自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 cc_forever 的帖子

你亞哥咁麻煩又缩骨,比我唔會攪亞媽層公屋,到時佢哋真係想住响嗰度,咁細我由佢睇佢哋一家幾口點住,以後亦都唔會再同佢有瓜藹,最多到時你接亞媽嚟一齊住

男爵府

珍珠宮

cc_forever 發表於 18-3-23 16:40
其實我阿哥都好錫我個仔既,.
不過我地一傾開D數點除 (食飯果D)
或者旅行洗費
我可以講, 人係自私既, 你唔好理你亞哥咁多, 佢生左細路佢既事, 大把大陸人既小朋友日日過境去香港返學

我兩個哥都無人肯拿錢養父母, 一千都唔肯, 500都唔駛旨意, 仲要係我無錢養佢地見我唔比, 就話我不對, 叫我回家求前夫家人收留又好點都好想辦法, 總知就每月照比父母畤, 唔好要佢拿錢出來供, 但佢係仔, 父母佢地都有份都可以把責任推晒去我到啦

你係唔係應該唔好把所有責任推在自己身上呢, 你有錢都留比自己第日養老, 再理佢地, 怕老來你屋都無得住又無得食咁點算?

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

公爵府

回覆樓主:

唔好攪咁多野!阿媽有公屋住!夾錢果時個個無影,分身家果時就個個出黎爭架啦!

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

多餘……

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

cc_forever 發表於 18-3-23 16:15
果次之後...大家好似冇以前咁CLOSE一排...不過聽阿媽講..佢係想買大6樓而大6樓HK人買係要比好高%,所以問我 ...
嘻嘻哈哈

伯爵府

TATEYAMA 發表於 18-3-23 17:02
唔好攪咁多野!阿媽有公屋住!夾錢果時個個無影,分身家果時就個個出黎爭架啦!
...

同意
你媽已經有公屋可住到終老
就唔好搞咁多野
就算兄妹講錢都失感情

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

好心唔好搞咁多野啦,美其名係為阿哥好,既然係咁又點會諗住阿媽走左就收返層樓?係為阿哥好就直接送層樓比阿哥啦,阿哥咁大個人都有家庭還要你擔心嗎?講到底都係想用阿媽的綠表換間屋,阿媽走左就多層樓。

侯爵府

cc_forever 發表於 18-3-23 15:24
是咁的...我屋企以前係1個小康之家..媽媽係HOUSEWIFE....住港島C樓...有3兄妹...
叫做讀名校話說係金融風暴 ...

你嗰亞哥同我亞哥係同類人,不過我冇妳咁本事 ,千其唔好攪間公屋,你亞哥真係一家大細搬去你媽到,都唔會住得長,1人單位有幾大丫,你亞嫂咪遲早會同99開波,唔好理佢咁多,顧吓自己頭家算吧!

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

你阿哥錫你小朋友係 bonus,唔錫緣盡就緣盡,係你需要去用錢交換既咩?

唔贊成你買居屋比你阿媽,你阿哥名副其實係菠蘿雞(痴得就痴)

佢地以後有小朋友點係佢地事,你阿媽都唔係會咁順攤就讓個地方出黎比佢地呀

自己啲錢儲住換大啲地方又好,靜靜地唔好同你媽同阿哥講買多層細價樓收租都好吖,點解一定要你貼錢做補底工作?

你已經照顧哂媽咪,你兩個阿哥都仲想旨意自己個妹幫自己啲什麼真的係好過份

你哥呢個勢,如果你買層居屋比阿媽住,佢隨時霸佔埋嚟免費住都做得出,到時候點?你唔同佢反目成仇都唔洗旨意攞得返自己啲錢同屋,唔反面你就要養埋佢,你願意嗎?

男爵府

cc_forever 發表於 18-3-23 16:20
回覆 Lolitayan 的帖子

吾好意思本來吾想寫咁明顯,怕比屋企人知...所以..我已經改返D字..我係阿妹其實 ...

梗係唔好出錢,有錢都留比自己仔女啦!

男爵府

白毛毛 發表於 18-3-23 16:39
唔止,睇你最新的update,上天仲比好多錢你,現在仲可以想full pay買居屋。
只畢業13年!
大家睇完應該無 ...

咁樓主讀傳統名校 畢業搵到d錢都未必好出奇既
我有中同當年係狀元讀global bussiness, 畢業後做左5年野都買到x天半島....

大宅

回覆 414928 的帖子

Del

男爵府

cc_forever 發表於 18-3-23 17:46
回覆 414928 的帖子

咁我又冇話要收返層樓...只係如果買既層樓都已經吾會係我架啦 (係阿媽既)所以我係覺得 ...

記住
你既錢同佢無關
用錢買既感情唔係真感情

子爵府

回覆樓主:

我覺得樓主你好叻好重情義。俾我一,咁嘅老豆已掃咗佢出門永不相見。二,咁嘅阿哥都係變hi bye就算,唔會理佢哋啲嘢。
仲有你頭腦好清醒,無買你爸office,無借錢你哥。你老豆真係好過份,仲話咩手足要幫?咁佢哋幫咗你幾多?只係要你去搞佢哋啲蘇州屎。
你依家應該更清醒啲,因為你有自己家庭,有下一代。唔好再把啲菠蘿雞放在你身邊,你要保護返你自己的家庭

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

既然呀媽有公屋﹐就唔好諗換居屋啦﹐請真﹐TOUCHWOOD有咩事你呀哥都係爭架啦﹐公屋唔使爭﹐唔好搞咁多野LA。
你呀哥既野你唔使幫佢諗啦。你自己都有頭家﹐有錢都留比自己D仔女先LA。

珍珠宮

回覆樓主

你阿哥阿爸都衰,難得你仲咁有佢地心

大宅

Lorican 發表於 18-3-23 18:31
你阿哥阿爸都衰,難得你仲咁有佢地心

Del

珍珠宮

cc_forever 發表於 18-3-23 18:41
不過在人地角度...點解搵到d$, 吾幫下自己屋企人
有時候見老豆做d辛苦散工..(佢要照顧兩個女不可以full ti ...

你都好偉大喎 連個二奶同兩個女都想幫

大宅

Lorican 發表於 18-3-23 18:48
你都好偉大喎 連個二奶同兩個女都想幫

Del

首頁
12345...6

尾頁

跳至