自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

個幾千你當跌咗算吧!男人對兄弟嘅定義,係和女人不同,冇必要為咗個廢人影響兩夫妻感情。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果,啲錢係C6自己嘅,我係唔會理的。

大宅

回覆樓主:

我係男,揸車係用閒錢買時間買方便,如果幾千蚊就睇得咁重要,應該from the very beginning都唔好買車。我自己換車的時候舊車(市值或者不足一萬蚊)免費比了我姐夫當操下車,我家姐要堅持俾返錢我,大家僵持不下,最後叫埋兄弟姊妹幾家人大大小小食返餐幾千銀就解決。或者呢D就叫兄弟、姊妹緣掛,做人大計較唔會開心,而且好多野係互動。當然大前題係大家係正常人而唔係嗰種人渣類別。

寶石宮

2023年兔年勳章

9am5pm 發表於 18-3-24 09:24
可能問咗,但拎唔返,自己都燥,轉嫁落你身上,”腦修成怒”(我唔識打正確的字)。
...

腦修比惱羞更貼切 唔收錢要修理吓個腦

水晶宮

回覆樓主

其實成日講錢,唔辛苦咩?

珍珠宮

回覆樓主:

如果架車係你個人擁有,而你都明知佢細佬係咁嘅人,根本就唔應該答應2萬賣俾佢,除非佢真金白銀攞錢嚟即場交易。但依家已成定局,再嘈都無用,當俾人呃咗。

如果架車係兩公婆共同擁有,我第一次會豪俾佢算,唔會再問,自己蠢咗在先。但以後換車會堅持即時 trade 俾車行。你第二架又係放係度俾人任用,根本就係蠢多次。

老實,我唔會為哩啲事同老公嘈,手掌又係肉手背又係肉,縱慣細佬,無可能叫佢突然轉性。但以後自己有份嘅錢,要自己保管好。

珍珠宮

回覆樓主

我c6細佬借左十幾萬都扮無野仲一年去幾次旅行,1毫子家用都冇比99(同99住)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

男人講$特別大方,只難為d老婆,
我老公借$也疏爽………………
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

回覆樓主:

請問架車同牌費燕梳係咪樓主買呢?

男人好多都同親兄弟姊妹重感情嘅!而親情同自己一家都唔會計較得太多,只係佢地唔善於表達或唔想講多錯多。

如果幾千蚊唔影響家庭生活,希望樓主放開啲去睇件事,而唔係去睇人,因為你丈夫人品心地好好。

有問題時大家攤開黎慢慢傾,語氣温和,相信會得到共同解決辦法。

呻完係咪舒服啲呢
人生裏面,呢單實屬小事一宗。
唔好嬲咁耐喇

伯爵府

laumuichu 發表於 18-3-24 04:49
5年前我地換車,c6細佬話用2萬買左佢,之後2年冇俾過錢,第3年我話要問佢點解唔俾,c6話自己同佢講,之後每 ...

樓主有錢換車,三千蚊對你應該唔太重,咪當豪食一餐,c6 豪俾屋企人,做老婆既千祈唔好搭咀,一定哎交,永遠佢既兄弟姊妹係自己屋企人,老婆係外姓人

大宅

回覆樓主

如果架車你老公買嘅,講真,唔同自己細佬計好正常吧?邊有同自己屋企人計得甘清楚架,當然佢細佬都有不對地方,樓主你都唔好甘執著啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

似乎你C6都好無奈, 但搵左你嚟發洩, 因為你出聲問佢
如果D錢係佢既就有佢, 如果佢同你商量舊車處理就叫佢賣俾街外人/湯左佢

珍珠宮

回覆樓主:

佢哋嘅家事
唔好再問啦,算啦

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

錢係我出,所以我問,之前仲有萬幾都噤耐冇俾,我已經算,今次重點都唔係幾錢,係我問點解唔係俾番我,跟著佢發脾氣話我好問~

大宅

honeydeer 發表於 18-3-24 07:21
明白你,當年我買車係預自己舖頭啲伙計用,但62耐唔耐都攞去用,佢用用下舊咗攞去劏仲袋埋啲錢我都好嬲,不 ...

就係噤囉~ 多謝你明白,咩兄弟情呀~ 唔好成日講錢根本唔係重點。

用戶要求終止服務

回覆樓主

真係會唔開心,對住呢冇交帶嘅男人,好無奈

公爵府

JoanC 發表於 18-3-24 12:36
如果架車係你個人擁有,而你都明知佢細佬係咁嘅人,根本就唔應該答應2萬賣俾佢,除非佢真金白銀攞錢嚟即場 ...

非常同意。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

laumuichu 發表於 18-3-25 02:48
錢係我出,所以我問,之前仲有萬幾都噤耐冇俾,我已經算,今次重點都唔係幾錢,係我問點解唔係俾番我,跟著 ...

其实你都知佢细佬无钱比架啦,仲有咩好问?!
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得佢細佬以為架車係你老公先會拖,
如果你表明架車係你出錢,
你又肯直接問佢細佬追佢數,
情況會唔同d吧~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

首頁

尾頁

跳至