自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

同前夫分開差不多3年,因為佢每月都有比錢,關係都OK,所以一路佢啲信件都無叫佢轉地址,但今年住開的公屋,取消左佢嘅名,我就成為屋主,而房處話當新業主頭一年用優惠價錢可以買,經過幾個月考慮決定買。咁我幾個月前,已經叫佢轉地址,因為我好擔心佢嗰2張信用咭信,如果佢有意外死亡或走佬,咁我系咪要代佢還?一時又話忙,一時又話吾記得。上2個月又話要有新地址信,銀行先會轉倒,佢就去其他銀行申請户口,等有新地址信佢就可以轉到。到今日我又問佢点,又話忙,我話約佢明天吃午餐,佢話OK,跟住我再同佢講,你咁忙,我明天去銀行排定隊,你剩系帶新信黎就轉到,点知佢又話新銀行呢2個月好似無寄信比佢,等佢打电話去叫銀行再寄比佢先,又拖,我即刻鬧佢,究竟有無心轉,幾個月都轉吾到,系到耍我,跟住佢發番我脾氣,話我系咁迫佢,遲啲吾得,(因為我最遲7月要買公屋,我吾會話佢知),我驚我買左之後,佢一路都吾轉地址,將來佢走佬,佢啲咭信我点還,(以我所知佢一定有欠咭數,金额就吾知),如果我無買公屋,有人追數,系可以轉其它單位的,但如果買左,我都無得搬。你地覺得佢有無心轉?

子爵府

回覆樓主:

洗乜咁煩

你封封信寫「無此人」直接退返比銀行

唔好比佢就得

男爵府

森永牛乳 發表於 18-3-23 21:54
洗乜咁煩

你封封信寫「無此人」直接退返比銀行

即是系信寫無此人,系咪放番落郵筒?

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

fanny2014 發表於 18-3-23 21:47
同前夫分開差不多3年,因為佢每月都有比錢,關係都OK,所以一路佢啲信件都無叫佢轉地址,但今年住開的公屋 ...

樓上講得啱。

收到信寫{無此人}打回頭,退得多銀行就唔會寄,佢哋亦會叫你前夫改地址。

到時可能你前夫會問你點解收唔到信。

就算追債都無理由追你,你哋辦清楚手續就無關係喇。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

fanny2014 發表於 18-3-23 21:57

你可以放郵筒或可以俾座頭交俾郵差

男爵府

karenlyk 發表於 18-3-23 22:00
你可以放郵筒或可以俾座頭交俾郵差

Thx

男爵府

karenlyk 發表於 18-3-23 21:59
樓上講得啱。

收到信寫{無此人}打回頭,退得多銀行就唔會寄,佢哋亦會叫你前夫改地址。

到時前夫問点解無信比,我如果答佢話將啲信寫無此人寄番去,佢會不會話我好絕?其實有少少憂慮,系驚反左面,佢吾俾善養費。

男爵府

karenlyk 發表於 18-3-23 21:59
樓上講得啱。

到時前夫問点解無信比,我如果答佢話將啲信寫無此人寄番去,佢會不會話我好絕?其實有少少憂慮,系驚反左面,佢吾俾善養費。

子爵府

fanny2014 發表於 18-3-23 21:57

係。。。封封寫「無此人」放入郵筒

唔好同前夫講,問起話乜信都收唔到
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

子爵府

fanny2014 發表於 18-3-23 22:13
到時前夫問点解無信比,我如果答佢話將啲信寫無此人寄番去,佢會不會話我好絕?其實有少少憂慮,系驚反左 ...

你仲理佢咁多做乜
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

子爵府

到時前夫問点解無信比,我如果答佢話將啲信寫無此人寄番去,佢會不會話我好絕?其實有少少憂慮,系驚反左 ...

吾俾揾律師告佢

翡翠宮

使乜咁老實?你話唔知算啦。

有無做嘢呀你?自己有份工穩陣過等佢贍養費

珍珠宮

同前夫分開差不多3年,因為佢每月都有比錢,關係都OK,所以一路佢啲信件都無叫佢轉地址,但今年住開的公屋 ...

佢爭人錢,佢死左定走佬,你無擔保,寄黎你度都唔上身架

珍珠宮

你煩得佢多咪又可以唔俾?

男爵府

森永牛乳 發表於 18-3-23 22:13
係。。。封封寫「無此人」放入郵筒

唔好同前夫講,問起話乜信都收唔到

佢實吾信,点會突然所有信都收吾到。另外銀行會不會同佢講,話有人寫無此人,所以你收不到,咁前夫勿知道系我做到咁绝。

子爵府

fanny2014 發表於 18-3-23 22:19
佢實吾信,点會突然所有信都收吾到。另外銀行會不會同佢講,話有人寫無此人,所以你收不到,咁前夫勿知道 ...

你一於

坐定定係度乜都唔好做

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

欠錢既係佢,有咩好驚。只要係4做擔保就得啦!

男爵府

nsychristy 發表於 18-3-23 22:16
佢爭人錢,佢死左定走佬,你無擔保,寄黎你度都唔上身架

如果真系照你咁講就最好,我都無咁憂慮。

子爵府

回覆樓主

下 銀行轉地址乜要地址證明咩?我今日去Hsbc 轉,乜都唔駛,即時填新地址就搞掂,佢一星期就會寄信去新地址。另外上商都係填份form 就得

伯爵府

佢繼續用你地址冇問題,如果真係有追數信先回冇此人,你唔係擔保人唔洗咁驚喎!

首頁

尾頁

跳至