自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

近排有個聚會聽個fd講話佢公司o係contract度寫明如果未做夠一年而離職就要賠返1個月糧, 而且離職之後仲要兩年內唔可以做返同行! 有冇sis公司都有類似呢d咁苛刻既條款呀?

珍珠宮

Ocean.C 發表於 18-3-21 19:39
近排有個聚會聽個fd講話佢公司o係contract度寫明如果未做夠一年而離職就要賠返1個月糧, 而且離職之後仲要兩 ...

你呢個最多可以話harsh,但無咩不平等吔
可能offer好好呢~

公爵府

回覆樓主

以前差啲做間咁既公司,上去簽約時睇下條款細節,條條都係保障晒老闆對員工不公平既,所以推左冇簽到。

珍珠宮

近排有個聚會聽個fd講話佢公司o係contract度寫明如果未做夠一年而離職就要賠返1個月糧, 而且離職之後仲要兩 ...

你呢個case係咩行業?
有時候某啲行業真係一年年做單位

用戶要求終止服務

回覆樓主

零售行業,俾人偷咗個過萬嘅手袋,每位返工嘅同事都要賠錢

美容行業,如遲職唔可以係同區工作,客人貼士歸公數

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

好耐以前, 啱啱畢業嗰陣 見過一份工,講明 生第三個仔就唔會有 有薪產假,雖然我啱啱畢業我都知道唔合乎勞工法例,就算簽咗都冇用,不過我覺得公司好無情, 我先咁後生未結婚,由未結婚做到結婚做到生幾個仔女 ,日子都唔短喇 ,公司竟然 計到咁足
總有離別的時候

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主

曾經見工,份合約話離職後3年唔可以做返同行,直接或非直接競爭對手既公司都唔可以。
Life is better when you're laughing!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

danad 發表於 18-3-21 20:36
曾經見工,份合約話離職後3年唔可以做返同行,直接或非直接競爭對手既公司都唔可以。
...

唔苛刻,好平常

男爵府

回覆樓主:

其實無法律效力的,公司需要証明其損失才可以。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

後者好common

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

“離職之後仲要兩年內唔可以做返同行” …… 呢條其實無咩約束力,佢告你唔入!

用戶要求終止服務

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ChloeMa 發表於 18-3-21 22:19
“離職之後仲要兩年內唔可以做返同行” …… 呢條其實無咩約束力,佢告你唔入!
...
點解嘅?

琥珀宮

SuperChanB 發表於 18-3-21 19:54
零售行業,俾人偷咗個過萬嘅手袋,每位返工嘅同事都要賠錢

美容行業,如遲職唔可以係同區工作,客人貼士歸 ...

唔得咁,勞工法例寫明最多只賠300元

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 18-3-21 22:03
唔苛刻,好平常

我唔係咩高層,3年太離譜,半年至1年先叫平常掛?
Life is better when you're laughing!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Mag85 發表於 18-3-21 22:23
點解嘅?

事實囉! 不平等條約,點入到。 我公司之前都有呢條,但你嘅 professional 係呢行,唔俾人做返呢行,人哋點為生,舊公司養多佢一年? 當時大老闆想去告人,但最終 legal 話告唔入,佢走去同個挖角 competitor 嘈,表下態咁,最終無一個離職同事被 file court case。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Chowying 發表於 18-3-21 19:59
好耐以前, 啱啱畢業嗰陣 見過一份工,講明 生第三個仔就唔會有 有薪產假,雖然我啱啱畢業我都知道唔合乎勞 ...

即你生左三個
但第三個無比有薪產假你?

用戶要求終止服務

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ChloeMa 發表於 18-3-21 22:33
事實囉! 不平等條約,點入到。 我公司之前都有呢條,但你嘅 professional 係呢行,唔俾人做返呢行,人 ...
但同事簽Contract 時agree咗啲條條約,我唔知原來會告唔入,咁啲個term寫落約度未好廢

子爵府

公司條例不可凌駕勞工法例.
如公司條例比勞工法例差的,
就算已簽約, 都會自動失效.

伯爵府

2023年兔年勳章

mandy952 發表於 18-3-21 22:25
唔得咁,勞工法例寫明最多只賠300元

我問過勞工處,唔係限賠,係限扣人工只可扣300,但如果係員工攞錢出嚟賠是無限制的!

琥珀宮

bonbonyy 發表於 18-3-21 22:53
我問過勞工處,唔係限賠,係限扣人工只可扣300,但如果係員工攞錢出嚟賠是無限制的!
...

咁你可以唔同意賠,佢冇得係你份糧到扣,佢得閒嘅未去告你,你都仲可以反駁佢,當然遇左轉工啦
開舖總會遇上小偷,咁冇可能每次都轉嫁落員工到,咁佢未好著數
賣金賣鑽石嗰d未要去跳樓?

首頁

尾頁

跳至