自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

唔好計其他,本身你想唔想生先?如自己都唔想生就唔駛計太多,否則以你情況,有後路,可以放胆試
請勿打招呼~

子爵府

Hehehahayeah 發表於 18-3-21 12:11
大家好, 我今年30中,, 租屋企物業住, 冇樓, 兩人月入十萬左右.

如生, 可到英國生, bb自動入籍, 本人有英國 ...

經濟條件係重要,但生小朋友最重要係你地嘅心態... 兩夫婦對生小朋友有無共識⋯⋯唔多唔少都有一定犧牲,例如無得happy hour,星期六日都要早起等等

大宅

我覺得真係視乎你兩公婆的性格而定,好像我咁,我超鍾意小朋友,如果有得生又經濟許可下(唔使大富大貴,只要有屋住,有飽飯食就得)我會生起碼3個,我鍾意熱鬧,每日柴娃娃帶埋d小朋友起身,返學,玩....過節又熱鬧又有氣,你一句我一句肯定唔會悶.....當然,要有愛心跟耐心去教佢地先得。
利呻:因為身體狀況,經濟能力,現在只得一個,

複式洋房

回覆樓主:

我屋企同你有D 似,2人加埋揾超過10萬,有外國護照,有1個仔。我明白你的考慮,我都沒有逼個仔上興趣班,盡量都希望佢讀到書。我覺得係香港做專業人士最好,如果讀唔到,我會寧願佢留係外國做藍領,起碼基本生活無問題,舒舒服服,唔會好似香港咁功利,會俾人睇唔起。

禁止訪問

大宅

回覆樓主

樓主,我和你情況有啲似但無外國護照,我只能講生完後的快樂是生之前無可能想像到的,我都唔知自己原來咁喜歡小朋友

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Hehehahayeah 發表於 18-3-21 12:11
大家好, 我今年30中,, 租屋企物業住, 冇樓, 兩人月入十萬左右.

如生, 可到英國生, bb自動入籍, 本人有英國 ...

我明白你的爭扎。但唔同意你話家庭沒有小孩子就不完整。

我認為: 若果2個都喜歡小朋友,生。你們的環境可以讓小朋友開心成長。
不太喜歡,衹是諗住將來有人照顧/陪下,就未必生。

我覺得大家話唔打算將來要孩子養,這個當然,但是每人都渴望將來孩子來陪伴自己,老了照顧下自己吧!

大宅

回覆樓主

以前個年代,物質無咁豐富,一樣出好多偉人,成功人士。窮爸媽根本無話害咗下一代。

相反而家個d所謂富二代,父母好有錢啦,咩都俾最好,但亦唔見得佢地有咩成就。

大宅

回覆 MHamm 的帖子

妳一定係好開朗嘅人, 做妳家人肯定好開心

大宅

回覆 melody228 的帖子

本身係想要的...但擔心同犧牲都好多~

侯爵府

回覆樓主:

三十中,都已經結婚,唔係結之前兩人傾好先結?生仔係婚前計劃好,唔係結完先講。你係而家先改變主意定你老公想生?孩子不是你完整人生的部件,係獨立個體,不要為完整人生而生。

大宅

回覆樓主:

頭兩年我幾乎少見朋友,重心係湊囝
未生b前都好似你咁去下旅行、做gym咁,一下子仲要原本奶奶湊,但佢係我臨生前打退堂鼓我唯有自己頂硬上,由好辛苦到依家佢返左學有d私人空間,有時又叫老公幫手湊下自己relax下,我試過同朋友兩個去旅行添,如果老公願意分擔下,基本上生b冇問題,我自己本身鍾意小朋友,生得一定要以小朋友行先,但又唔可以冇左自己生活,所以我間中會見下朋友。
至於住屋問題,以你地收入不成問題,最大問題係你願唔願意去改變現有生活方式,有得必有失,自己衡量下啦

大宅

回覆 ethanmom2012 的帖子

係呀, 香港競爭激烈...外國 (英美加澳)做籃領生活同做一般白領距離比較窄...

禁止訪問

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

如果小朋友去英國讀,直接在英國置業囉。
但最根本問題是你們喜歡小朋友嗎?願意圍住佢地轉(約十年)嗎?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

回覆 9am5pm 的帖子

我非常唔同意~

以前做專業人士行出黎係人生勝利祖~ 而家同1職位工資冇升而樓價飛升~ 以前政府律師好快住大藍籌屋苑,有啲住半山, 而定買劏房都好唔錯, 呢個係退休政府律師講嘅~

再且, 以前啲人好窮, 但經濟起飛, 機會好多...你睇吓點解香港嘅有錢佬係老人家同大陸好多有錢人係中年就知啦.

而家世界有啲產能過剩...好多嘢由ai 取代.

另外, 1997, 2007, 2017 fresh graduates made almost the same money within their first working year...so it indicates teenagers purchasing power is declining...while centaline ccl was up 70% from 100 to 170 now.

焦糖媽    發表於 18-3-21 17:10

珍珠宮

講客觀條件,其實你比好多人係優越,只不過你唔想生,講到好灰咁樣,係你文字已經睇到你取向

既然你唔想生,咪唔好生囉

大宅

回覆 evip 的帖子

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咁多憂慮又唔想作出犧牲就真係唔好生

大宅

都係唔好再諗喇。你外在條件唔容許,生左戔累人累物。

首頁
23456...8

尾頁

跳至