0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

男仔bb 2月23出世 就嚟一個月 體重大約3.9kg 因為係醫院每四個鐘餵一次 所以返到屋企一直都係每四個鐘餵一次 依家每餐食4安半 但係依一兩日開始見佢食完仲想食 打算加半安比佢 即係5安 試左一餐 明顯訓得耐左 食4安半個時 三個鐘左右已經開始扭奶食 但係佢本身就算掃哂風 抱成30~45分鐘先落床 有時過兩個鐘左右都會嘔奶 量唔多 不過有時鼻都會有
想請問bb每四個鐘食5安會唔會太多? 各位嘅bb一個月個時又係食幾多呢?
已經掃哂風又抱左咁耐先落床都嘔奶有冇問題?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

佢可能猛漲期所以食多咗,建議你地留意佢既大小便,如果都係正常既話證明佢消化到既

大宅

keekee0424 發表於 18-3-21 04:41
男仔bb 2月23出世 就嚟一個月 體重大約3.9kg 因為係醫院每四個鐘餵一次 所以返到屋企一直都係每四個鐘餵一 ...

試下將mattress下面用毛巾係牀頭塾高d,斜斜地咁瞓,冇咁易嘔奶

別墅

我要做媽媽 發表於 18-3-21 15:20
佢可能猛漲期所以食多咗,建議你地留意佢既大小便,如果都係正常既話證明佢消化到既
...

佢依家餐餐食完個幾鐘之後都係咁谷屁 谷到嘔奶 之前大概24個鐘屙一次 依家已經超過左再多半日.......一谷就嘔又訓唔到

別墅

dreamer12day 發表於 18-3-21 22:48
試下將mattress下面用毛巾係牀頭塾高d,斜斜地咁瞓,冇咁易嘔奶

已經做左喇 我都驚佢吐奶個時會濁親....

男爵府

keekee0424 發表於 18-3-22 12:11
佢依家餐餐食完個幾鐘之後都係咁谷屁 谷到嘔奶 之前大概24個鐘屙一次 依家已經超過左再多半日 ...

bb係會好易食飽奶吐一兩淡奶 但經常嘔奶 量又多 可能食太濟 或者搞風掃得唔好

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

佢要加量你都要比佢食架啦,掃完風側睡!

大宅

keekee0424 發表於 18-3-21 04:41
男仔bb 2月23出世 就嚟一個月 體重大約3.9kg 因為係醫院每四個鐘餵一次 所以返到屋企一直都係每四個鐘餵一 ...

我個女遲你果個幾日出世而家都飲緊5安。你餵奶時有冇停一停幫佢掃下風先再飲,我個女一口氣飲哂會嘔奶,但係分兩次飲中間掃多次風佢就唔會嘔奶。

別墅

我要做媽媽 發表於 18-3-21 15:20
...

便便有啲乾關消化事嗎?佢隔左兩日先痾,前面個啲乾乾地後面先變返泥漿便,不過便便冇白色粒粒。

別墅

chongcherry 發表於 18-3-25 00:30
我個女遲你果個幾日出世而家都飲緊5安。你餵奶時有冇停一停幫佢掃下風先再飲,我個女一口氣飲哂會嘔奶,但 ...

佢依兩日要食到5安到5安半,即係全日差唔多成1L 原來佢之前係谷大便 一谷就搞到嘔奶 痾左唔谷就冇嘔喇。不過我都係擔心佢會唔會太大食.....凌晨比到5安半想佢訓耐啲都係4,5個鐘就醒

首頁

尾頁

跳至