醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔知點解我奶奶會咁:

事例一:我入廚房蒸番熱d餸
個女唔俾我入,我開左火,順便叫奶奶幫我煮埋菜。奶奶成程睇住我開火蒸野
過左半個鐘,佢啱啱話:你蒸野(emoji)度乾左水,使唔使熄火?

我話乾左水咪一定要熄火
佢話唔知我蒸咩所以要問下幾時熄

事例二:
今次我以為好醒啦,較左鐘叫佢幫我熄火,佢話好
點知佢熄左個鐘無熄火
我同左個女去沖涼,出黎見未熄火ge, 乾晒水添,熄左火問番佢,佢話熄左,我話冇,跟住佢話頭先太急剩係熄左個鐘呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

背景:63歲,退休前做會計師樓送文件
二星期前去左睇家庭醫生,我地懷疑腦退化前期,檢查過醫生話可能個人失魂

事例一同二係星期二同今日星期四發生

我地感覺:先生話奶奶以前唔係咁,但我同佢住左六年,佢一直都係無咩記性,除左股票之外。佢間房好亂,佢本身應該係組織能力弱的人,唔識將d野分類,咁多年都係同一堆衫一齊訓,但衣櫃係吉ge ,幫佢執佢完全唔鍾意,佢同佢個仔講,最後佢出街會鎖埋房門唔俾人入去。成日房間都會有垃圾味,試過有食剩雞蛋仔夾餅的發臭膠袋,變壞馬仔同發左好多芽的蕃薯。

我地下一步係咪要帶佢睇專科?

伯爵府

可能平時用腦少
有無老人中心, 帶佢去玩下。

男爵府

happybb1680 發表於 18-3-22 13:58
我唔知點解我奶奶會咁:

事例一:我入廚房蒸番熱d餸

有冇重覆講同一件事?
或同一句說話?

侯爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主

可能是腦退化,認知障礙的徵兆,她們行為是無意的

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

AhC 發表於 18-3-23 03:26
有冇重覆講同一件事?
或同一句說話?

沒有
但佢去買餸唔會記得屋企有咩
次次都重覆

有時買左d野番黎會唔記得煮或食,最後變壞左

醫生話佢失魂

大宅

Strawberrys 發表於 18-3-24 12:36
可能是腦退化,認知障礙的徵兆,她們行為是無意的

我可以點做?

男爵府

happybb1680 發表於 18-3-25 12:36
我可以點做?

找精神科醫生評估,寫轉介信,再排隊政府!
另一邊找老人中心,替她報名參加活動。

侯爵府

2023年兔年勳章

我可以點做?

希望能幫助你了解多一點
http://www.hkada.org.hk/tc/?page_id=1842

侯爵府

2023年兔年勳章

AhC 發表於 18-3-25 13:43
找精神科醫生評估,寫轉介信,再排隊政府!
另一邊找老人中心,替她報名參加活動。
...

建議自費做評估,有報告结果盡快求醫、服藥及活動訓練。

因為排政府等見醫生需時,新症等候期間,病者都會有病情改變的可能。

大宅

Strawberrys 發表於 18-3-25 19:31
建議自費做評估,有報告结果盡快求醫、服藥及活動訓練。

因為排政府等見醫生需時,新症等候期間,病者都 ...

謝謝呀

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有機會係初期腦退化, 阿媽初期嘅時候,我地都冇發現。
佢去提款機撳錢,佢會企喺度望住d錢。
煲水,如果個煲唔識響嘅,佢又會望住煲乾曬,但係又唔會熄火或者加水。
可以叫睇開嘅西醫寫信轉介
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

2023年兔年勳章

我可以點做?

有空可以多認識,有留座安排的

首頁

尾頁

跳至