嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

小朋友21.5 month
由半歳開始食粥仔,由稀到杰
每餐粥有兩種果/菜+一種肉

果/菜包括:蕃茄,薯仔,粟米,合掌瓜,冬瓜,節瓜,南瓜,蕃薯,百合,菜芯,西蘭花,有時會落埋芝士

肉包括豬,雞,魚,三文魚 (因屋企唔食牛,所以無俾小朋友食)

試過煮粉/俾大人飯小朋友食
但全部唔肯食,只肯食粥及奶,
但d粥都已經好杰

小朋友已21.5 month
但唔係好肯講野,唔知係咪因為少咬食物

請問可以點做?

回覆 Szeszeccc 的帖子

Hello Szeszeccc ,2歲小朋友會好似成人咁食多元化食物,質感切成小塊/粗糙食物,透過咀嚼訓練舌頭和口腔肌肉協調對佢說話能力都有幫助架。睇到媽媽好努作出唔同嘗,平時用誇張口型示範俾睇點樣咀嚼吞嚥,轉變下食物外觀,好似卷旦、熟食物整壽司、飯團、三文治用唔同顏色鮮艷蔬菜煮熟壓成蓉,製作芡汁或濃湯,番茄、甜椒、菠菜、青豆、蘑菇都係唔錯嘅選擇仲可以加入少量牛奶或乳酪,令醬汁更香濃幼滑。朋友做完運肚餓時候會更願意嘗試新食物,同其他差唔多年紀嘅小朋友一齊食,都可以增加佢嘅興趣。平時係咪同大人一齊食正餐?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-20 17:24
回覆 Szeszeccc 的帖子

Hello Szeszeccc ,2歲小朋友會好似成人咁食多元化食物,質感切成小塊/粗糙食物, ...

Thanks for your advice.
小朋友仲要我地餵粥,所以同大人分開食的。
Szeszeccc 發表於 18-3-20 18:10
Thanks for your advice.
小朋友仲要我地餵粥,所以同大人分開食的。

小朋友會容易被四周事物吸引,如果未有餓意、進食環境/食物唔能夠引起佢興趣,未掌握好舀食物嘅技巧,都會影響佢唔肯主動進食,一齊去揀一套有佢鍾意嘅卡通人物、顏色嘅餐具吸引下佢,2歲小朋友鐘意模仿,建立同家人/爸媽一齊食早午晚餐習慣,一齊享用營養均衡的食物外,都可以吸引佢模仿架,平時媽媽多D引導佢自己扶住碗用匙舀食物,自己住拎食物(熟食物整嘅壽司、飯團、三文治)黎咀嚼,都好多小朋友鍾意,佢做到時要即時讚賞同鼓勵呀。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至