自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Mag85 發表於 18-3-21 22:38
但同事簽Contract 時agree咗啲條條約,我唔知原來會告唔入,咁啲個term寫落約度未好廢 ...

即係好似以前啲購物單有寫住「貨物出門,絕不退換」一樣,如果擺明有欺騙成份,這句標示也是沒有用。

用戶要求終止服務

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Alex123 發表於 18-3-21 23:01
即係好似以前啲購物單有寫住「貨物出門,絕不退換」一樣,如果擺明有欺騙成份,這句標示也是沒有用。
...
但而家係願者上釣,情況類似貨品將近過期,乃知道都肯去買,咁係未都有得退?

珍珠宮

Ocean.C 發表於 18-3-21 19:39
近排有個聚會聽個fd講話佢公司o係contract度寫明如果未做夠一年而離職就要賠返1個月糧, 而且離職之後仲要兩 ...

我覺得保障公司,防止員工攞咗公司客戶資料,之後跳槽。但如果員工是被炒,又無理由要個員工兩年無收入。

珍珠宮

Mag85 發表於 18-3-21 23:04
但而家係願者上釣,情況類似貨品將近過期,乃知道都肯去買,咁係未都有得退? ...

只要出售時未過期,應該就不可能到了過期就去退。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

~~baby~~ 發表於 18-3-21 22:36
即你生左三個
但第三個無比有薪產假你?

有排都未 只係見工時間公司已經同你講定,果時我啱啱大學畢業,婚又未結,所以覺得間公司好 cheap
總有離別的時候

用戶要求終止服務

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Alex123 發表於 18-3-21 23:42
係Lor,所以個argument就喺度,同事喺未入公司前簽咗約同意離職後不能在該行業兩年,咁無欺騙成分,佢自己願意take啲個offer

用戶要求終止服務

Alex123 發表於 18-3-21 23:42
不過原來告唔入,真係有少少奇怪

珍珠宮

Mag85 發表於 18-3-21 23:51
係Lor,所以個argument就喺度,同事喺未入公司前簽咗約同意離職後不能在該行業兩年,咁無欺騙成分,佢自己願 ...

知道同是否合理及合法是兩會事。
所以公司的僱員合約也不能架空勞工法例,同時也要在合理情況下,保障双方利益。

用戶要求終止服務

Alex123 發表於 18-3-22 00:12
知道同是否合理及合法是兩會事。
所以公司的僱員合約也不能架空勞工法例,同時也要在合理情況下,保障双方 ...
啲層真係唔清楚

珍珠宮

Mag85 發表於 18-3-21 23:52
不過原來告唔入,真係有少少奇怪

我記得好似曾經有報導過近似的案件,公司要告得入,公司必須証明員工的新工作是有直接用到公司的資源及引至公司有損失。
但例如你請一個基層的司機或清潔工,但合約定明離職後十年也不能再做任何類型的司機或清潔工,這樣員工一離職咪十年都唔洗搵食。合約根本就是不公平,合約只是迫員工不能隨意離職,就算之後幾年唔加人工也不敢走。你可能話咁你可以唔簽及唔做,但可能這些基層員工的知識水平很低及不明白自己的權益或被人誤導下簽署。
所以勞工法例也會保障他們。

用戶要求終止服務

Alex123 發表於 18-3-22 00:30
我記得好似曾經有報導過近似的案件,公司要告得入,公司必須証明員工的新工作是有直接用到公司的資源及引 ...
謝謝你指教吖!咁如果係Professional grade呢?是否也會保障?

珍珠宮

Mag85 發表於 18-3-22 00:36
謝謝你指教吖!咁如果係Professional grade呢?是否也會保障?

Professional grade就唔清楚啦!這些僱員合約一般也是比較複雜。
我記得曾經有公司要求員工離職後必須有半年過冷河期,不能做同行或同公司業務有任何關連的工作,不過,公司在冷河期也會有基本工資給員工,所以也是一個合理的條款。

用戶要求終止服務

Alex123 發表於 18-3-22 00:44
Professional grade就唔清楚啦!這些僱員合約一般也是比較複雜。
我記得曾經有公司要求員工離職後必須有半 ...
Oic,thx

寶石宮

2023年兔年勳章

Mag85 發表於 18-3-21 22:23
點解嘅?

上過法庭 要睇限制性條約合唔合理

http://www.hkctu.org.hk/cms/article.jsp?article_id=805&cat_id=38

琥珀宮

Chowying 發表於 18-3-21 19:59
好耐以前, 啱啱畢業嗰陣 見過一份工,講明 生第三個仔就唔會有 有薪產假,雖然我啱啱畢業我都知道唔合乎勞 ...

會不會你誤會咗?

有d公司產假福利比勞工法例好,但只限首兩次,例如產假pay 全薪,超過兩次就跟勞工法例pay 4/5

公爵府

danad 發表於 18-3-21 22:31
我唔係咩高層,3年太離譜,半年至1年先叫平常掛?

咪係,過冷河雖然係正常,但要過一年以上就好唔正常。我以前公司啲高層離職都只係要過半年冷河,唔明點解咁多人覺得過兩三年係正常 雖然真係唔多公司會告,但呢個條款既潛台詞就係「離開我冇好結果」,咁harsh 既公司對員工都唔荒好得去邊。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

木土土 發表於 18-3-22 13:43

會不會你誤會咗?

應該唔會攪錯喇 佢諗住請我,同我講員工手冊同合約細節 係講到明冇錢
總有離別的時候

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有啲咁嘅合約, 以前有間公司離職要三個月通知或者賠三個月人工。

規定一年之內唔可以做番同行。
簽時已經知,一係就簽,一係就唔做
不要從別人的嘴裡去認識我

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

公司冇咩白紙黑字寫明既唔平等條約, 但成日會口頭加俾你啃咗佢
你若盛開, 蝴蝶便來!

寶石宮

Chowying 發表於 18-3-21 19:59
好耐以前, 啱啱畢業嗰陣 見過一份工,講明 生第三個仔就唔會有 有薪產假,雖然我啱啱畢業我都知道唔合乎勞 ...

好冇人情味

首頁

尾頁

跳至