自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

03月23日
黃大仙老翁疑偷大廈垃圾桶搭地鐵。現場為黃大仙下邨龍豐樓,早上10時,一名清潔工開工時,發現一個樓層的公用大型垃圾桶不知所終,而原來擺放垃圾桶的位置則放有另一個垃圾桶,即時通知姓許(71歲)女工友,許翻查大廈「天眼」片段,發現早前一名白髮老翁將垃圾桶推走,並換上另一個垃圾桶。許立即報警。

警方接報到場,查看閉路電視片段,並迅速鎖定居住在大廈一名姓袁(68歲)男子,警員掩至目標單位,經初步調查後,以涉嫌盜竊將袁拘捕,正調查其犯案動機,案件由黃大仙警區刑事調查隊跟進。

昨(22日)有網民在互聯網發帖文,指早前在港鐵列車目睹奇景,一名白髮老翁推着一個大型垃圾桶乘搭港鐵,並有白髮翁側面照片,垃圾桶可能發出臭味,列車上乘客紛紛掩鼻。

據了解,被捕的袁是一名清潔工,於旺角工作。消息指,由於其工作地點的垃圾桶只能用手打開蓋子,沒有腳踏,而且骯髒不堪,袁見大堂垃圾桶設有腳踏,亦較乾淨,遂取去大廈的垃圾桶,並乘港鐵到旺角,欲與工作地點的垃圾桶「互換東家」。期間被網拍下照片,未幾由於袁所攜的垃圾桶體積不合行李規章規定,經港鐵職員勸籲下離開。

港鐵發言人回應指,昨日中午12時許,一名乘客推著大型垃圾桶,在黃大仙站乘搭一列往黃埔方向行駛的列車,適時一名休班港鐵職員在車廂中見狀,即時通知車務控制中心,中心隨即安排職員在九龍塘站上車跟進,並向該名乘客解釋,其所攜物品相信已超過行李規章規定,該名乘客亦態度合作,在職員陪同下在石硤尾站下車並離開車站。

水晶宮

回覆樓主:

咁都入到閘

侯爵府

回覆樓主

有時啲伯伯婆婆諗野真係好直接
希望唔好罰太重啦

子爵府

回覆樓主

原來伯伯咁有heart,原意係想改善自己工作地方嘅效率

大宅

回覆樓主

我淨係覺得好心酸

珍珠宮

diego 發表於 18-3-24 21:06
我淨係覺得好心酸

我都係
希望可以輕判。

子爵府

回覆樓主

原來佢有咁既苦衷,希望佢經過今次明白咁樣做係偷野都係唔岩,希望個官輕罰佢賠錢算

男爵府

diego 發表於 18-3-24 21:06
我淨係覺得好心酸
希望可以輕判

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

YEOMORGAN 發表於 18-3-24 21:16

我都係

認同

子爵府

回覆樓主

我覺得好多僱主都無提供合適工作環境/工具比僱員!!

ccysj01    發表於 18-3-24 22:40

子爵府

回覆樓主

其實每次見到d 好老嘅伯伯婆婆仲要做喱啲咁體力勞動嘅工都好心嗡

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

雖然年紀大,但係始終偷野始終唔岩

男爵府

回覆樓主:

香港好多老人家真系好慘,好老仲做緊野。我樓下有個腰骨都伸唔直既老人,不論炎夏定寒冬,日日系度執紙皮。我寧願政府唔派錢,幫多d呢類人
希望阿伯無嚇親啦

寶石宮

2023年兔年勳章

tet123 發表於 18-3-24 20:24
03月23日
黃大仙老翁疑偷大廈垃圾桶搭地鐵。現場為黃大仙下邨龍豐樓,早上10時,一名清潔工開工時,發現 ...

原來如此

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

唉…7x幾老伯伯仲要做清潔執垃圾。。好心酸

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

真係好心酸...希望唔好罰咁重,伯伯繼續有工開啦
hohohohooooooo

大宅

回覆樓主

好心酸

珍珠宮

little06 發表於 18-3-24 22:36
其實每次見到d 好老嘅伯伯婆婆仲要做喱啲咁體力勞動嘅工都好心嗡

之前我媽果度
成日有人掉傢私出走廊
又唔自己搬走
仲大大聲話管理費包埋有人搬
係清潔工份內事
難為d 嬸嬸同阿伯抬到死死下

珍珠宮

回覆樓主:

佢年紀老,仲要工作,替佢辛苦係一會事。各有前恩,不予評論。

但係佢覺得人哋果個好用啲,所以就私自取去互換,哩真係合理嘅理由?

首頁

尾頁

跳至