嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb5個月大,岩岩見bb訓左,想用濕左少少水既棉花棒了d鼻屎出黎,點知bb忽然郁,成舊棉花頭插左入bb個鼻入面!嚇到我立即拔返出黎,棉花頭痴住左舊大鼻屎出黎,但bb就喊到標哂眼水,又係咁捽鼻同咳咳,但冇流鼻血,咁會唔會傷到佢個鼻?洗唔洗帶佢睇醫生

伯爵府

BB平復左未?
佢地康復能力好強O既
如果你擔心, 了小小一撻凡士林入佢個鼻, 唔駛理佢, 就算有擦損, 好快就會愈合

伯爵府

耳窿就唔好亂了啦, 有耳膜, 穿左就大鑊

別墅

shpfamily 發表於 18-3-22 12:34
BB平復左未?
佢地康復能力好強O既
如果你擔心, 了小小一撻凡士林入佢個鼻, 唔駛理佢, 就算有擦損, 好快就會 ...

佢平復左喇,但有時都會捽下個鼻,我擔心會唔會整傷左佢/將某d鼻屎推左更深入既位置令佢唔舒服 請問凡士林有咩作用?搽係鼻入面?

伯爵府

shirley0513 發表於 18-3-22 12:48
佢平復左喇,但有時都會捽下個鼻,我擔心會唔會整傷左佢/將某d鼻屎推左更深入既位置令佢唔舒服 請 ...
"將某d鼻屎推左更深"-呢個有機會架, 等佢慢慢打乞痴噴返出黎。
用凡士林係無藥性, 一PAT油咁封住D傷口, 減低發炎機會&傷口(如有)就快D好返囉。如無傷口, 都唔會有害。但, 當然唔好搽太厚, 等陣吸左入去呼吸度就煩。

大宅

育兒性格勳章

回覆樓主:

綿花棒啲棉花無甩又無血就唔駛睇醫生。
shirley0513 發表於 18-3-22 11:23
bb5個月大,岩岩見bb訓左,想用濕左少少水既棉花棒了d鼻屎出黎,點知bb忽然郁,成舊棉花頭插左入bb個鼻入面 ...
Hello shirley0513, 明白媽媽嘅擔心, BB鼻仔好敏感, 小小刺激佢地都會有反應架。建議媽媽清潔BB鼻孔嘅時候, 用濕棉花球輕輕抹鼻孔周邊, 或者係沖涼後,潮濕d嘅環境下扲下鼻仔清除鼻涕,可以預防鼻屎塞住鼻仔架。媽媽留意下BB有冇持續捽鼻, 鼻仔變紅, 流鼻血或者其他唔舒服, 就要帶BB睇醫生啦。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至