自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

同男朋友打算計劃結婚但遇到好多問題

基本上男家完全冇意見 唔擺酒都OK 主張低調
我係女 單親家庭長大
媽咪想宴親朋 又想同親戚比較
我哋一開始就已經講到明唔擺酒
但媽咪反應好大 寧願我哋唔好儲錢買樓
都要比足禮金 同擺返幾圍宴客
問極要幾多禮金都唔肯講

我同男朋友想有個預算
大家都係打工 唔係有太多錢
我哋宜家只係Plan緊 男朋友未求婚
屋企唔肯講大約禮金

男朋友唔想求完婚先發覺屋企Request好多
Afford唔起到時就好煩

之前個Plan就係婚紗相+簽紙+兩家爸媽兄弟姊妹食餐飯(冇親戚)
但我媽咪好重視要叫哂啲三姑六婆朋友鄰居
所以想問下大家意見

1. 唔擺酒應該比幾多禮金?
2. 擺Cocktail Party請所有人觀禮,會有人情,但屋企好似點都要求要有餐飯食,即係夜晚要另外再食幾圍,個到應該唔會再有人情收(親戚已去Cocktail Party唔會再比人情),咁樣係咪會好貴?
3. 如果擺Lunch Buffet,禮金應該比幾多?係咪要額外比幾圍人情媽咪?

我同男朋友真係好煩惱
希望大家指教下!

伯爵府

回覆樓主

你不停重複問禮金要俾幾多?我諗你問都冇人俾到答案你,因為個問題係你媽到……況且每個人嘅情況都唔同,冇準則!
你同你媽關係好唔好?你好似好驚佢咁?你問下佢,究竟係想嫁女定賣女?

水晶宮

我哥哥年底結婚, 女家要大搞,
但承諾女家收到人情,全部俾番我哥哥找數,
即話, 人情會COVER 到酒水
我哥岩岩話我知佢已經用左十萬,
佢預計, 唔計酒席, 自己要出20萬..

禮金女家開6萬8..............

擺20圍
韓國影婚紗相,
全日攝影
全日化妝
租衫,
餅卡,女家話要150張, 西, 100張中
介子
仲有好多細數都未計..................

wcpcelia    發表於 18-3-20 18:57

子爵府

momomola 發表於 18-3-20 14:59

比禮金應該唔關擺唔擺酒事?
你同媽咪傾清楚先
冇所謂公價,真係睇你媽咪意思

另外好少見人擺lunch cocktail晚上又食飯
你地唔想大搞咪晚上擺幾圍
簡單同親戚食飯

大宅

回覆 QY08040408 的帖子

都OK 我同佢同住就係有試過問佢
佢唔肯答
淨係話要宴親朋同比禮金
傾唔到

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

禮金比幾多? -->咁要睇下你男友&你啲年薪有幾多? 兩個人啲聯名儲佐多錢? 之後可以按你哋自己啲能力, 比返個offer你阿媽. 話你哋啲禮金, 酒席只能比到咁多, 問返你阿媽接唔接受?

大宅

回覆 李露眉 的帖子

呢條數真係唔識計仲有朝早酒店出門
因為兩家住老遠
呢樣個樣加加埋埋

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你一定要知道伯母點諗,好似我個 fd ,佢阿媽要請全間廠既所有同事,成廿圍 咁我 fd 咪擺超平果d 囉

我 fd 都唔 like , 我唯有話最多當扣佢以後家用
總有離別的時候

大宅

回覆 妹妹貓咪 的帖子

我哋都有諗過 夜晚就兩家人同親戚食飯但男家唔會有親戚
如果只係有女家親戚
感覺好奇怪

請問係咪擺咁Cocktail Party請哂所有人黎
就唔洗再額外同屋企人親戚食飯架喇?
係嘅話 我會考慮下呢個方案

大宅

回覆 Chowying 的帖子

我聽我呀媽講要請埋啲遠到我都唔知佢係邊位嘅親戚想像唔到

翡翠宮

畀面勳章

momomola 發表於 18-3-20 15:05
回覆 QY08040408 的帖子

都OK 我同佢同住就係有試過問佢
佢唔肯答,你就話個預算俾佢知,唔反對當應承,佢唔滿意再商量
日日是好日

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

問題係你阿媽唔肯講要幾多禮金,咁好難搞

要同你媽解釋清楚, 你都係想有個預算, 佢唔講就唔好結囉(大一大佢), 或者你地簡單註冊, 問佢又唔答, 好難搞落去, 等佢知問題係佢唔合作, 唔係你唔順佢意......

