自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

工課追得上其實缺課問題不大。要講大話只係因為令學校好交待。我地大人番工都可以請假去旅行,只要完成工作就ok。不過我小學後未試過咁做,不可一不可再,過唔到自己果關。但我女學校係容許請假去旅行的,但要做閱讀報告補償。

子爵府

回覆樓主

其實我女學校都可以接受,但我唔會咁做,我係唔知點同個女解釋。

佢而家小四,只是在2歲 nursery 班時請過2天假,while family trip, 好難就佢一個。

cat_koo    發表於 18-3-24 13:42

珍珠宮

回覆樓主

其實真係平好多,好想玩得抵d,但一定唔會咁做,真係過唔到面對小朋友嗰關。

除咗平d之外,諗唔到仲有咩好處......
慳埋嗰啲錢但換來教壞細路,我覺得係蝕大本!

wcpcelia    發表於 18-3-24 19:06
cat_koo    發表於 18-3-24 13:43
minniechoy    發表於 18-3-24 11:41

子爵府

maymycheung 發表於 18-3-24 02:51
其實我女學校都可以接受,但我唔會咁做,我係唔知點同個女解釋。

佢而家小四,只是在2歲 nursery 班時請過 ...

Yes,雖然我地大人都總有偷懶既時候,但想從小傳遞正確既人生態度,工作時工作,遊戲時遊戲,雖然我仔只係幼稚園,(個個都話唔請就笨、返學都係玩、幼稚園唔返嗰一日半日有咩所謂、幼稚園駛唔駛咁緊張...)但我都堅持學校假期先旅行,同唔會玩到最後一日先返香港,希望佢對自己既身份有份責任感,學生返學時間就係返學,唔可以隨便唔返學就左去玩
但我仔班請假去旅行既人勁多,同埋而家唔駛講大話,大家都好坦白同學校攞正牌去旅行,甚至喺group share,返到學校老師再叫同學仔分享,所以變左係一件好正常既事,搞到我仔都同我講:媽媽,係可以唔返學去旅行架....
仲有jm話我地大人返工都會請假去旅行,但返工份糧包埋大假,情況並唔一樣,有冇聽過老師請假去旅行.....

cat_koo    發表於 18-3-24 13:44

子爵府

MrsSingSing 發表於 18-3-24 03:01
其實真係平好多,好想玩得抵d,但一定唔會咁做,真係過唔到面對小朋友嗰關。

除咗平d之外,諗唔到仲有咩好 ...

Low season既價錢真係睇下都開心!而家唯有早少少買,平得幾多得幾多

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

係好多人咁做,每個人價值觀不同吧。
但我兩個小朋友未試過,老公非常唔贊成,我都係

珍珠宮

回覆樓主:

各人有各人權利啦,返工都可以射波啦!

侯爵府

teambuilder 發表於 18-3-24 02:39
工課追得上其實缺課問題不大。要講大話只係因為令學校好交待。我地大人番工都可以請假去旅行,只要完成工作 ...

咁大人請假去旅行又唔同學生請假去旅行,返工有年假係福利,請假去旅行唔叫曠工,但學生無年假,佢哋嘅假期係指定學校假期,請假去旅行其實係曠課。

cat_koo    發表於 18-3-24 13:44

禁止訪問

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主

學校隻眼開隻眼閉,但我絶對唔會,因不想比仔女覺得去旅行重要過返學。

wcpcelia    發表於 18-3-24 19:06

男爵府

我一定唔會咁做,唔洗錢都唔會,這個先例一開,細路就會諗有下次。

伯爵府

ajfamily 發表於 18-3-24 06:58
我一定唔會咁做,唔洗錢都唔會,這個先例一開,細路就會諗有下次。

同意

子爵府

親子王國15週年勳章

依家多左好多人咁做,但係除左「慳錢」之外我就見唔到有咩好處。有時覺得父母貪玩過個細路。

我自己就冇試過,因為每次測驗都係假期後,就算要去玩都唔可以盡興,而且父母最討厭「只為慳果幾千蚊」,所以就算貴好多,都一定要放假先去。如果真係想平 d,就去近 d,唔去韓國日本,去台灣、海南島。夾唔到咁多日假期就去澳門、深圳一日遊,一樣可以開心。旅行唔係必須,但係按時上學係責任。

男爵府

回覆樓主

除非病左,如果唔係就要番學。我同囡講大人有責任要番工搵錢,小朋友都有責任要番學既,各人都有自己的責任。

水晶宮

回覆樓主:

其實生左小朋友,尤其上左小學就一定預左要去旅行實貴架啦, 最多咪早d訂機票囉。我都接受唔到同小朋友為去玩而請假。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

choc_choc 發表於 18-3-24 04:40
咁大人請假去旅行又唔同學生請假去旅行,返工有年假係福利,請假去旅行唔叫曠工,但學生無年假,佢哋嘅假 ...

返政府學校果d 仲要係浪費納稅人既錢。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

19841984 發表於 18-3-24 02:23
今日同一個家長傾開,復活節會否同小朋友去旅行,
佢話會學校假期最尾果二日才出發,去四日,同學校請兩日 ...

又幾醒,真係冇唸過可以咁
但這會是對下一代好的教育嗎?將來,仔女都會不誠實地做人,這個是最得不償失的。

引以為戒,千萬不要做這種父母~

水晶宮

19841984 發表於 18-3-24 02:23
今日同一個家長傾開,復活節會否同小朋友去旅行,
佢話會學校假期最尾果二日才出發,去四日,同學校請兩日 ...

身教問題,除咗幼稚園n班幫個仔請過假去旅行,之後就冇,因n班仲係bb,到小學就有自己諗法,所以唔好比個錯覺佢,以為玩重要過返工返學,而且旅行唔係必需嘅,大人想帶小朋友玩就等學校假期先去,其實搶到平機票的話,成個trip都會好平,搶唔到平機票的話,明年請早啦

原本我地一家冇打算今年會去旅行嘅,點知上年年尾比我搶到平機票,所以暑假可以帶小朋友去玩

首頁
12345...7

尾頁

跳至