自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主

當有小朋友就不能幫人了!要先顧好自己頭家

大宅

三棵樹 發表於 18-3-23 16:32
其實妳媽已上公屋有個竇已經好Ok
其實兄弟姊妹又點,結左婚就一家一主,除非好有米,唔係邊顧到人地頭家 ! ...

100%同意。

你阿哥連sponsor部冷氣都唔肯,你換間居屋,二哥亦照舊唔肯出錢的。

你阿媽住居屋/公居,你二哥如果有小朋友一樣會掉企俾你阿媽湊,無分別的。

複式洋房

回覆樓主

家人已當你係大水喉,你亦一直助長佢哋,慢慢放手啦,不然你會好stress,傷害重大。

珍珠宮

SUMSUM_88 發表於 18-3-23 19:45
親兄弟 明算帳,人大咗一家一主,佢地唔係你責任,你媽有屋住好好,唔好搞咁多野,費事第日為層樓爭搶,照 ...

x2

樓主叻女已經為屋企做左好多,每人都要為自己生命負責,樓主2哥就係咁多年有人幫佢把關所以可以咩都唔理

我屋企都有呢種家人,自己吃喝玩樂就得但屋企有事又唔夾錢,所以,自己有錢就為小朋友把算吧

大宅

NoName 發表於 18-3-24 03:14
樓主呢個post話自己幾年前結左婚,結婚三年後阿媽上公屋,但早幾日另一個post又話自己兩年前結婚,bb一歲:q ...

兩三年前結婚, 吾洗太exact 卦...

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 18-3-23 16:21
簡單黎講係你想慳税用阿媽間公屋換居屋、我就會答no 啦、有d錢唔慳得、完。
...

X2

男爵府

回覆樓主

睇你呢個鋪睇得好辛苦!想問下你做邊行?

男爵府

回覆樓主:

一定吾換居屋,換左你永遠比哂錢同拎吾返間屋。。。咪傻

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

生幾個的媽媽,只會想到自己的利益,但永遠唔預計自己教出不好的子女,連累辛勤的子女。

其實早早要教佢地所有金錢必需靠自己。賺唔到錢,不可有享受。
包括父母本身!

珍珠宮

回覆樓主:

樓主唔好理阿哥啦!顧掂自己就算啦

男爵府

白毛毛 發表於 18-3-23 16:39
唔止,睇你最新的update,上天仲比好多錢你,現在仲可以想full pay買居屋。
只畢業13年!
大家睇完應該無 ...

老老實實,聞到膠味 !
樓主咁勁,畢業13年就買到樓,已經一勁 ! 而家仲可以買多間居屋,二勁 !
咁做嘅工一定唔低職位,點講應該都算smart.
不過就咁睇樓主嘅思維同行為,又唔似咁smart,根本問題好簡單,正常分析能力已可以了解,仲要上網公開求意見,唔通人地講左就會聽 ? 咁樣好無思考力。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

cc_forever 發表於 18-3-23 19:21
其實刀不只是$的事,二哥基本上成日刀會要阿媽幫佢做lee做lo, 好似上大6結婚新娘條大裙要我媽big day前拎上 ...

如果你未去到咁偉大就唔好人哋打你,你又願捱

人哋當你水魚,皆因當初你有上釣

現在開始學會保護自己利益不是錯

你果兩個大哥痴得就想痴,你肯就算

最唔明係點解你會仲借錢比你爸爸去貼小三同佢啲混帳

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

睇完你的故事, 我只感覺你係黎報恩, 你兩個亞哥係黎討債

男爵府

三棵樹 發表於 18-3-24 11:17
老老實實,聞到膠味 !
樓主咁勁,畢業13年就買到樓,已經一勁 ! 而家仲可以買多間居屋,二勁 !
咁做嘅工一 ...

我聞到好大陣保險,基金味,大家遲下留意inbox啦

男爵府

bestgood 發表於 18-3-24 11:24
我聞到好大陣保險,基金味,大家遲下留意inbox啦

我茅錢的 ………… 一定坤我唔到

侯爵府

回覆樓主:

妳大哥呢?

大宅

回覆樓主

唔好再貢獻咁多俾外家
平時食飯去旅行呢d細數都咁煩
買樓咁大條數仲更加煩
你唔洗理阿哥,佢咁大個人又結咗婚,應該為自己打算
你媽有公屋住已經叫安頓咗
你自己有頭家,都要為自己個家安排下
你繼續付出,你哥同老豆唔會感激你,只係覺得應份,吃力不討好嘅嘢唔好再做

大宅

cc_forever 發表於 18-3-23 15:24
是咁的...我屋企以前係1個小康之家..媽媽係HOUSEWIFE....住港島C樓...有3兄妹...
叫做讀名校話說係金融風暴 ...

大個女啦
要識得保護自己
凡事太盡,緣份早盡
有時做得太多未必是好事

我想李嘉誠發左達應該有照顧屋企人
好明顯屋企人覺得唔夠想分一半
佢做咩都比人講

你而家是人地老婆媽媽
要為自己頭家著想
小時一家人
大時就三房人

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔洗幫佢買居屋,但如果有日佢提出要用呀媽間公屋比佢買居屋就比佢用
前提係要安排好晒呀媽住邊

大宅

回覆樓主

多謝大家時間去睇同comment個post
件事太長同耐
所以我都subject寫左吾知點講
因為見到最近令一個post about 住屋問題
我突然諗返自己一直的屋企問題
不過抱歉我都怕屋企人見到 我都是決定del了

首頁

尾頁

跳至