自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

Hehehahayeah 發表於 18-3-21 12:11
大家好, 我今年30中,, 租屋企物業住, 冇樓, 兩人月入十萬左右.

如生, 可到英國生, bb自動入籍, 本人有英國 ...

親子王國問意見總有偏差睇你自己,不能盡信

珍珠宮

小肥楊 發表於 18-3-21 14:21
有苦亦有甜, 但見到佢哋健康快樂, 就算再辛苦我都唔怕

問題係,生岀來一定健康?無論點都要照顧佢,呢樣一定要有心理準備!有d病唔係newborn即發,做父母預左長憂99,心理質素一定要好好!

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

點解你咁多假設?
假設hea讀、假設form 1讀唔掂、
假設英國又讀唔掂、
又假設要去揸地鐵
又話唔想小朋友辛苦,
又要假設佢唔掂,
如果你覺得栽培小朋友係咁難同辛苦,
勸你都係唔好生了

男爵府

同意生仔要計算要計劃要考慮
字裡行間睇得出傾向唔願生,其實你老公點睇?小朋友佢都有份,佢既意見先最需要咨詢。

侯爵府

親子王國15週年勳章

樓主你一路講的, 好似都係負面野多.......... 雖然我好認同你講, 香港競爭大, 專業人士人工追唔上樓價, 不過人生唔係淨係呢啲野架嘛

聽落你好似好怕未來小朋友係社會上生存唔到 / 生活 meet 唔返你而家 standard 咁。但我自己黎睇, 我覺得過慮了, 兒孫自有兒孫褔, 第時既野好難講, 或者你既小朋友建立到間跨國企業呢? 呢啲野無人知架喎, 你提到的 AI, 可以令一堆工種没落, 都可以變另一堆新工種出黎, 凡事有危自有機

不過我認同, 你有返咁上下生活質素要求的話, 家庭月入十萬的確唔係好好洗, 如果你唔想/唔會降低生活質素, 每個月又唔係剩返兩三萬的話, 就再好好 plan 下先, 唔係生左之後怕你會覺得犠牲好大

男爵府

回覆樓主:

生小朋友帶比你的快樂是另一個level,好難用錢去計。

迫唔迫仔女讀書真是睇父母,我都係80後,有樓,有外國居留權,但唔打算將來幫女置業,自己物業自己儲。

收入多你d,但10萬其實都好夠洗啦,要犧牲主要係自由同睡眠質素,我放工都零娛樂,趕返家。旅行我照去,去得都好密,帶埋小朋友去好開心。

但我只會生一個。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Ashleycorina 發表於 18-3-21 12:18
讀書hea唔hea讀,上唔上興趣班,depends on 家長。
我俾小朋友响香港讀書,佢哋大部份時間都係玩,無不斷上 ...

絕對同意,唔明點解啲人講到個個香港小朋友都畀人迫害咁

公爵府

回覆樓主

興趣班可以返得好開心好好玩,至緊要佢鐘意唔好迫,我自己就覺得生左個人充實左開心左朋友多左,當然有煩同唔開心時候,我心成日感謝個天帶比我小朋友

公爵府

回覆樓主

我見以前有d朋友係唔鍾意小朋友,咬牙切齒話一定唔會生,好多年後生左,又係當寶鍾意到暈

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主

你唔應該問他們帶給自己有多快樂...

生仔唔係娛樂自己...你問得呢句証明你暫時未適合生....

我有兩小孩(男女)現在追第三個我無想過佢地帶比我d咩...我只想佢地快樂。你話我將人生比晒佢地好蠢/on居或悶...乜都好。但佢地快樂我就快樂

禁止訪問

珍珠宮

BK Milk勳章

Hehehahayeah 發表於 18-3-21 12:11
大家好, 我今年30中,, 租屋企物業住, 冇樓, 兩人月入十萬左右.

其實有咁多考慮係唔想生,唔係我哋叫你生你就會生,始終小朋友係你哋兩夫婦嘅。我當初生嘅時候都冇諗咁多,老公想要就去馬咯,小朋友出世都係我自己湊多,老公就陪玩。頭幾年會困身啲,到大啲佢會跟吓姑姐阿姨玩,都自由番。

珍珠宮

王國教室勳章

Fishqqma 發表於 18-3-21 17:43

西人都好多媽媽逼到小朋友乜咁。唔係個個香港媽媽都逼,唔好stereotype 任何人

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Fishqqma 發表於 18-3-21 17:43

同感,樓主某d 說話都幾難聽
總有離別的時候

珍珠宮

瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Hehehahayeah 的帖子

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Chowying 發表於 18-3-21 18:20
同感,樓主某d 說話都幾難聽

大宅

回覆樓主

其實要問人生唔生,都十五十六,咁唔好生,呢個唔係一個project,做完就算,生仔係要長憂99

大宅

ahpoo 發表於 18-3-21 16:45
問題係,生岀來一定健康?無論點都要照顧佢,呢樣一定要有心理準備!有d病唔係newborn即發,做父母預左長 ...

Agree!唔好講話健康有問題,只要行為上,學習上甚至乎情緒上有別於常人,父母需要付出的勞力可能以倍計!問下自己是否承擔到?!

珍珠宮

小紅梅 發表於 18-3-21 14:46
似乎樓主計算得太多

計到咁盡 好似唔生好d
好理性喎
小朋友生出黎付出既係愛心
唔係計算

男爵府

咁條件都一件不生咁舊港人可以絕種了。

首頁
34567...8

尾頁

跳至