮

2024年龍年勳章

嘩,神卡。

大宅

聯通仲有個米粉卡plan 可以轉
https://m.10010.com/queen/xiaomi/new-mifans.html

另外轉plan 除左打電話外仲可以經微信轉,隔離epc 睇到已有成功例子

加入微信公眾號 "中国联通微厅", 輸入 转人工, 有客服後, 輸入

您好,
现在想申请改为 5元米粉卡
我的电话号码是 : 1xxxxxxxxxx
姓名 : xxx
香港回乡卡后4位号码是 : xxxx
可能會叫你俾大陸地址,自己準備定
部份人工客服可能唔肯幫你轉,到時換第二個客服再試

翡翠宮

jkswoo 發表於 18-3-28 23:55
聯通仲有個米粉卡plan 可以轉
https://m.10010.com/queen/xiaomi/new-mifans.html

唔錯 米粉卡仲多200MB。

我上小米官網睇過,米粉卡係免費送,仲有50元話費,其實搵内地親朋「買」咗再去營業廳轉自己名又得唔得?

大宅

lyh80115 發表於 18-3-29 08:16
唔錯 米粉卡仲多200MB。

我上小米官網睇過,米粉卡係免費送,仲有50元話費,其實搵内地親朋「買」 ...

可以的,但轉名時,原卡主和新卡主必須一齊到營業廳辦理。

另外,現有的聯通客戶都可以轉這個套餐,但轉了後,就不可以轉回天神卡,因為每個客戶只可以登記天神卡一次。轉套餐,是沒有贈送優惠的。

另外,持回鄉卡者只可實名一張電話卡,如要買米粉卡,就可能要註銷現在持有的電話卡。

註:米粉卡並非聯通官卡。而天神卡就是正式官卡。

男爵府

1.到鴨寮街買一張「嘉沃電訊」的「一卡兩號」儲值咭 (聯通網絡) ...

多謝提供資料

想再確認一下第四點:
我主要是想有個no.在大陸開銀戶口,所以要收大陸訊息。若轉做天神咭,變左得大陸號碼,是否就不能在港收到大陸訊息呢?

請指教

Thanks

翡翠宮

麻油麵 發表於 18-4-1 13:36
多謝提供資料

想再確認一下第四點:

開通番香港漫遊就一樣收到

男爵府

lyh80115 發表於 18-4-1 15:30
開通番香港漫遊就一樣收到

申請漫游收訊息請問要另外收費多少?

翡翠宮

麻油麵 發表於 18-4-1 15:56
申請漫游收訊息請問要另外收費多少?

免費,搵客服開通。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

1.到鴨寮街買一張「嘉沃電訊」的「一卡兩號」儲值咭 (聯通網絡) ...

謝謝分享... 想問下...

請問轉天神卡唔是要即做? 可以用一排之後才轉嗎? 月費 RMB$6元 ..用量是點計? 張卡去邊增值?
Stay Hungry , stay foolish !!

首頁

尾頁

跳至