自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

子爵府

momomola 發表於 18-3-20 15:10
回覆 妹妹貓咪 的帖子

我哋都有諗過 夜晚就兩家人同親戚食飯但男家唔會有親戚

理論上擺完lunch cocktail就算咖啦
但前提係你呀媽ok

水晶宮

回覆 MoooVoo 的帖子

擺酒越有錢既人越賺錢,窮親友多就會蝕,越有錢有D想去睇你既排場,親朋戚友更送現金又送金。甘咪賺囉。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

既然你地有共識唔搞咁多野, 咁咪簡單簽紙+食飯就算

禮金呢啲真係唔知你媽想要幾多, 你比個數佢睇下合唔合佢心意啦

大宅

回覆樓主:

通常禮金3萬8, 咁睇自己能力可以比多d
之後問你媽咪想要幾多圍,當5圍,通常會依依鵝鵝,咁你話要訂場,預你5圍,只可以少唔可以多,可能佢就會即時數到阿邊個親戚阿邊個C9朋友一定要請,咁大約有個預算人數,但心底都預多1-2圍比佢,再問女家人情邊個收,
如果計禮金加女家人情,呢度你大約預到禮金幾錢,再加每圍幾錢
之後哦d駛費,你去轉太子金都,都知幾錢度

男爵府

shannon_fky4186 發表於 18-3-20 17:56
要看來賓手筆。我果陣齋擺酒(唔計化妝、攝影、租車)用做11萬左右,人情收番8萬。但我地親戚多,如果朋友多 ...

嘩咁計埋周邊使費

侯爵府

MoooVoo 發表於 18-3-20 17:51
無知一問,其實擺酒有冇機會回到本?

蝕少當嬴

當年我擺酒樓連鎖個幾間,
女家個邊就有多,因為父母之前封得大,親戚有集低回返以前價。
我600到一個人,人地封千幾。

男家6299個邊自己一向對人叔骨,自己封俾自己親人都俾得人情少,
自己又要威預圍數多,炸人全家,但又當日冇人到唔齊,
最後唔係蝕少,而係蝕大。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主

我同老公當初都唔想擺酒。但老一輩要求要擺,話要好好睇睇。你媽好似我媽,又係唔肯講禮金大概要幾多。要面,預左多又鬧少又鬧,總之搵野講,好煩。但後來諗真,好彩當時媽咪要求我地擺酒,始終女人一世一次,求奇嫁左好似唔係咁抵嘅!
Ps: 我地未去到有能力買樓

大宅

回覆樓主

要擺酒,唔要買樓。。。
咁睇現在,唔望將來。。。

大宅

回覆樓主

我自己係當年講到明 一定要講清楚比幾多禮金 唔好要人估 要貪就明貪 唔好收埋 我媽逼多兩逼 有講 咁就跟呢個數去做

禮金真係睇阿媽 我識人阿媽坐茶樓傾開18萬8禮金未包其他酒席,男家係直頭話咁唔娶,攪到好唔愉快

我都係單親 唔想攪只想簽紙 但男家都話要擺一擺 咁我就選擇左dinner buffet 食完散band
婚紗相 影相 租衫咩都無
我自己唔攪
如果你有心要靚 咁都要預4-6萬做雜費

最後我婚禮埋單係8萬8 有收少少人情叫回少少本 其他當倒落海

男爵府

回覆樓主:

咁講啦,如果你地真係想買樓,企硬啦。買左樓先補擺,條數好預好多,如果擺左酒先,除非你搵好多,如果唔係有排都儲唔返首期呀。都係果句,唔買都係要租,一樣要錢,擺酒洗晒,咁婚後住奶奶到/呀媽到?好現實,又一堆家庭問題

子爵府

回覆樓主

咁其實你地儲左幾多錢?諗住比幾多?
如果擺酒,你預至少有10萬係比左亞媽啦,
女家人情都係比亞媽架

水晶宮

其實擺酒同買樓兩條數又相差好遠既,買樓條數要百萬計,酒席都係二十萬倒,又吾會全蝕的。

男爵府

Huuu 發表於 18-3-20 18:31
蝕少當嬴

當年我擺酒樓連鎖個幾間,

如果係男家要求要擺,我會

子爵府

HLDMaMa 發表於 18-3-20 18:11
回覆 MoooVoo 的帖子

擺酒越有錢既人越賺錢,窮親友多就會蝕,越有錢有D想去睇你既排場,親朋戚友更送現金 ...

無錯!有啲親戚真係可以超縮骨!一家幾口黎食,淨係送個細細個金擺設,講緊五舊水都唔駛

男爵府

momomola 發表於 18-3-20 14:59
同男朋友打算計劃結婚但遇到好多問題

基本上男家完全冇意見 唔擺酒都OK 主張低調

咁剩係擺幾圍女家囉 唔好搞咩lunch buffet or cocktail party喇 又話想簡單又搞到咁複雜

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

如果你阿媽要你哋唔好儲錢買樓,要將啲錢擺酒+禮金,你預佢禮金係想收6位數字啦!至於擺幾多圍,你阿媽連鄰居都想請,咁預30圍啦,呢啲係保守估計

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你媽媽唔肯講禮金幾錢,你求其offer 2萬俾佢,佢唔肯,你就逼返佢講個數囉。

男爵府

回覆樓主

擺酒可以打個和,其他租衫影相啲細數平平地十萬八萬都搞得掂,同買樓爭太多!根本冇衝突!禮金人人講幾多幾多都冇意思,最緊要係你媽Ok!

唔Ok一係唔理你呀媽細搞,一係搵個又買到樓又擺到酒嘅先嫁。

水晶宮

回覆樓主:

俾着我嫁女,我吾想擺酒,但屋企人食二三圍就得,但酒席就吾想太差,俾人講一世,但饼咭要照派,甘就吾好諗賺錢,蝕錢都有限。但有時反而後生要搞唱。

珍珠宮

回覆樓主

你阿媽睇住你d錢黎榨乾,
哈~我不孝、會旅行結婚,香港乜都唔搞。

首頁
34567...10

尾頁

跳至