自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主

樓主喪妻,遺下兩女我絕對明白點解佢要做呢啲測試。好多人話多餘,話年年驗身好過,其實呢啲都係驗身嘅一種,只係相對比較貴啫。啲化驗室$900一個package又係叫驗身,入醫院詳細照同化驗過萬又係叫驗身,都係想不幸中招及早治療啫,雖則話有病逃不了,第一期發現同第四期發現,洗嘅錢同辛苦程度,絕對有大分別。

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-3-23 22:21

無聽過呢樣野,我細佬岩岩腸癌過世,一直政府覆診, ...

http://www.patho.hku.hk/dept/services/colonreg-faptc.htm

腸癌有好多隻, 如果係FAP, 就會screen family members

基因測試有好多唔同用, 有關於用藥嘅,癌症嘅,代謝病嘅,連天賦都話有得驗,如果好多錢使唔晒都可以試下嘅
係hk 最多做係關於藥嘅,連醫管局都有,係係開某d 藥前驗下病人有無一d gene 係會大機會出現嚴重藥物反應
係美國甚至有bb 一出世就做pharmacogenomic study, 我覺得係暫時最有實質作用嘅基因測試

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

fitfish 發表於 18-3-24 12:43
政府不是跟進。應係有教授應為有研究價值。才個別case跟進用作研究。
不要误会政府會幫家屬跟進驗血驗腸
...

好的,我都叫弟婦問問,因侄女有某d原因本身亦在瑪麗有file

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Charlotte_mom 發表於 18-3-23 22:21

無聽過呢樣野,我細佬岩岩腸癌過世,一直政府覆診, ...

好似係睇遺傳性大唔大, 我fd屋企人有鼻咽癌, 政府醫院follow得好足! 定期有化驗

放下自在

男爵府

davemano 發表於 18-3-22 16:18
我老婆係因為cancer過身, 有朋友做基因檢測公司就叫左我俾兩個囡去做
見係咪都做, 就揀左隻最貴最多野測既 ...

希望你太太安息.

唔好意思, "風險都還好", 係米即係: 或者會或者唔會?

好似流左D.

複式洋房

回覆 YolandaTam 的帖子

係呀, 測癌要抽筒血

複式洋房

回覆 YolandaTam 的帖子

多謝你

複式洋房

回覆 goosema 的帖子

走時46

複式洋房

回覆 耶魯 的帖子

有風險, 因為份report會寫風險程度指數

複式洋房

岩岩上網搵:

基因檢測和醫院體檢的區別是什麼?

- 所屬領域:醫院體檢屬於臨床醫學,為疾病治療提供病理學依據;基因檢測屬於預防醫學,為疾病預防提供保健依據。
作用:醫院體檢針對人體已經出現的臨床病變進行診斷和檢查;基因檢測評估未來患病風險,並給予針對性的健康指導。
- 技術水準:醫院體檢檢測的處在細胞分子水準,基因檢測深入到細胞核內DNA 上的基因水準。
實效期:醫院體檢檢測所用最先進的技術也僅可檢測出 5 年內的狀況,因此一生需要做 N 次的體檢;基因檢測可提前預知 15-30 年身體的狀況,一次檢測,終身受益。
- 檢測方法:醫院體檢某些項目對人體有一定的輻射、傷害;基因檢測提取口腔黏膜檢測無輻射、無傷害,綠色環保。

備註:100 萬腫瘤細胞癌基因僅有針頭大;癌症基因經過 5-10 年,連續 20 次倍增,才可達到 0.01 毫米;經過 15-30 年,連續 30 次倍增,達到 0.5 釐米(約 10 億個);超過 0.5 釐米才能被×光發現 → 晚期(三期)

複式洋房

回覆 麟媽媽 的帖子

係, 我都明大家好難明白, 但我真係唔想再見到家人突然有事而我束手無策

首頁

尾頁

跳至