嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

可唔可以用魚煲粥?仲有飲米水係咪有助退燒?
回覆 michellelee7677 的帖子

Hello michellelee7677 , 醫生有冇講咩原因發燒? 如果BB體溫已經持續降低,代表正在康復緊,發燒時媽媽幫佢沖暖水涼、抹身、BB會用排汗調節體溫,多飲暖水或者煲D滋潤湯水,雪梨水、蘋果水、竹庶水、紅蘿白栗米水都有助退燒。由於患病時身體機能/消化能力可能會受到影響,媽媽以清淡易消化和高營養湯水,例如:瘦肉/魚湯煲粥,三文魚、比目魚、紅衫魚都有好多媽媽鐘意,豐富蛋白質對身體康復都好重要架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-20 16:15
回覆 michellelee7677 的帖子

Hello michellelee7677 , 醫生有冇講咩原因發燒? 如果BB體溫已經持續降 ...

感謝回覆 就跟你方法一試!雪梨水好,小朋友一定中意
michellelee7677 發表於 18-3-22 14:53
...

唔駛客氣 媽媽加水果片落水度增加清水香味,都可以吸引小朋友飲清水架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
michellelee7677 發表於 18-3-22 14:53
...

加油

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-22 16:16
加油

救教,好返無燒之後可以飲咩湯水幫忙復原?佢輕左好多,10%體重
michellelee7677 發表於 18-3-22 17:12
救教,好返無燒之後可以飲咩湯水幫忙復原?佢輕左好多,10%體重

BB輕左10%體重,明白媽媽會好心疼 試下用唔同顏色鮮艷蔬菜煮熟壓成蓉,交替黎配唔同穀類食物(飯/粉/麵),將較多的維他命嘅糙米、紅米、麥米加入白米都OK。例如豆腐青豆濃湯+雞肉絲、豬肉碎+菠菜湯、牛肉碎+西蘭花湯,甜椒+三文魚湯都好簡單易烹調,媽媽仲可以加入少量牛奶或芝士,令濃湯/醬汁更香濃幼滑,剌激和增加BB胃口黎攝取更多元化營養,體重會慢慢恢愎返架。

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-23 11:43
BB輕左10%體重,明白媽媽會好心疼 試下用唔同顏色鮮艷蔬菜煮熟壓成蓉,交替黎配唔同穀類食物(飯/ ...

感激不盡
michellelee7677 發表於 18-3-23 13:30
感激不盡
每日同BB去公園跑跑跳跳,呼吸新鮮空氣,可以增強BB抵抗力,做完運動嘅BB胃好都會好D

首頁

尾頁

跳至