懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

minniebella 發表於 18-4-23 22:35
要有心理準備,有機會有好很痛同痛得好密

我最近既恥骨痛到行唔得耐,大脾內則扯住痛得好犀利

假陣痛就半夜好強烈,四五點又會停晒

晚晚都以為自己作動,唉
今天再大的事,明天就是故事

侯爵府

珍妮仔 發表於 18-4-23 22:36
我最近既恥骨痛到行唔得耐,大脾內則扯住痛得好犀利

假陣痛就半夜好強烈,四五點又會停晒

我搵傳心師同我d貓傾計,講講下佢可以同未出世既bb溝通,問佢bb會唔會準時28號出黎,佢話bb比左個數字佢就係24,個陣有哂心理準備24號出世,結果真係22號晚假陣痛左幾下就冇左23號朝頭早7點開始痛

大宅

邱優 發表於 18-4-23 18:56

我個陪月都講左好多次叫我唔好飲。。。

我朋友開唔到度數食全餐,我事後先知佢有一星期兩次白蓮蘇

大宅

珍妮仔 發表於 18-3-20 01:19
9成既中醫都推薦飲白蓮鬚清胎毒,而網上好多人都話醫院姑娘話好多食全餐既媽咪都係飲左白蓮鬚所以唔夠氣生 ...

我上一胎有食開中藥,到8個月左右,我見藥單其中一樣係白蓮鬚。最後我係穿水後要催生,9點開始催,3點幾順產生左。唔係痛好耐,亦唔覺唔夠氣。

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

個個人體質唔同啦
我大女無飲過 生出黎就濕疹
2女7-8個月開始飲 兩星期一次
去藥房買$10 分2次煲 一個月清哂
9-10個月 就1-1.5星期飲一次
都係$5咁飲 妹妹過期4日先出但順產無催唔大痛...
無濕疹 而家出街人人話呀妹白滑過家姐

上網睇其實都係話28週開始飲清胎毒
咁生之前唔洗日日飲嘅...我都係7-10日先飲一次
都係果句 人人體質唔同啦

複式洋房

珍妮仔 發表於 18-3-20 01:19
9成既中醫都推薦飲白蓮鬚清胎毒,而網上好多人都話醫院姑娘話好多食全餐既媽咪都係飲左白蓮鬚所以唔夠氣生 ...

我宜家32週,陪月話我可以一星期飲兩次,見到大家咁寫,有D擔心!

大宅

Allisonthy 發表於 18-4-24 18:14
我宜家32週,陪月話我可以一星期飲兩次,見到大家咁寫,有D擔心!

我覺得睇體質,始終人人情況唔同

你扒文會睇到每個人反應都唔同,唔好盡信啲未飲過既人講野。

我深信,可唔可以順產,亦都好多睇當時狀態,未必因爲一種藥材影響。
今天再大的事,明天就是故事

別墅

珍妮仔 發表於 18-4-24 18:34
我覺得睇體質,始終人人情況唔同

你扒文會睇到每個人反應都唔同,唔好盡信啲未飲過既人講野。

係呀,真係人人體質唔同,最好睇中醫自己適唔適合飲!第一胎同今胎都由八個月左右開始飲,一星期飲一兩次,兩胎都好快開到度數生,第一胎由穿水到生用左六個鐘生左,第二胎仲快,陣痛去到醫院用左兩個鐘生左,好快開到度數!當然我亦有食其他嘢清胎毒!

首頁

尾頁

跳至