自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

轻便折叠宝宝旅游手推车1-6岁五轮

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

原來不貴。    

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

老年助步車

老人手推车可坐代步轻便折叠铝合金助步器 老年购物车多功能轮椅

理性討論交流者。

象牙宮

外國的。

理性討論交流者。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

呢架車唔好坐架,坐到個pat pat好死痛,腳痛的人都有埋坐骨痛,腰痛,背痛架,而且兩邊冇扶手,好易趺出來,我就係以為好坐,就坐來玩下,推推下就會有趺出街感覺,起身時個pat 痛到死.
<br><br>

象牙宮

chinatea 發表於 18-3-21 10:10
呢架車唔好坐架,坐到個pat pat好死痛,腳痛的人都有埋坐骨痛,腰痛,背痛架,而且兩邊冇扶手,好易趺出來,我就係 ...

老媽中風, 腳裂過,出門要輛椅。

我有想過買一部給老媽,但又承受不了風險。 怕出事,被哥姐責怪。
怕我害了老媽。

理性討論交流者。

象牙宮

1-6歲用的推車,媽媽不用太辛苦。

理性討論交流者。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 333s 的帖子

呢架真係唔得架,你媽又中風又腳裂,真係買輪椅好過,我係痛風腳,腳骨成日發炎,兩腳冇咩力,對面屋就係買左呢隻車,買左返來先覺根本唔好用,我咪試下坐,冇椅背,冇則邊手靠,一推已經覺坐唔穩,好快腰攰,承拓唔到個人.
如果舊式輪椅太重,你買輕便式輪椅,起碼可以包到個人呀.
<br><br>

水晶宮

回覆 333s 的帖子

你媽中風可以行到嗎?平時要唔要佢出去買野,而家有冇人照顧佢架?
購物車係比D仲可以自理,行得的老人家用,中風者,有時唔係你諗咁簡單架,會睇返佢果日狀態,無拿拿會冇力,無拿拿身體出現毛病架,所以你要去D醫療用具專門店問多D了解多D呀.
<br><br>

象牙宮

chinatea 發表於 18-3-21 11:01
回覆 333s 的帖子
你媽中風可以行到嗎?平時要唔要佢出去買野,而家有冇人照顧佢架?

中2次風。 步行 +限在家內。
每日晒太阳, 坐輪椅。沖涼, 穿衣要人協助。須工人照顧。 可自己食, 備剪刀就是。
腦退化, 現每星期 3次, 腦, 手腳運動。有進步。

年紀大, 只能帶她附近食。

理性討論交流者。

子爵府

333s 發表於 18-3-21 10:14
老媽中風, 腳裂過,出門要輛椅。

我有想過買一部給老媽,但又承受不了風險。 怕出事,被哥姐責怪。

依d車風險仲大

侯爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主

年老的長者要坐得四平八穩實在不易,支撐及承拓均是首要考慮因素,不論平貴輕重與否。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

梗係唔好. 老人家平衡力唔好, 反應慢, 又重, 萬一跌出車或者坐爛架車點算.

#4 果d 款都還可以, 我見外國有d 老人家會用. 唔知適唔適合你媽媽用.

公爵府

回覆樓主:

妳媽在香港還是在国內?
香港要輪椅,有能力可以駕駛电动輪椅~
在国內看地方,有些城市可以駕駛如图电动車~
恭賀新禧,迎春接福!

象牙宮

Mrs.Chan 發表於 18-3-21 23:53
妳媽在香港還是在国內?
香港要輪椅,有能力可以駕駛电动輪椅~
在国內看地方,有些城市可以駕駛如图电动車~ ...

老媽在香港養老。
她不會駕駛。我們也沒養車。

理性討論交流者。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢d車好危險咁喎,小朋友玩下可以,
中過風唔好啦,輪椅安全好多,
如果真出事就麻煩,除家人會罵,自己都唔會安樂,
祝你媽早日康復

公爵府

333s 發表於 18-3-22 08:29
老媽在香港養老。
她不會駕駛。我們也沒養車。

加油!祝福
恭賀新禧,迎春接福!

珍珠宮

回覆樓主

我見過個婆婆坐第一及第六架,佢話個女響加拿大買給她,好穩陣

水晶宮

回覆 333s 的帖子

中兩次風,風險比較大,果種車唔岩佢用架,都係重身輪椅會好D,因為佢地唔識出力,個身都比較軟,用舊式輪椅可以用安全帶扣住,冇咁危險呀.
<br><br>

首頁

尾頁

跳至