懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

剛收到醫院通知唐氏篩檢報告高風險,叫我星期五聽報告,唔知點算,好擔心BB。
私家醫生提議做 T21,有無媽媽知唔知無事的機會有幾大? 多唔多人這個情況結果ok?
如果T21無事,是否需要做抽羊水?

禁止訪問

民房

回覆 chanwaiying 的帖子

我不是做Oscar, 只係喺公立醫院做左早期篩檢度頸皮和抽血, 度頸皮冇事, 但抽血出問題。

禁止訪問

回覆樓主

回覆 BabyKindgom2018 的帖子

Hello BabyKindgom2018 , 明白媽媽嘅擔心 政府醫院係媽媽懷孕11-13周進行嘅唐氏綜合症篩查(超聲波檢查+抽血),醫院通知高風險唔代表確診,建議媽媽去私家醫生做NIFTY 同SafeT21檢測,都係非侵入性的檢查方法,抽少量準媽媽的血液去檢查最常見嘅3種染色體異常遺傳病如:唐氏綜合症等。呢種篩檢靈敏度有99%準確。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

洋房

BabyKindgom2018 發表於 18-3-20 17:14
剛收到醫院通知唐氏篩檢報告高風險,叫我星期五聽報告,唔知點算,好擔心BB。
私家醫生提議做 T21, ...

可以喺私家做多次nifty/t21 因為始終政府有5%假陽性機會 nifty/t21都係99%準同冇假陽性 所以做再等私家結果先再決定喇 好多時都冇事

複式洋房

回覆樓主:

我之前陀bb都係醫院做Oscar高風險,之後做T21係低風險,我就冇再抽羊水,結果生出嚟係正常bb。當時係第一胎,我係乜都唔識乜都唔知,一知Oscar係高風險都忍唔住喊左出嚟,所以我好明白你嘅感受同擔心。
你依家可以做左T21先,等報告出左之後再作決定,依段等待嘅時間係漫長同唔好受,但你都要保持住自己情緒平穩,唔好諗太多,正面啲對大人同bb都好,我嗰時都係咁鼓勵自己。
祝福你

大宅

omouth2016 發表於 18-3-25 13:30
我之前陀bb都係醫院做Oscar高風險,之後做T21係低風險,我就冇再抽羊水,結果生出嚟係正常bb。當時係第一胎 ...

你驗T21會講係低風險嗎?我驗T21醫生只係話正常無問過題, 但政府Oscar 就話高風險,我唸緊需吾需要再驗D咩好 ,擔心中

複式洋房

sk1122 發表於 18-5-9 12:37
你驗T21會講係低風險嗎?我驗T21醫生只係話正常無問過題, 但政府Oscar 就話高風險,我唸緊需吾需要再驗D咩 ...

我驗T21時一有結果姑娘會打電話嚟通知我,而且會講係低風險,另外會有份報告俾番我,份報告會有個比率話俾你知bb有問題而發病嘅比率係幾多,仲會有埋bb性別。
當時我Oscar出左result係高風險,姑娘都有call我番去解釋番,Oscar係有假陽性,我可以選擇做T21,或抽羊水進一步檢驗。T21係純粹抽我血,但就已經check到bb有冇問題,但都唔代表係100%準確,但都有大於99.9%準確,而抽羊水就有100%準確,但就有少於1%流產風險,所以好睇你自己嘅選擇。
我最近生左第二胎了,兩胎Oscar都話我係高風險,兩胎我都係做T21,因為我唔想搏抽羊水嗰少於1%流產風險,而兩胎T21 result都係低風險,我兩個bb生左出嚟都係正常。
你唔使太擔心,你可以聽下醫院姑娘點講再決定,祝福你

大宅

omouth2016 發表於 18-5-9 13:19
我驗T21時一有結果姑娘會打電話嚟通知我,而且會講係低風險,另外會有份報告俾番我,份報告會有個比率話俾 ...

明白,多謝你

首頁

尾頁

跳至