夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

你自己冇返工?其實你姑奶一向咁習慣,而且果度又真係佢屋企,佢點會改。在佢立場,你地2個人係度住(遲D仲三個),佢只係一個人住,咁你話水電煤日用品邊家人用最多?一人一餐比$你地2個人食佢一個人食,佢實覺得自己舌底,覺得你冇出$做下家務好應該。
如果你真係頂唔順,就搬返娘家住啦,生左出去工作,咪有$搬出去自己一家住。

別墅

回覆樓主

唯有搬出去先至解決到問題,吾搬個結永遠解吾開。我係過來人,搬咗出黎日子才會越過越好。靠自己啦!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係呻下好la, 嫁之前應該知係咁, 一係返娘家住, 至少都要c6 合作申請公屋/ 搬出去(睇下邊個硬淨d, 肯妥協), 嫁著個喜歡痴屋企嘅媽宝, 祝好運!!

大宅

回覆樓主

你地都啱,佢有佢嘅生活方式,我不能改變。我同老公講了,我唔會再執佢手尾。
老公都話以後見到咩直接講,佢會出聲話姑9(係真先好)
但家務我點都唔會幫佢做,佢咩都同我老公一人一半,加上我嫁比老公又唔係嫁埋比佢

水晶宮

回覆樓主:

無返工無人煮飯日日食外賣?

你姑奶個 life style 係咁, 因咩原因要為你改變?

人地兩姐弟一直生活得好地地, 你只係入主人地空間, 的確外人係你。。。

明顯係有咗先結婚, 未結婚都應該上過去過夜, 一早知道佢哋係咁生活你都仲要嫁入去有咩計呀。。。

真係呻吓好啦。。。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tammy2008 發表於 18-3-21 03:48
無返工無人煮飯日日食外賣?

你姑奶個 life style 係咁, 因咩原因要為你改變?
恕我直言,我永遠唔明點解未諗清楚就俾自己大肚,你話你嫁有錢人都話唔駛諗咁多,樓主自己都識講老公收入唔穩定,搬唔係選擇,佢又一直同家姐住,咁你都仲選擇有小朋友既? 忠言逆耳,你話我涼薄都好,你除左呻根本冇其他選擇,因為睇來3個大人都收入唔高,來緊仲要多個小朋友,除左忍仲有咩辦法? 你以為分戶真係咁易? 大家人住公屋唔止淨係同老爺奶奶住仲有叔仔姑拉成打人,忍既唔止一個人,你忍一個人已經算係少。
樓主,一係來緊你地一家3口去娘家住靠娘家,一係你自己發奮圖強包起成家開支搬出去,再唔係,最現實既係,你咪當公屋平租既就係要忍受姑拉,做阿四囉

男爵府

jasminekayee 發表於 18-3-20 23:59
繼續
咁佢都要買埋今個月,但佢遲遲唔買,拖到月尾,我已經冇野洗衫。老公都出聲話佢,佢先去買。點知一翻 ...

其實你唔好咁計較先 , 咁佢一直都係咁,你搬入黎又呢又lo佢都只不過黑你面無鬧你都算係咪,互相忍讓互相尊重,如果唔想幫佢做家務咪咪做,無人迫你,其實都幾似我姑仔但我姑仔更自私,唔會黑面會鬧出聲,
我覺得可一齊住但要安排一個lifestyle. 各有各,星期六日先一齊食,等等,

男爵府

jasminekayee 發表於 18-3-20 23:59
繼續
咁佢都要買埋今個月,但佢遲遲唔買,拖到月尾,我已經冇野洗衫。老公都出聲話佢,佢先去買。點知一翻 ...

