婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

快d搬 我同6299一家人6口再加我地一家3口住左成年 爭廁所同廚房 連食飯都無位坐 要分批食 99好高興話娶多個新抱係露台間多間房比佢 真係一屋都係人 好彩我已經搬走左成年

大宅

ovovo 發表於 18-3-27 14:59
同住一年
62 8pm入房訓
99 10pm入房訓

其實最煩真係佢地EE哦哦!
有時同老公講野又要搭嗲,我最憎!兩個人講野點解係都要你搭嗲呢?

男爵府

回覆樓主

同6299住左三年,bb六個月時搬走,我心態係住人地方要識做,當佢係我上司咁對待,早上起身見到要叫人講早晨,平時要有笑容,講野客氣少少,唔岩食就食少d,之後拖埋老公去散個步食下糖水,放工傾幾句,佢講咩都笑笑口唔好反駁佢,過時過節生日送份小禮物,間唔時買下日用品,自己執好自己物品唔好麻煩人。
我做左將近十年野,同事上司之間相處,面和心不和一定有,但嘈到出口五隻手指數得曬,而家我同99都可以傾計行街。
我老公都服左我,佢之前咁多個女朋友,只有一個99鐘意,婆媳之間相處好,老公煩惱少好多。

珍珠宮

ricky0223 發表於 18-3-28 22:31
同6299住左三年,bb六個月時搬走,我心態係住人地方要識做,當佢係我上司咁對待,早上起身見到要叫人講早晨 ...
你99有無野你係覺得頂唔順?生完bb有無多咗磨擦?你eq真高!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

同住十一年,大家相處ok...
唔覺辛酸呀。

大宅

親子王國15週年勳章

黎緊要同住,認真擔心

男爵府

kate0403 發表於 18-3-28 14:59
快d搬 我同6299一家人6口再加我地一家3口住左成年 爭廁所同廚房 連食飯都無位坐 要分批食 99好高興話娶多個 ...

你好似形容緊一場惡夢咁
咁多人住埋一間屋

別墅

kate0403 發表於 18-3-28 14:59
快d搬 我同6299一家人6口再加我地一家3口住左成年 爭廁所同廚房 連食飯都無位坐 要分批食 99好高興話娶多個 ...

呢度有不少EQ高的媽媽,真係要向你們學習!
我自己婚後都同6299住左大約3年到,現正已經找到地方搬,相見好同住難,大家的生活方式好不一樣的真的不好一齊住,始終你入去住係寄人籬下的生活,不是屋主/屋主配偶權力是最小最低。

翡翠宮

ricky0223 發表於 18-3-28 22:31
同6299住左三年,bb六個月時搬走,我心態係住人地方要識做,當佢係我上司咁對待,早上起身見到要叫人講早晨 ...

你真係堅叻!!!

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主

同住4年幾,62成日出街好少接觸,99極度控制狂。喺廳捽腳趾又捽又r, 我頂唔順問佢係咪香港腳,唉好難頂。我在廚房煮個麵都嘰嘰哽哽,多數lee入房。
未生bb關係唔好,生左bb更加差。好彩我返工的,難頂既日子好快就過,就快搬走唔洗對住佢

大宅

回覆樓主

我99極度控制狂,不過我更反感,唔好對我有要求,姐姐放假當左我係佢,我迉少少做都唔like,佢都有病。如你就得人或你奶奶無所謂的,住得過,否則兩者撞埋難了。

男爵府

回覆 ricky0223 的帖子

你好叻, 識得幫老公諗, 好識做, 就咁睇其實你奶奶應該唔太難相處?

男爵府

呢度好多人都呻同6299相處唔到, 我覺得自己都算好好彩, 奶奶唔係唔講理既人, 而且仲對個我好好, 有時仲好過對我老公, 只係62麻煩好多, 我地係分開住, 不過之後可能打算搬出去一齊住為左小朋友讀書同埋方便照顧,

男爵府

Wangel 發表於 18-3-21 14:08
一齊同大家share吓日常生活有奶奶老爺既麻煩野, 又或者睇吓其他sis既辛酸, 一齊揾d共嗚... 各位sis有興趣嗎 ...

同老爺奶奶住左一個月到,受唔住老爺個副大男人一家之主面口搬走、成日要管我強迫我慳錢留係屋企同佢兩老食飯,個問題跟本無餸岩我食,可以晚餐4個成人煮2碟餸(仲要細細碟)其實我真心食唔飽,我未嫁自給自足都無咁慘連出街去茶記食個飯既自由都無!

男爵府

laibebemama 發表於 18-4-3 16:00
回覆 ricky0223 的帖子

你好叻, 識得幫老公諗, 好識做, 就咁睇其實你奶奶應該唔太難相處?

可能我份人都怕煩,唔中意吵完面阻阻,我99份人易唔易相處,我形容一下,我62稱乎佢係慈禧太后有佢講無人講,6299小吵天天有,大吵一三五日
只要你接受到咩都哦哦係係都無咩大問題,另外99湊一對外孫,早上6點就吵一輪返學,因為怕姑9無得訓到自然醒,所以路程只有15分都響99度食訓,62放工回家都會同99因小事嘈交,仲有今餐d碗一定留下餐洗,晚餐d碗早餐洗,親眼見過小強爬過,大概係咁,難唔難相處見人見智。
我同佢一齊住三年,傾到計,可以橋手行街,住左三年d人以為我係佢囡未有小朋友無咩野,小朋友出世後頂唔順,唔夠半年就搬走左。

大宅

回覆樓主

99哩種人就係自我為中心,麼都佢話事,講野完全冇理過人哋感受,一世人都覺得自己係岩嘅,其實就錯的最離譜,搞到同姊妹反目,同佢本身嘅奶奶反面,所以以前佢話咩人哋有問題嘅時候,我宜家念返起,最大問題就係佢自己,因為自從我大肚之後,佢做嘅所有野都表明曬佢唔係一個好99,祗係一個蠻不講理令人討厭嘅人!!如果可以,以後都唔想見到佢囖!

男爵府

回覆樓主

我奶奶叫我去佢度坐月 咪玩啦
te quiero mucho mi amo

珍珠宮

Wangel 發表於 18-3-21 14:08
一齊同大家share吓日常生活有奶奶老爺既麻煩野, 又或者睇吓其他sis既辛酸, 一齊揾d共嗚... 各位sis有興趣嗎 ...

搬啦!就唔會抑鬱

男爵府

回覆樓主:

我同99住左12年,62年前走左。。6299都好相處的,係阿女出世有少少心病。。不過從無吵鬧。。其實一直都好感恩有99睇住工人姐姐,起碼對囡囡係好事,我個女錫到嫲嫲燶晒

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

我同99同住左2年幾,生左個女感情仲好左。因本身我老公同99比較火爆,我好怕吵又唔鐘意嘈,所以都感染到他們。最初總有D 野要磨合/睇唔過眼,不過我讚成大家識做, C6會舒服好多,因我身邊有不少C6 跟我說白天阿媽投訴,晚上老婆枕邊又投訴,快瘋了!我們同62不是同住,佢有時幾個月返來一次我們都怕怕,因有煙味同污嘈,阿女見到佢又喊...

首頁

尾頁

跳至