自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

有得退稅就冇嗰4000囉, 講真吖, 一樣味唔FAIR...要交嘅稅喺係我袋攞出嚟架 !!!

支持全民有8000 !!!!!!

侯爵府

pbpk03845784 發表於 18-3-23 16:13
有得退稅就冇嗰4000囉, 講真吖, 一樣味唔FAIR...要交嘅稅喺係我袋攞出嚟架, 唔洗交稅嗰GROUP人比過D咩政府 ...

退稅喺係你袋攞出嚟>yes
果$4000亦喺你個袋攞出嚟>yes

大宅

回覆樓主:

唔駛交稅既人唔代表對社會經濟無貢獻。。。

angelacch    發表於 18-3-23 16:27

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pbpk03845784 發表於 18-3-23 16:13
有得退稅就冇嗰4000囉, 講真吖, 一樣味唔FAIR...要交嘅稅喺係我袋攞出嚟架, 唔洗交稅嗰GROUP人比過D咩政府 ...
其實政府退稅同派糖, 原意唔係俾番啲錢納稅人呀, 係惠及全民呀, 減輕市民負擔呀, 所以唔關有無納稅事呀

珍珠宮

回覆樓主:

但你已經享有減稅機制了,可能你明明要交8千蚊的, 但最後交5千, 對我個人來講我是受惠了(係我交稅方面)。

水晶宮

天地乖離 發表於 18-3-23 16:26
唔駛交稅既人唔代表對社會經濟無貢獻。。。
唔係咁意思...

都係支持人人都派8000

侯爵府

政府咁弱機,咪玩下佢囉.
爭取到八千時又再叫過萬二.

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

冇錯!
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

萬年船 發表於 18-3-23 16:38
政府咁弱機,咪玩下佢囉.
爭取到八千時又再叫過萬二.
同d 政黨傾掂佐數,99%會落實啦

大宅

mln 發表於 18-3-23 16:30
但你已經享有減稅機制了,可能你明明要交8千蚊的, 但最後交5千, 對我個人來講我是受惠了(係我交稅方面)。
...

雖然話交稅係我責任同義務,但係退稅係我先負出再收回。
而家係比無付出稅項人4000喎。
即係一齊出錢再平分錢。

珍珠宮

有得退稅就冇嗰4000囉, 講真吖, 一樣味唔FAIR...要交嘅稅喺係我袋攞出嚟架 !!!
咪係..佢退100%上限30K比我, 我都仲係要交的話咁點對我公平先, 你退晒比我再比$4000我就差不多.

珍珠宮

shita0107 發表於 18-3-23 16:42
雖然話交稅係我責任同義務,但係退稅係我先負出再收回。
而家係比無付出稅項人4000喎。
即係一齊出錢再平 ...

無所謂啦…前後問題姐,有得減幾千蚊稅我已經心滿意足了!

象牙宮

回覆樓主:

你交唔足咪有得收少D囉!呢個世界無公平

大宅

回覆樓主:

咁而家話嘅退稅係邊個年度嘅稅?

水晶宮

馬霸 發表於 18-3-23 16:40
同d 政黨傾掂佐數,99%會落實啦

水晶宮

jojoplanet 發表於 18-3-23 16:43
咪係..佢退100%上限30K比我, 我都仲係要交的話咁點對我公平先, 你退晒比我再比$4000我就差不多. ...

大宅

mln 發表於 18-3-23 16:46
無所謂啦…前後問題姐,有得減幾千蚊稅我已經心滿意足了!

重點係先係你荷包攞一千,退返750,再補250比,同唔攞錢出黎,直比一千妳。

妳覺得有冇差別?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

弱弱一問,退75%稅,應唔計預繳?即只計16/17粒數?

侯爵府

jojoplanet 發表於 18-3-23 16:43
咪係..佢退100%上限30K比我, 我都仲係要交的話咁點對我公平先, 你退晒比我再比$4000我就差不多. ...

只好安慰自己
施比受更為有福
你有本事比...人地無

珍珠宮

shita0107 發表於 18-3-23 17:17
重點係先係你荷包攞一千,退返750,再補250比,同唔攞錢出黎,直比一千妳。

妳覺得有冇差別?

如果照你咁計, 真的永遠無一個公平的指標, 就好似其他n無人士咁話, 雖然佢地無交稅, 但是佢地又真真正正為社會出力咖嘛,所以佢地要求分到一份也是應該的。

而我有能力, 學歷高, 人工高, 理所當然稅係要比得多, 所以站在我的立場, 我不會太過於計較。 當然人人都派6千係階大歡喜, 但是對我個人來說以往要交8千蚊的,現在只交5千蚊,已經是心足了!

另外我在差餉上也有一筆已經是賺到了, 3000十2500=5500 (這筆錢依然在我的銀包裡) 如果沒有以上的機制我要交出5500, 所以對我自己來說已算好了!

首頁

尾頁

跳至