在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

EvaHui520 發表於 18-3-20 15:56
要減人工我唔想
既然10個有10個同你講出邊比唔返呢個$$你,而你又一定減人工唔想轉!其實你都唔使諗啦!根本唔會轉!

子爵府

wing421 發表於 18-3-21 11:08
既然10個有10個同你講出邊比唔返呢個$$你,而你又一定減人工唔想轉!其實你都唔使諗啦!根本唔會轉! ...

我黎緊會進修,之後可能轉行,同埋有搵緊工,呢幾日都有in, 希望有消息

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

EvaHui520 發表於 18-3-21 11:15
我黎緊會進修,之後可能轉行,同埋有搵緊工,呢幾日都有in, 希望有消息
...
正常黎講,如果你未結婚又未有小朋友既就應該走!而且3X歲都仲有機會轉,並唔老呀!

子爵府

wing421 發表於 18-3-21 11:19
正常黎講,如果你未結婚又未有小朋友既就應該走!而且3X歲都仲有機會轉,並唔老呀! ...

我有個小朋友了,會趁仲有幹勁去闖下,不過同時要平衡家庭,都要慢慢試下

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

樓主介唔介意講你有幾高人工呀? 我覺得總會有offer嘅. 我同你個case差不多, 人工算高, 福利好, 唯一同你唔同係我年紀大過你起碼十年, 不過我嚟緊都轉新工, 人工比現在更高, 福利唔差過現在, 只係未知工作量同人事問題, 要做落先知! 如果仲有目標同精神就唔好再浪費時間啦. 加油!

子爵府

yeesumyin 發表於 18-3-21 12:01
樓主介唔介意講你有幾高人工呀? 我覺得總會有offer嘅. 我同你個case差不多, 人工算高, 福利好, 唯一同你唔 ...

多謝你,聽完你講更有動力搵工!!

別墅

EvaHui520 發表於 18-3-20 16:17
其係荀既但會養懶個人⋯無哂戰鬥力

請問邊行/咩職位可以咁嘆?我每份工都做到半死咁濟(emoji)而家都想轉d少d壓力嘅工

子爵府

monicalee888 發表於 18-3-21 16:18
請問邊行/咩職位可以咁嘆?我每份工都做到半死咁濟(emoji)而家都想轉d少d壓力嘅工
...

一般文員咋,不過我之前做admin都係唔太忙,可能都係大公司掛,幾百人,業務多,生意額幾百億。
當然我人工唔係超高,只係一般文員算好。

別墅

EvaHui520 發表於 18-3-21 16:21
一般文員咋,不過我之前做admin都係唔太忙,可能都係大公司掛,幾百人,業務多,生意額幾百億。
當然我人 ...

我以為大公司嘅admin會好忙添,所以我一直淨係留意細公司admin

子爵府

monicalee888 發表於 18-3-21 16:24
我以為大公司嘅admin會好忙添,所以我一直淨係留意細公司admin

我大小公司都做過,大公司(肯使錢既話)會請幾個做唔同野,唔會一腳踢,可能都係分擔風險掛(唔會靠哂一個人),而且大公司唔會下下計到盡,admin採購都輕鬆d, 唔使下下為一個幾毫隔格到暈,當然服侍既人都多好多,不過大家都好好禮貌唔會當你妹仔。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

aptcan 發表於 18-3-20 15:12
如你要照顧小朋友就唔好走,如你想係職業上衝刺或更上一層樓就轉!

我兩樣都需要,不過冇辦法,唯有揀小朋友

珊瑚宮

EvaHui520 發表於 18-3-20 16:17
其係荀既但會養懶個人⋯無哂戰鬥力

完全明白

大宅

EvaHui520 發表於 18-3-21 16:29
我大小公司都做過,大公司(肯使錢既話)會請幾個做唔同野,唔會一腳踢,可能都係分擔風險掛(唔會靠哂一 ...

我勸你唔好輕舉妄動,我係過來人。而家勁後悔。當初覺得悶,無野學。但而家勁大壓力,成日好想轉工。

子爵府

katyiplee 發表於 18-3-21 18:37
我勸你唔好輕舉妄動,我係過來人。而家勁後悔。當初覺得悶,無野學。但而家勁大壓力,成日好想轉工。
...

我都有d驚啊,我都見過幾份工,有d感覺忙既都無去了,其實我只想找份簡單秘書,admin咁樣

子爵府

JD930 發表於 18-3-21 18:31
完全明白

其實齋坐都有壓力架,感覺無咩貢獻

大宅

EvaHui520 發表於 18-3-21 18:39
我都有d驚啊,我都見過幾份工,有d感覺忙既都無去了,其實我只想找份簡單秘書,admin咁樣
...

唔知你小朋友幾大,我個5歲,所以都開始想放多d心機係佢身上。我唔使點OT, 但工作壓力令到自己脾氣都差左。

子爵府

katyiplee 發表於 18-3-21 18:43
唔知你小朋友幾大,我個5歲,所以都開始想放多d心機係佢身上。我唔使點OT, 但工作壓力令到自己脾氣都差左 ...

唔使OT好重要!放左工時間我想留哂俾家庭。
我小朋友四歲,日間有屋企照顧,我想提高戰鬥力方便佢再大d轉工,有小朋友始終要使好好錢

大宅

EvaHui520 發表於 18-3-21 18:46
唔使OT好重要!放左工時間我想留哂俾家庭。
我小朋友四歲,日間有屋企照顧,我想提高戰鬥力方便佢再大d轉 ...

加油

珊瑚宮

EvaHui520 發表於 18-3-21 18:40
其實齋坐都有壓力架,感覺無咩貢獻

係啊,不過有咗小朋友就需要穩定,好難跳出comfort zone

瑪瑙宮

有小朋友就唔轉, 而家好少工比你得閒, 除非你捨得捨棄份高薪, 但你唔得.

首頁

尾頁

跳至