懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主

食素無問題,好多人都食素,不過要仔細研究營養夠唔夠,咩食物多鐵同蛋白質

禁止訪問

mumamy 發表於 18-3-20 11:31
我係一個中意素食者, 岩岩有左BB冇耐, 奶奶驚陀B我成日食素會令身體吸收唔夠鐵同蛋白質, 對我同BB既健康唔 ...
Hello mumamy, 素食者陀B都冇問題架, 只要滿足到額外嘅營養需要就ok。注意要有足夠嘅葉酸, 疍白質, 鐵, 鈣同維他命B12呀。一般陀B頭3個月, 體重增加0.5-2kg, 你重左幾多呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!
yingyingcao1122 發表於 18-3-21 11:19
我細妹之前本身都食左全素幾年
但就係因為有左bb
驚唔夠鐵同鈣
Hello yingyingcao1122, 奶提供多種營養素, 例如蛋白質, 碳水化合物, 鈣質, 維生素等; 而雞蛋, 乾豆類, 深綠色嘅蔬菜, 例如菠菜, 菜心, 果仁, 全穀物類, 添加左鐵質嘅早餐穀物, 乾果等都可以提供鐵質架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

kellyly69 發表於 18-3-20 11:39
其實我覺得做素食媽媽冇咩問題, 識好多台灣朋友佢地懷孕都係素食媽媽都OK, 唔會話唔夠營養, 堅持落去就得啦 ...

That's great!

珊瑚宮

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-21 15:30
Hello yingyingcao1122, 奶提供多種營養素, 例如蛋白質, 碳水化合物, 鈣質, 維生素等; 而雞蛋, 乾豆類, 深 ...

我唔係素食者不過唔係特別鐘意食肉,除咗魚之外所有肉類我都覺得佢有種怪味,一食就好想嘔.... 聽妳咁講其實唔洗刻意逼自己食肉就放心哂

複式洋房

回覆樓主

我懷孕期間都是吃素的。自己身體上沒有問題,BB出世後也很健康。其實這樣我更加留意自己每天有沒有攝取足夠營養。

回覆 JD930 的帖子

Hello JD930 ,如果媽媽好抗拒食肉類,都唔建議媽媽太強逼自己呀 懷孕媽媽每日一般需要進食5-8個乒乓球大細嘅(肉、魚、蛋、豆類及代替品),唔同乾豆及豆類製品(豆腐、腐皮)都OK,輪流選擇唔同魚類進食,1斤以下嘅魚、養魚、淡水魚一般水銀含量較低, 連骨小魚乾蒸雞蛋都有好豐富營養架。

禁止訪問

禁止訪問

珊瑚宮

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-22 14:19
回覆 JD930 的帖子

Hello JD930 ,如果媽媽好抗拒食肉類,都唔建議媽媽太強逼自己呀()懷孕媽媽每日一般需 ...

明白 唔該哂妳啊。

禁止訪問

珊瑚宮

mumamy 發表於 18-3-22 15:34
奶可以飲, 但係肉就....我都未食到落口, 單單係聞到個種騷味, 就好想嘔....

我都係啊
JD930 發表於 18-3-22 15:35
明白 唔該哂妳啊。

唔駛客氣 媽媽可以將有較多的維他命嘅糙米、紅米、麥皮加入白米,適量曬太陽有助身體製造維他命D,增進對鈣質嘅吸收,每日20-30分鐘運動,對媽媽胃口、血液循環、睡眠質素都有幫助架。

禁止訪問

mumamy 發表於 18-3-22 15:35
我都係正常既上次檢查完

好多JM 都支持您呀 媽媽檢查時體重正常媽媽唔駛太擔心呀,到懷孕中後期每星期大約會增重0.4-0.5kg,懷孕期間心情輕鬆愉快,充足睡眠對BB同媽媽都係最好架

珊瑚宮

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-23 10:37
唔駛客氣 媽媽可以將有較多的維他命嘅糙米、紅米、麥皮加入白米,適量曬太陽有助身體製造維他命 ...

知道 慢跑或散步,踩單車機 etc?我聽人講生bb之前行多啲樓梯會好啲?

珊瑚宮

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-23 10:51
好多JM 都支持您呀 媽媽檢查時體重正常媽媽唔駛太擔心呀,到懷孕中後期每星期大約會增重0.4-0. ...

好多準媽咪托住bb都冇覺好瞓 有冇咩方法解決?

首頁

尾頁

跳至