當然你的態度要溫柔D, 等佢知道你的難處..................

祝一切順利啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

寧願我哋唔好儲錢買樓都要比足禮金同擺返幾圍宴客 -> 對你阿媽冇言 正常都想個女買樓啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

回覆樓主

你媽媽點解唔肯同你講要幾多禮金?
一係你開個價
睇媽媽接唔接受
佢唔接受,自然會講要幾多先得

我身邊親戚就收3萬8到8萬8不等
有朋友唔擺酒,就俾左10萬8做禮金
都幾貼近市價

侯爵府

陪月勳章

momomola 發表於 18-3-20 14:59

你媽媽唔會講佢想要的數俾你聽架﹐佢只係想你男友盡俾﹐
你講個數去試佢啦;

另外以你媽咁的方法﹐
例如你媽要10圍去宴請佢D朋友﹐
哩10圍的人情你唔駛諗住攞得番﹐
以傳統方法去計﹐
哩D都係佢的禮﹐
佢唔會俾你架﹐
但會計算埋係禮金入面﹐
例如... 3萬 + 10圍 (我以$6000一圍計)﹐
咁即係你俾在9萬禮你俾媽﹐
哩個 point 希望幫到你去預算。

另外﹐我建議你如果 Cocktails﹐
Target 請你兩個的朋友好喇﹐
果D親友果D就用你媽的『請朋友食飯』度先至請﹐
否則你會請雙重﹐
同埋...你個 cocktails 係長輩心目中不算招待﹐
我唔建議你對牛彃琴。

男爵府

回覆樓主:

寧願你地唔儲錢買樓都要擺酒,唔係掛,依家仲有人咁諗?

我反而係女家冇意見,男家有 最後都講掂左8圍食飯(只係男家=.=),真係便服食飯,唔會搞咩march in, 播video, 換衫

大宅

回覆樓主

如果你地兩個都唔想擺酒就堅持唔擺,連呢d堅持都冇之後點做人世?
其他就自己睇餸食飯啦,總之唔好充大頭鬼要借錢...

wcpcelia    發表於 18-3-20 18:57

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

嫁女唔係賣女,如礼金多又要擺酒,請伯母二選一。仲有,伯母親友的人情是你地或地收,要先講清楚。有些女家家長礼金同人情都袋袋平安。边個找酒樓數,就有机拿人情代數先,有净當然俾番新人。

lunch cocktail當然人情少過晚宴。

其實你自己的婚礼,當然要令新人开开心心搞。如儲首期的錢拿了去擺酒,人情又唔係你倆人收,即倒落海俾你阿媽威。

我唔話结婚一定要買樓。但因為父母要搞大佢而推遲自己的置業或生兒女計劃就好唔值得。好多情侶都因傾结婚细节而散左。如未來外母苛取無道,日後又難相處,只知要几多家用,可能嚇走你男友。

其實成年子女去註册,父母反对亦阻揀唔倒。可否一人行一步,只請有血缘的,唔请朋友同学。隣居都請?米講笑啦。

公爵府

回覆樓主:

禮金真係要問清楚妳媽咪,可能幾仟,可能百萬喎!酒席方面,如果拮据俾8圍内,有限錢,$8萬樓下,妳媽咪單親養育妳成人,盡能力滿足佢。一家人萬事有商量!
恭賀新禧,迎春接福!

子爵府

回覆樓主

禮金你見你媽唔講,而且佢咁要面,我諗你地預6萬-10萬起跳。
唔好擺cocktail同lunch buffet! 唔係你想像中咁平!但人情收少好多!寧願一次過擺酒!人情易cover! 再者你阿媽實話唔夠體面,得個搞字!
問清楚你阿媽想請幾多圍!如果好多圍,其實你同搞擺酒差不多!其實擺酒條數好多時都可以cover 大部份,如果你擺酒樓的話。

首頁
12345...10

尾頁

跳至