自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Ashleycorina 發表於 18-3-22 18:01
我都多口講多句,醫生話有機會焯傷發炎,識造soap的人話之前要用PH 紙check 清楚是否安全至好賣。
我經歷 ...

我自己有打開皂,會至少晾夠4個月先會用。有d會晾夠半年或一年先用。除非長期開冷氣,晾皂期間天氣潮濕又要拎去抽。又唔焗得又唔曬得……整手工皂成本唔貴,但真係d時間心機野。如果俾我都唔會平賣出去,但賣得咁既價錢好心就做好少少晾夠先俾人用!

珍珠宮

王國教室勳章

克洛怡 發表於 18-3-22 18:19
我自己有打開皂,會至少晾夠4個月先會用。有d會晾夠半年或一年先用。除非長期開冷氣,晾皂期間天氣潮濕又 ...

明白是手工心機,但真係要ready 至好賣,有d人係唔識,呢件事發生之前我都唔識,之後至慢慢學

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

YuiYeeMa 發表於 18-3-22 17:53
新國民第一個開post就嚟.....

佢應該估唔到反應係一面倒惡評,唔知佢有冇後悔開呢個post?

greenpea    發表於 18-3-24 11:42

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

大肚時用過,但都係唔夠1個鐘又痕,冇再回購

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

克洛怡 發表於 18-3-22 18:46
佢應該估唔到反應係一面倒惡評,唔知佢有冇後悔開呢個post?

冇話估唔到,4/5年前在bk已有人話平凡媽媽唔曬皂,濕疹膏越用越衰等。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

以前就好,近幾年差咗好多、分店越買越多
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

回覆樓主

下,未晾好皂就賣,搞錯呀!
晾好都要用試紙試晒先啦!

男爵府

AlexHunter 發表於 18-3-22 16:52
我係『士多ztore』個網站見到有平凡媽媽啲產品,我想問下有無人有用過,我見Facebook啲人話好用,依家見上 ...

唔好買。
用料checp,無良心。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我覺得無用, 濕疹無好過

大宅

回覆樓主:

真心差。

男爵府

肯定後悔,潛水了

寶石宮

2023年兔年勳章

Ashleycorina 發表於 18-3-22 17:09
我有濕疹,幾年前有小朋友同學介紹,咁我就去佢紅磡間小店。
我想買的皇牌膏無貨,佢介紹我買左幾樣產品, ...

謝謝分享

伯爵府

係呀,所以立即潛水……

子爵府

回覆樓主:

唔值,咁既價錢有其他選擇,之前聽話皂唔熟都照價,更加唔會幫襯

男爵府

Ashleycorina 發表於 18-3-22 18:01
我都多口講多句,醫生話有機會焯傷發炎,識造soap的人話之前要用PH 紙check 清楚是否安全至好賣。
我經歷 ...

Dear have u tried those from TW like 亞原肥皂?is it good ? I got a few from airport and now not sure if I should use it after reading all the comments above . Pls share thanks thanks

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 Ashleycorina 的帖子

冇錯架,做皂係用氫氧化鈉,有D皂一個月就成熟,但都有D皂要3-9個月先成熟,佢初初做時好有心,真心去做當然咩都好,但一連開左幾間,仲要果時咁多人幫佢讚,之後D皂唔夠賣,就算未成熟都要賣出去,唔燒傷出意外已經好叻架啦.
我而家打左D皂,都會收埋做老皂,皂越耐越穩定,有D皂收埋左3,4年,都係留返比D有乾蘚,濕疹D自己人用,做手工野,都要做好多不同功效的配方,比不同病徵的人用,唔係一支膏可以走天崖架.
<br><br>

珍珠宮

王國教室勳章

chinatea 發表於 18-3-22 20:55

冇錯架,做皂係用氫氧化鈉,有D皂一個月就成熟,但都有D皂要3-9個月先成熟,佢初初 ...

謝謝分享

珍珠宮

王國教室勳章

Meowbb_bb 發表於 18-3-22 20:50
Dear have u tried those from TW like 亞原肥皂?is it good ? I got a few from airport and now not su ...

They are too dry for me though

男爵府

回覆樓主:

我個囡有濕疹,用左好似好左啲,但我對佢成份有懷疑,我估有類固醇。

珍珠宮

好媽媽勳章

chinatea 發表於 18-3-22 20:55

冇錯架,做皂係用氫氧化鈉,有D皂一個月就成熟,但都有D皂要3-9個月先成熟,佢初初 ...

皂放得太耐會有問題嗎?我買台灣的阿原皂,佢寫要/應2年內用。

首頁
12345...11

尾頁

跳至