自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

如果一個不生性,還有另外一個。如果一個不嫁,另一個還有機會,有希望抱孫。買兩張彩票。

珍珠宮

taylor100 發表於 18-3-19 18:48
其實老左有一個子女同兩個子女有咩唔同?有兩個有咩好處多過得一個子女?

理想地打算,就係:

如果一個唔得閒,仲有一個可以幫忙一下照料,跟吓眼。

兩個有商有量,可以大家搵資料照料老父母的特別護理事宜。

一個揸車,一個扶落車,扶上酒樓或回家,揸車的可以直接安心去泊車。

⋯⋯

男爵府

最好生多d添呀……呢个吾孝順下个孝順、

禁止訪問

好媽媽勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唯一好處係一個唔生性既,仲可能有另一個生性少少,等自己老左會探下囉

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

一個人,第時要獨自照顧2長老
二個人,有50%機會第時要獨自照顧2長老

一個人,面對外家/婆家有怨冇路訴
二個人,有50%可以有個娘家人傾下計

公爵府

其實老左有一個子女同兩個子女有咩唔同?有兩個有咩好處多過得一個子女?
子女同伴侶都只係人生中既一部份,永遠對自己好既人只有自己,唔能夠祈望太多,老左有人照顧陪伴當係福份,冇的話,只能夠自己睇開啲,人出生個刻係自己一個,臨終亦係自己一個,有生之年要學懂愛錫自己,做自己喜歡既事,為自己而活,如果為他人而活,會好辛苦,有子女唔代表子女會愛錫自己

珍珠宮

回覆樓主:

互相照顧

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

父母是否偏心,係決定兄弟姐妹是否和睦的關鍵之一仔女不和睦,不孝順的機會就會大DD

公爵府

yatmanchris 發表於 18-3-19 19:09
我從來冇諗過對自己有咩好處 只係諗將來我同老公去左賣咸鴨蛋 兩個女都仲可以互相依靠同互相幫忙
...

水晶宮

kitty_tang 發表於 18-3-19 20:06
無諗過有回報。利申有兩個,大個自已搞掂就好了。

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

男爵府

chingmon 發表於 18-3-20 00:28
有時見到d新聞,白頭人送黑頭人,如果有不只一個子女還可承受,假如離去的是獨子/獨女,父母又吾可以再生, ...

Give me five, 原來有人同我同一諗法

大宅

露比2006 發表於 18-3-19 22:48
其實好難計算 , 冇準則, 因素太多....自小 小朋友性格?, 父母怎教育?, 一家關係如何?, 經濟如何?.......... ...

認同,呢D邊有得計啫,睇個人命水,正面的人睇到的將來係一家開心聚會,我見到大把,當然亦見到好多不相來往,但呢度D人睇到嘅多數係反面同負面嘅,費解

公爵府

回覆樓主:

一名子女不會爭產,不會怨你偏心,二名子女有很大機會爭產又怨你偏心(雖然你不誠認)再爭免稅額,但照顧父母就互相推脫,借口多多。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果兩個仔女係孝順同埋合作,兩個會好過一個。
我家之前辦喜事同埋白事,有兩個。大家分工合作,每人做一啲會比較輕鬆
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

kyliema2006 發表於 18-3-19 18:58
對子女來說,兩個人照顧兩老,會比一個人照顧兩老來得輕鬆ddd。

agreed.正常系。肯返來望你一眼!

琥珀宮

人多熱鬧d開心d,搵人傾計、關心、幫忙也多幾人分擔(不論金錢、精神、時間),獨生子女呢方面壓力大好多

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

好咪互相扶持,唔好咪互相推卸。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

子爵府

rosey2056 發表於 18-3-19 19:39
如果仔女有一半機會唔理2老, 咁你無人理既機會係25% 低過生一個既50%

我見好多就算成屋兄弟姊妹,都可以推來推去,講夾錢醫病就更加影都冇。所以最好係靠自己,做好退休計劃,唔好旨意仔女照顧,就算生2個,生5個,都可以係冇人理。

首頁

尾頁

跳至