自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

水晶宮

樂富 發表於 18-3-23 18:22
點解啲大陸人會嚟香港買嘢呢

因為上面買貴野收重稅,變得好貴。香港相對低稅平。

但日常野佢地當然淘啦

公爵府

muimui1013 發表於 18-3-23 19:35
早幾日買210元食物要俾51運費
好貴

裡面冇包郵貨運費就會好貴~只要其中有一件係包郵香港,其他唔包郵貨就會計上門 2蚊 1kg,自取 1蚊 1kg

子爵府

冇淘好耐了

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

而家我好多都淘,平靚正,食都有 ,靚過香港買到,搵到間好店就得

琥珀宮

小雄維尼 發表於 18-3-23 18:48
5講米, 其他得既我都盡量吾係香港買, 香港貴到無朋友, d野咪又係大陸來
...

淘寶買衫太平,幫阿仔買連運費約90,但已經10件衫。自己嘅仲誇張,買件衛衣外套16元人仔,出街衫1x元,全部出口貨,樓下商場特價都要200元件,我已買左一大袋

pansy888hk    發表於 18-3-23 20:32

琥珀宮

kmbb519 發表於 18-3-23 18:39
淘牛奶?

特倫蘇

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

choco_soup 發表於 18-3-23 18:12
我d 濾水器和奶樽都去amazon 買,平香港勁多。

子爵府

回覆樓主

好想淘angelababy個隻酸奶 香港無

珍珠宮

fuhk 發表於 18-3-23 19:34
想問吓你用緊邊款濾水器?

3m

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

mandy952 發表於 18-3-23 19:58

淘寶買衫太平,幫阿仔買連運費約90,但已經10件衫。自己嘅 ...

我仔中學應該無甘平,我淘家品野, mon貼同電話殼多, mon貼屋企附近幾呀蚊❨我仔話❩, 我話淘完剩低d錢拎去食野好過啦
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

choco_soup 發表於 18-3-23 18:12
我d 濾水器和奶樽都去amazon 買,平香港勁多。

最近都買左濾芯!平1/4
放下自在

寶石宮

2023年兔年勳章

mandy952 發表於 18-3-23 17:54
除左買餸,米,油冇得淘,而家連紙巾牛奶都送上門

百物騰貴 好在有得淘幫補吓

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

QY08040408 發表於 18-3-23 18:27
大陸人來香港買野,但佢地自己都同樣上淘寶買野……冇衝突嘅渦

來香港買食材嘅應該衹系一部分深圳人,遠D應該唔會甘癲。

翡翠宮

cattz288 發表於 18-3-23 19:35
我部手機同app唔夾

可以再試試,京東喺google play最近先上架,個app更新咗可能夾番。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lyh80115 發表於 18-3-23 20:28
可以再試試,京東喺google play最近先上架,個app更新咗可能夾番。

真係!?謝謝你

象牙宮

mandy952 發表於 18-3-23 17:54
除左買餸,米,油冇得淘,而家連紙巾牛奶都送上門

除了 買餸, 菜, 水果, 米, 油,
食, 行.... 用港元。 衣, 住 (家居用品) 基本用人仔。

小家電最劃算。生活質數提高。

時間正好,
因收入少了, 生產力下降, 又不再玩投資活動。又無本事搵大錢。
支出不得要精打細算。凡事都有方法的。

淘宝是理所當然了。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

小雄維尼 發表於 18-3-23 19:29
一理通百理明, 識淘寶好快就識京東, 京東都好多活動儲錢, 有機會買野可以扣錢, 但最近連大陸自己都要 ...

京東plus會員值得畀年費玩,每月有5張¥6運費券,買少少都免運費。

Plus購物返京豆係普通會員10倍,好快滿1000抵10元。

隨時攞到105減5、200減10、500減20優惠券,零晨有得搶1000減40及1200減50優惠券←呢2張一般會員唔會有。

好多商品有plus會員價,平少少。

水晶宮

回覆樓主

淘左冇得番轉頭

伯爵府

回覆樓主:

冇喺香港買嘢好幾年

珍珠宮

我也除了食野之外,同大電器唔淘之外,咩都淘一餐! 香港真係貴到買唔落手 + 受氣, 上次在街見到個相機腳架, 問佢平D得唔得, 比人話我10元一杯野飲都無左啦! 唉............唔平咪算囉..........咁惡既!! (另外, 我已淘到拖欠卡數幾千元)

首頁
12345...12

尾頁

跳至