興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題。

成26xxx一部相機,好想買,但又覺得好貴。。。。。

主要用來拍小孩,陽光足夠的日子,D610是個好拍檔。

但低光下,iso拉高後,躁點又有點忍受不了。。。

唉,而家d玩具越來越貴。

男爵府

(1)價錢唔係問題,無所謂!
(2)常常用,質素先決,會買!

子爵府

2024年龍年勳章

fibe0313 發表於 18-3-20 01:27
如題。

值,絕對值,我對上個部係 D800E, 當日忍手唔上 D810, 終於等到 D850, 你用過就知係完全兩回事。

除非真想去到 D5 個停(我應唔會了,唔想用直度太重)否則我相信呢部 D850 應可玩過世

大宅

彥彥媽咪 發表於 18-3-20 23:00
值,絕對值,我對上個部係 D800E, 當日忍手唔上 D810, 終於等到 D850, 你用過就知係完全兩回事。

除非真 ...

D850對電腦要求高很多嗎?是不是還要換電腦?
我部電腦買左3年,但係係文書記。跑4千幾萬像素的照片不知道會否很吃力。
另外,想問埋有關記憶卡的問題。原有d610的記憶卡用在d850上,會否跑不動?

子爵府

2024年龍年勳章

fibe0313 發表於 18-3-21 00:10
我部電腦買左3年,但係係文書記。跑4千幾萬像素的照片不知道 ...

-->D850 相既像素係高的, 但視乎你之後會唔會執相啦, 否則你只要部機有足夠 RAM (起碼都 8GB 啦) 都應夠行

我部電腦買左3年,但係係文書記。跑4千幾萬像素的照片不知道會否很吃力。
--> 要睇返你個腦既SPEC 先可 COMMENT, 但即使要換, 依家換部 RAM 高 (8GB+) , CHIPS 快 (i5+) 既應 $5000左右都得了 (有D 唔太HIT 既牌子或自己砌機應仲會平D)

另外,想問埋有關記憶卡的問題。原有d610的記憶卡用在d850上,會否跑不動?
--> D850 係可拍 4K MOVIE, 要影同SAVE 時順就要用 XQD 卡, 呢隻卡暫時不多牌子有, 主要係 SONY, 我依家個張 64GB 都要 $9XX, 有隻LEXAR 都有, 平係平D, 不過成日無貨. 影相對卡既傳輸速度無4K MOVIE 咁高, 你係用返普通 SD CARD 行CLASS 10 都得, 但有時影完等張相落去等好耐, 我就會寧買貴少少, 用 SDHC 以上既卡

D850 有兩個卡槽, 我習慣相就用 SDHC, VIDEO 先用 XQD

大宅

彥彥媽咪 發表於 18-3-21 23:46
-->D850 相既像素係高的, 但視乎你之後會唔會執相啦, 否則你 ...

謝謝

侯爵府

fibe0313 發表於 18-3-20 01:27
如題。

玩具既野 喜歡 就去買啦
但 緊記一闊三大 鏡頭和電腦 也要升級

首頁

尾頁

跳至