自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我大時大節都係自己同啲細路過,我試過同佢講噤樣落去好難過幾拾年,跟著佢有變下,搵啲話題講下,我自己又諗下個天俾得呢個人同我有小朋友都算緣份,大家講出心聲互相就下囉~
我鐘意食好野,佢唔識欣賞所以我搵朋友食,仲慳番啲;我鐘意去旅行但佢冇噤多時間,我就同朋友去;我鐘意人多佢唔鐘意,我就自己帶埋仔女去街。

男爵府

回覆樓主

我老公都有啲似你老公,結婚數十年,現在都只是會講仔女嘢(但我又ok呢種相處模式),尤其放工太攰就更加窒頭窒細,但我只要講出源頭,即是「你今日無同人傾偈,搵我出氣?」「你今日比邊個窒住或鬧你?咁同我講嘢!你話喇,我點接住講落去?」「今日你又仲咩?喺公司發生咗咩事?」等等。佢就會自我反省,跟住唔出聲,大家冷靜下先

男爵府

回覆樓主

大家錯哂重點,
有時我地怨攰怨呢樣嗰樣,
可能並唔係找尋解決辦法,
只係想對方同理自己感受。
就算有個好方法,但對方完全無去關心自己當下的心情,無用的,仍然好難受。
簡單一句:「好攰呀?!工作太忙喇,又要照顧我地,老婆辛苦哂你。」感受已經好好多。

wcpcelia    發表於 18-3-24 18:43

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆 katie816 的帖子

你老公算係好男人,無壞嗜好,其實大把男人喜歡打機,發掘共同嗜好,如美食,旅遊等。

男爵府

算罷,只要他仍為家庭負責,只能認命罷。

男爵府

回覆樓主:

我完全一樣。佢又係句句窒住晒,對其他人完全唔會咁。。。我唯有當佢係親人就算

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

katie816 發表於 18-3-22 19:33
1.結左婚9年,拍拖7年,兩個都返工,有小朋友
2.唔會甜言蜜語,句句窒住晒
例如:買左實用家居用品,佢會話: ...

拍拖已經係咁?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlemilky 發表於 18-3-24 06:30
大家錯哂重點,

呢句都可以由老婆做起先嘅

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

littlemilky 發表於 18-3-24 06:30
大家錯哂重點,

我都係女人,夠想佢講辛苦我喇,但明知我老公就係唔會,好多男人都唔會,拍拖熱戀會哄既,但呢個唔係佢本性嘛,唯有調整自己心態,一係自己講囉

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆樓主

少年夫妻老來伴

我老公講嘢都好掘,所以為免起爭執我都唔同佢講咁多,佢又淨係中意同佢啲friend去威去消遣去旅行,機不離手,有空出去跑步。

但我知道佢心底裡係好愛我同個女,細微嘢佢照顧得我倆母女好細心體貼;喺生活上、教女遇上難題我好迷惘時佢會好清晰簡單比指示我,最後都會解決。c6係忠實嘅生活伙伴,個家run 得好smooth ,日子過得飛快,我倆時常讚嘆眨下眼就一起廿幾卅年。

所以做夫妻唔好執著喺門面嘢,經營幸福家庭係高階過拍拖甜言蜜語,始終兩個人都係兩個獨立嘅個體,唔雖要迫另一半改變去迎合自己,只要努力去做到另對方和自己生活係舒服,那麼兩個人才可以執子之手與子偕老。

大宅

有時頂下頂下都係情趣一部分,視乎你點睇,有時真係要投其所好,做運動呢d對自己都有益的事、不防同佢一齊做下,跑快跑慢都唔係問題,佢跑10個圈,你咪跑1個圈,跑完齊齊去7仔飲支水,傾幾句。

生活係咁,無大吵大鬧已經好好,得閒上bk輕鬆下,加油!

大宅

lily233242 發表於 18-3-24 08:33
少年夫妻老來伴

我老公講嘢都好掘,所以為免起爭執我都唔同佢講咁多,佢又淨係中意同佢啲friend去威去消遣 ...

很喜歡你說的,我都曾經迷惘過,而家學緊點經營一個家庭。好認同!

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

9am5pm 發表於 18-3-24 09:14
很喜歡你說的,我都曾經迷惘過,而家學緊點經營一個家庭。好認同!

真係唔使多,喺呢啲位老公點石成金已經夠讓我覺得幸福。人生已經夠harsh,所以我倆都不會要對方做咩做咩,回到家裡最緊要relax能做回真正嘅自,日復日咁過已經好好!

伯爵府

回覆樓主

老實問佢做咩咁冷淡
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

珍珠宮

mercurycc 發表於 18-3-22 19:44
你識佢時唔係咁?

同問
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

寶石宮

2024年龍年勳章

emimi 發表於 18-3-22 20:35
我同老公拍拖時大家都冇錢,食一百幾十蚊已經好開心,而且當時奶奶有病,一得閒就陪佢返屋企食飯
但結婚後 ...

發覺有啲中年男士係唔會接受改變
幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

siukei17 發表於 18-3-23 01:25
個仔佢粒精子分裂出黎喎

我都有個A仔,唔好灰心

幸福可以好簡單

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

若要人似我,除非兩個我

做夫妻,有緣份先做得成。相處耐左,已是家人,男人就係少份浪漫,但顧家,識關心你,都係一種愛,互相遷就下。

子爵府

上bk 呻下。大把人有共鳴
你當佢情人就fail
但當佢人生拍擋就ok.

公爵府

廷廷媽 發表於 18-3-23 12:52
其實樓主同老公最大問題係交唔到心, 可能拍拖結婚初期用愛情仲cover到, 耐左愛情會淡, 交唔到心係好大問題, ...

得你最中point
我之前就係咁
開始時有甜言蜜語唔係好覺
耐咗先發覺兩個人根本溝通唔到
佢有得食訓痾就得
我追求心靈上嘅富足
最後我忍唔到要分開

首頁

尾頁

跳至