自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

lovelybaby2015 發表於 18-3-23 08:55
好奇佢咩原因走?聽你咁講佢仲同老闆有講有笑,唔似被炒?
但如果佢如你所說好想留低,又唔似辭職
...

佢自己走的,
唔知佢是不是玩大左,老板唔留佢,
因為公司秘書會計佢一腳踢,得佢一個,其他人在site,老板有時返吓,用手機交代工作

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

flowertree 發表於 18-3-23 08:49
我也試過全公司當我仇人
終於守到
條賤人已經冇運行

一個怪字囉,只覺得奇,自問待人有禮,但似乎成間公司都好忌我,我問時佢地會答,但答左等於無答咁囉
我咁大個人,你唔講我咪自己搵答案,c唔去嘅

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

理得佢, 又唔使對佢好耐, 不過佢講既工作野記住用紙mark低去, 可能講錯跣你, 你做哂紀錄, 可以比上司睇返....

大宅

回覆樓主

佢其實係唔係跳緊草裙舞,但係老細唔留佢不特止仲請番個人(即係你),所以想整走你等老細以為冇咗佢唔得?

珍珠宮

jojobbmum 發表於 18-3-23 08:42
復活節之後

咁好快姐~
佢越系針你,你越要平常心,佢激到你佢就成功,唔好比你得逞~⋯
但佢係被通知離職定系自己走呀?
如果系被通知,你公司冇理由仲留個人系度,邊會有心仲幫公司做ka

男爵府

suetchingBB 發表於 18-3-23 08:52
我都試過…我上手係玩野求調走,放左兩年工傷假再加半年病假,我一入職接手佢D 爛攤子時,唔夠一星期即係返 ...

exactly, 唔比我drop notes, 話我drop notes 阻住佢講,又話只講一次,然後叫我即做,到我做時,諗吓,理解吓,佢話我做嘜發夢,
當我整錯,佢就發惡黑面話我,
我好想講我唔熟公司運作,唔係唔識做,
好似叫你試吓去個陌生地方揾支水,揾唔到就鬧你連水係嘜都唔知
睇你留言,我

男爵府

luck6 發表於 18-3-23 09:10
佢其實係唔係跳緊草裙舞,但係老細唔留佢不特止仲請番個人(即係你),所以想整走你等老細以為冇咗佢唔得? ...

我覺得係。我好似比人玩

大宅

回覆樓主

你叫好喇,頂兩個星期就同佢,我慘過你我返工時舊人已離職(佢自己跳槽的),但係我哋大家公司有業務關係,成日都會接觸,佢對我而家公司啲同事都客氣有笑容,但唯獨對我黑口黑面,講嘢吋吋貢,但自問我都對你客客氣氣又冇頂撞過你吖,我同我fd講返佢哋都話係佢有問題,似乎過咗新公司中伏但我又斷咗佢後路,所以佢針對我

男爵府

回覆樓主:

點解好好地唔得
我本來好開心揾到呢份工,但呢幾日比佢攪到我好辛苦

水晶宮

畀面勳章

jojobbmum 發表於 18-3-23 09:05
佢自己走的,
唔知佢是不是玩大左,老板唔留佢,
因為公司秘書會計佢一腳踢,得佢一個,其他人在site,老板 ...

如果好在意份工,好心就咪學人玩嘢

忍多一陣啦,加油

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

jojobbmum 發表於 18-3-23 08:30
佢話之後唔識可以隨時問佢,我覺得現在佢唔想放野比我,等佢走,我做錯哂,佢就可以返來做,重點佢未揾到工 ...
為求自保,你記住寫低張表,記低佢教左你咩 有咩工作有交低俾你,趁佢未離開,一式幾份俾你老細,舊人睇做証。費事有咩入你數。

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-3-23 09:07
一個怪字囉,只覺得奇,自問待人有禮,但似乎成間公司都好忌我,我問時佢地會答,但答左等於無答咁囉
我咁 ...

exactly,

我咁大個人,你唔講我咪自己搵答案,c唔去嘅。但佢唔比我揾past record.

珍珠宮

jojobbmum 發表於 18-3-22 22:59
因為佢未離職,佢要job handover 比你

佢被人逼走/炒呀?!

男爵府

brindlewin 發表於 18-3-23 09:40
佢被人逼走/炒呀?!

自己走

寶石宮

2023年兔年勳章

jojobbmum 發表於 18-3-23 00:03
佢同老板有講有笑, 佢還有兩個星期走,但佢仍然做得好忙,唔似就走的心態,完全冇心handover, urgent 自 ...

可能扮辭職博加薪 弄假成真被一腳伸走

珍珠宮

回覆樓主:

直接問老細有無多一個人識做

版主

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

jojobbmum 發表於 18-3-23 09:15
exactly, 唔比我drop notes, 話我drop notes 阻住佢講,又話只講一次,然後叫我即做,到我做時,諗吓,理 ...

唔好唔開心,雖然當時我都喊過幾次,但咬緊牙關就會過,就算上面最後唔欣賞自由都好,只要一直有做好本份,問心無愧,咁就無野再值得唔開心!加油

大宅

回覆樓主

其實我覺得好小事
你有冇試過返工比人害到bb都冇咗幾次?
全世界針對你好似過街老鼠咁?
以上嗰啲我都試過
不過就係忍得

邊個忍得沉着到邊個就係贏家

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-3-23 08:26
我都試過,係人都知我係會代替果個同事——除左我自己
果個同事工作麻麻,但家庭背景好慘(類似 ...

無人無物食自己就俾心機返工丫嘛

大宅

flowertree 發表於 18-3-23 20:38
其實我覺得好小事
你有冇試過返工比人害到bb都冇咗幾次?
全世界針對你好似過街老鼠咁?

好慘 連bb都冇埋都仲做 好忍得

首頁

尾頁

跳至