論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人已做了一年半了,但煮飯超唔得
清潔可以,唔博咀,但一諗起又要捱佢煮飯,真係想死!
我的舊工人係印尼想返黎做,我心思思想要佢,但我已經開左口,會續現在的工人,如果我反口,又好似好衰囉。
你地覺得我點做好呢?

男爵府

chanhiushan 發表於 18-3-21 21:07
我的舊工人 ...
如果姐姐唔煮,平時有無其他人幫手煮飯?有無叫佢睇cookbook
舊姐姐相比之下除咗煮飯ok,仲有無其他優點?仲有半年唔續早啲講,佢地好易搵工,唔洗擔心

我姐姐煮飯唔得,索性叫佢唔洗再煮,各自各食!但唔黑面唔駁嘴有禮貌,會繼續續

男爵府

lovelywww 發表於 18-3-21 21:48
如果姐姐唔煮,平時有無其他人幫手煮飯?有無叫佢睇cookbook
舊姐姐相比之下除咗煮飯ok,仲有無其他優點? ...

屋企只得我、老公、阿仔,無人煮飯。佢有烹飪書,我有叫佢上 YouTube 睇下,但佢煮餸係無味道,可能佢對煮餸無天份啦。佢係好想續約,因為佢做得開心,近排佢知道我舊工人揾我,佢仲好嬲添,因為舊工人講明唔同佢爭我呢份工,如果我真係要舊工人,而唔要佢,一定僧死我舊工人。
講下我舊工人,佢煮飯、清潔,樣樣都ok啦!

男爵府

chanhiushan 發表於 18-3-21 22:04
屋企只得我、老公、阿仔,無人煮飯。佢有烹飪書,我有叫佢上 YouTube 睇下,但佢煮餸係無味道,可能佢對煮 ...

我會請番舊工人,最緊要有餐飯食,如其晚晚辛苦自己個胃,有心煮唔會煮咗年幾都難食!
完約大家好來好去,你而家心軟,但佢唔會感激你
同佢講唔續約就得,煮飯太難食,首先肯定你舊印唔會改變主意

男爵府

lovelywww 發表於 18-3-21 22:19
我會請番舊工人,最緊要有餐飯食,如其晚晚辛苦自己個胃,有心煮唔會煮咗年幾都難食!
完約大家好來好去, ...

舊印印都好想返我家,因為佢好掛念阿仔,但是,我請佢就要比$9000 agent free,如我同現任工人續約$1200,價錢相差較大。
因為舊印印離開我家回印尼,之後返黎香港打工,佢都有約我地見面,所以現任工人係知道的。
係我家扛工的印印,個個都係自己resign,我從來未試過,我唔要佢,所以我有點不知所措,好似做左衰人咁樣囉。
而舊印印亦知道,我現任工人想揾錢養女,佢都覺得搶走佢份工,佢有講過,等到佢唔做,我先返黎。

象牙宮

chanhiushan 發表於 18-3-21 21:07
我的舊工人 ...

1. 你會煮 可以教!
2. 叫她煮佢家鄉菜, 自己改良下。
3. 比較優點 & 缺點。 (似公司老閣)

我的舊工人係印尼想返黎做,那請她吧。
舊工人有咩優點?

工人又非難搵工。可直說給你一年机會, 煮飯.... 都冇進步, 我無法用你。
事实。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

chanhiushan 發表於 18-3-21 22:56
舊印印都好想返我家,因為佢好掛念阿仔,但是,我請佢就要比$9000 agent free,如我同現任工人續約$1200, ...
$9000 包唔包機票同保險?續約$1200+機票+保險啲姐姐搵工你完全唔洗擔心,特別係完約好搶手架!目前最重要係煮飯問題,姐姐會唔會攞個心出黎煮,佢自己都會知啲野好唔好食⋯唔係話好做就可以得過且過!佢揀人,人揀佢

你可以俾多次機會而家個姐姐,叫佢認真跟cookbook去煮,我唔信跟住都難食
再唔得就byebye,佢無危機感

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

lovelywww 發表於 18-3-21 23:29
$9000 包唔包機票同保險?續約$1200+機票+保險啲姐姐搵工你完全唔洗擔心,特別係完約好搶手架!目前最重要 ...