除左換垃圾袋,你姑9既其他生活習慣同我姑9們、62及99差唔多。最勁有次老公晾衫,竟然響洗衣機入面發現M巾

不過我唔洗同夫家人住,之前逢星期五至日會過去過夜,我同自己講:我對夫家黎講係作客,所以我唔可以以自己既生活標準要求人地(除左我老公,我會慢慢調教)。

你個問題係你老公唔覺得家姐有問題,因為他們成長環境一樣,價值觀亦好相似,所以兩姐弟會覺得有問題既係你。

子爵府

jasminekayee 發表於 18-3-20 23:20
懷孕8個月結婚2個月,同老公姑奶三個人住
同姑奶生活習慣大不同。佢平時中意將自己d野周圍放,成床都係雜物 ...
人哋一向两姐弟住,你係外人,多咗個人,入嚟往,佢可能都覺得好逼,好唔習慣

但依樣係你同你老公問題,冇本事在外邊住,所以唯有忍吓

但係你可以慢慢改變依個場面,正面d啦!,你主動d 去管理屋企所有嘢,執拾,清潔,整理,唔好怕蝕底,自己做多少少,無謂嘈,

假d 都扮吓嘢,同姑奶保持良好関係,

你現在係家庭主婦,就做返自己本份,將佢两姐弟屋企,變成你同老公屋企,搞到佢好似外人咁

香港真係有土地問題,搞出好多家庭問題!

伯爵府

2024年龍年勳章

jasminekayee 發表於 18-3-21 17:41
你地都啱,佢有佢嘅生活方式,我不能改變。我同老公講了,我唔會再執佢手尾。
老公都話以後見到咩直接講, ...

你都幾著數,唔需要俾錢食飯,姑奶要俾埋你嗰份。

大宅

RAY媽 發表於 18-3-22 18:40
你都幾著數,唔需要俾錢食飯,姑奶要俾埋你嗰份。

咪話一人比一餐,睇唔到?

侯爵府

畀面勳章

jasminekayee 發表於 18-3-22 18:43

其實自己買自己最公道,自己想食乜自己買,佢一個人食,你2個人食,一人比一餐,佢咪舌囉,除非你同老公2個人食一盒飯架姐。
既然你又唔想舌比佢,又避免佢舌比你,不如同老公商量2公婆自己食,姑奶自己食囉。
有時同住冇得咁計較,尤其是你後搬入去,又冇工作,如果自己唔想做就叫個老公做囉。

瑪瑙宮

o_____o 發表於 18-3-22 18:58
其實自己買自己最公道,自己想食乜自己買,佢一個人食,你2個人食,一人比一餐,佢咪舌囉,除非你同老公2 ...

我覺得唔一齊食囉, 遲早你个 B 大一齊食又點計, 總之食果 part 自己顧自己. 家務第時你一家三口用廁所都比例上多過佢一个人, 你地負責多些清洁好應該.

大宅

jasminekayee 發表於 18-3-22 18:43

即係你俾一餐,你老公俾一餐,姑奶俾一餐?

大宅

zakumama 發表於 18-3-22 22:45
即係你俾一餐,你老公俾一餐,姑奶俾一餐?

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

其實你當住緊劏房,咩手尾唔想執就唔好執,或叫C6提下佢家姐。
乜都整私家杯,碗,筷,自己執自己,收埋入房就唔怕佢用左又唔洗。
但一般清潔呢...為左BB你就蝕底D做左佢囉。其實無姑奶你都要拖地抹下野啦。BB周地爬又食手,呢樣你實要妥協了。
有公屋住算好筍了,起碼無多個6299煩,建立你自己的幸福吧

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

分戶?諗下好啦

聽日啦啦林去申請公屋啦
等返8年應該上樓
個個同夫家唔啱就分到多一間屋?就唔駛咁多人上黎呻

男爵府

回覆樓主

你話你大左肚做唔到家務,其實比着你係姑奶,佢都覺得個女人又唔係我攪返嚟嘅,點解我無啦啦要做埋佢嗰份呢,服侍自己細佬心甘命抵,幫第二個女人做家務,你自己接收到嗎?我覺得你都唔係啲易相處嘅人,你要明白,你嘅出現,就係剝削左佢嘅空間,所以你要對我係特別好,大家關係先好,先會住得開心

禁止訪問

男爵府

只能夠講,你始終係外人,闖入左佢哋屋企,你只可以選擇接受

首頁

尾頁

跳至