論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐本身逢星期六放假的,前幾日突然問我,可唔可以將黎緊星期六的假期轉去星期二平日放,話佢家姐同姐夫黎香港旅遊,我話睇一睇先 (因我同先生都係在職人士,如果比佢調,我同先生是但一個要TAKE LEAVE),佢見我諗一諗就話半日都OK架。真係唔知佢有無講大話,應唔應該批好?

大宅

BK Milk勳章

回覆 mrskeungkaren 的帖子

如果係調一次,我會遷就

wcpcelia    發表於 18-3-28 10:51

大宅

tessa1203 發表於 18-3-22 10:20
回覆 mrskeungkaren 的帖子

如果係調一次,我會遷就

我會叫佢出示證明文件。例如佢親人的機票相片。再告訴她我要請假。表達同理心,明白佢要與親人團聚,所以應承一次都ok.

伯爵府

想生BB熱投

Wongmendy 發表於 18-3-22 13:18
我會叫佢出示證明文件。例如佢親人的機票相片。再告訴她我要請假。表達同理心,明白佢要與親人團聚,所以 ...

好mean....

I am Agent P

大宅

hedhed 發表於 18-3-22 16:01
好mean....

Mean就mean左D! 可能我上過檔啦!我真是唔會選擇即時相信佢地。我以前有件問我取reference letter話買樓,原來是去加拿大。只差三個月就完約。又有另一件,話掉假同親人團聚云云,點知是同行船的姦夫(仁地老公)開房。煩死人。

水晶宮

我會叫佢出示證明文件。例如佢親人的機票相片。再告訴她我要請假。表達同理心,明白佢要與親人團聚,所以 ...

明你曾經被騙, 所以提議楼主叫工人出示 文件去證明請假的原因。
但樓主個工人説想调假陪來港玩的家姐及姐夫, 如樓主要求工人出示非他本人的文件(第三者的機票), 係过份咗, (涉及第三者私隱, 可投訴)。樓主只能揀信或不信工人, 比或不比工人調假。

男爵府

試問無妨,如果真姐姐正常會願意出示,我覺得自己請病假公司都好mean但都要提供。

水晶宮

juanmc 發表於 18-3-22 19:04
試問無妨,如果真姐姐正常會願意出示,我覺得自己請病假公司都好mean但都要提供。 ...

員工向公司請病假就提供自己的醫生紙, 合理。 員工請事假去醫院探病要出示 病人 (其他人)的医生紙?, 不合情理!!公司只有批假或不批假, 不能叫员工提供他人资料!

複式洋房

合情合理

大宅

Poo得好勳章

回覆樓主:

視乎她工作表現。
如果還好,也只是第一次,而且你們請假也方便。
會通融一次,但只限半日,及向她清楚表示這個決定是很艱難完成的,希望她知恩。

首頁

尾頁

跳至