我會選擇現任工人姐姐續約。其實她不懂煮餸和調味,只跟youtube ,可能講廣東話,有時她也不太明白,又唔肯問你。你不如教她煮一些簡單家常菜式,或者平日找個懂烹飪的鐘點教她煮些簡單餸菜。
舊的工人姐姐曾經連續斷約2次,有機會入境處唔批佢,不能來你家工作,到時又白花了錢俾Agent 公司。

男爵府

shirley_chiang 發表於 18-3-22 01:00
我會選擇現任工人姐姐續約。其實她不懂煮餸和調味,只跟youtube ,可能講廣東話,有時她也不太明白,又唔 ...

你好叻,記得我舊工人斷約兩次。註:我問過入境處,若前僱主black list 佢,才會唔批。
問心果句,我當然想要舊工人啦,佢樣樣都比現任工人優勝。
我本身係一名不入廚房的媽媽,所以教唔到工人煮餸呀,例如:蒸肉餅、炆排骨,無味道,蒸水蛋又失敗,有時炒菜及蒸魚唔熟添,蕃茄薯仔湯、粟米湯,竟然落糖,之後我話比佢聽,係落鹽呀。

男爵府

333s 發表於 18-3-21 23:25
1. 你會煮 可以教!
2. 叫她煮佢家鄉菜, 自己改良下。
3. 比較優點 & 缺點。 (似公司老閣)

Sorry囉,我唔識煮。
老公已經話:平時煮開既餸都唔掂,叫我咪叫佢學 YouTube 煮新餸啦,如果叫佢煮家鄉餸.. 實鬧死。
舊工人樣樣都好過佢。

男爵府

lovelywww 發表於 18-3-21 23:29
$9000 包唔包機票同保險?續約$1200+機票+保險啲姐姐搵工你完全唔洗擔心,特別係完約好搶手架!目前最重要 ...

$9000 包文件做visa 、驗身及單程來港機票,如果入境處唔批,無退款的。
$1200 續約,包文件visa 驗身。
我有叫佢比心機煮,其望不高。
如果我將來要舊,唔要佢,佢一定憎恨我及舊工人囉!

水晶宮

回覆樓主

我家姐姐做左九年,煮飯仲係得50分

MABOMA    發表於 18-3-22 10:22

水晶宮

chanhiushan 發表於 18-3-22 08:42
Sorry囉,我唔識煮。
老公已經話:平時煮開既餸都唔掂,叫我咪叫佢學 YouTube 煮新餸啦,如果叫佢煮家鄉餸 ...

一動不如一靜,如果淨係煮飯唔得問題唔大,如果請番舊工人走左再請可能以經變左

珊瑚宮

楼主以为工人僧恨你啫。可能想多左

你工人出去揾工。加上舊僱主推箭。大把人搶住請

玩具萬歲!

珊瑚宮

舊工人身在印尼NOW?
玩具萬歲!

男爵府

jojojojom 發表於 18-3-22 09:56
我家姐姐做左九年,煮飯仲係得50分

係咪天份呢?人煮佢煮,真係有差別!
我心又想要舊,但好似你咁講,一動不如一靜!
個個工人都鍾意係我屋企做,因為我返工,先生返工,小朋友返小學,good job !

男爵府

fitfish 發表於 18-3-22 10:04
舊工人身在印尼NOW?

舊工人現於印尼!因為佢離開我家後回印尼,然後無錢又返香港打工,遇到不幸的兩份工,第一份工做死人,佢三個月就resign了,再揾另一份工,呢份工做左6月個,僱主的前工人返黎做,所以唔要佢,僱主咪叫佢走囉。

珊瑚宮

chanhiushan 發表於 18-3-22 10:23
舊工人現於印尼!因為佢離開我家後回印尼,然後無錢又返香港打工,遇到不幸的兩份工,第一份工做死人,佢 ...
咁她为什么不在香港找定份工才返印尼呢?

玩具萬歲!

大宅

BK Milk勳章

回覆 chanhiushan 的帖子

兩份工都斷約,你再請佢,入境處都唔批簽証

水晶宮

chanhiushan 發表於 18-3-22 10:23
舊工人現於印尼!因為佢離開我家後回印尼,然後無錢又返香港打工,遇到不幸的兩份工,第一份工做死人,佢 ...

不能盡信,可能以經學壞,我家姐姐樣樣都ok人冇十全十美,自己都做到100分,所以我地相處到咁耐

首頁

尾頁

跳至