自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

如我係奶奶:係禮金唔係新郎負責咩?唔關我事囉!

如我係外母:真係隨便。老實個女決定要嫁,唔通我可以話禮金太少,唔俾佢嫁咩?依家咩年代呀?

有紛爭,有秋後算帳,都係來自比較。自己唔同人比較,不羨慕,不妒忌,就不會有問題。

琥珀宮

家文 發表於 18-3-25 00:51
真係唔係錢嘅問題,係你呢種落閘放狗嘅態度真係會令個媳婦好唔舒服。

佢當正同佢仔一齊既女仔都黎拎著數咁,真係無言!

擺d咁既資態,做佢新抱既,洗鬼討好佢,等拎遺產就算!

男爵府

回覆樓主

突然諗到一個點。

如果個女仔要男仔俾幾十萬禮金。
男家要求女仔入門後同99住

如果唔想同99住,就收順D。

男爵府

Candywong61 發表於 18-3-25 00:30
真係好笑(emoji)吾送金扼就係無情,咁你新抱又會比的咩奶奶呢?結婚吾係希望有個好老公。而係希望有金有禮 ...

算啦⋯睇得出你係會對身抱唔好個種根根計較型奶奶,你想人點對你就應該點對人、禮金同金器其實係對女家既尊重誠意、一個有氣量既人送件金器比身抱都唔會蝕左去邊、更何況你有收個仔家用、你覺得生個仔等於送左比人、咁你生出黎個陣有無喊晒口話生左個蝕本貨?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

yurijm 發表於 18-3-25 01:02
我都睇得明果位jm諗法
其實觀點唔同而已
大部分jm都偏向主動釋善意
其實,現在大部份男女朋友,未唔必會靠長輩既資助攪婚禮包括禮金、酒席等。但送比親抱既金器,係點都唔可以冇。這不是新抱去要求的,是奶奶都應該有點準備比較好。呢d係對入門新抱的一點心意,當然多小可因應自己budget,買大或買小一點,這個就沒有問題。
這是做人處世的態度。如果話我咩都唔理、咩都唔準備。咁就是有欠禮教了。這樣,JM可能你就會辛苦一點,因為要與這種奶奶相處,是比較艱難的。不過,人生就是這樣吧,冇完美。

男爵府

家文 發表於 18-3-25 00:51
真係唔係錢嘅問題,係你呢種落閘放狗嘅態度真係會令個媳婦好唔舒服。

佢個種先入為主既態度,先會令身抱板咁多人投訴奶奶!有D野係雙向既⋯跟本睇來睇去係錢既問題!

子爵府

kaman0617 發表於 18-3-25 07:15
佢個種先入為主既態度,先會令身抱板咁多人投訴奶奶!有D野係雙向既⋯跟本睇來睇去係錢既問題!
...

咪係囉!唔出錢唔緊要,仲話要睇人對佢好唔好先對返人好。講真,佢話乜都唔理,咁都唔會expect 佢會關心下新抱啦,咁你對新抱咁冷漠,人地駛鬼關心返你咩。講到所有新抱都要男人斷六親,但你自己都冇當人係一家人啦,下下叫人人地個女

子爵府

Candywong61 發表於 18-3-24 20:53
我同仔講·你娶老婆後、我預冇咗個仔、我一毛都吾會出、金亦吾會買留番的錢養老、你有本事同你老婆自己搞掂 ...

絕對認同,自己的事自己搞掂。 禮金好酒席好要結婚就自己畀 男女平等 冇話邊個畀邊個唔畀

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Jameskey 發表於 18-3-25 00:57
根本呢個世界好多人都虛偽,明明貪又唔認之麻!嫁比人個仔,唔明點解要人地父母比錢先有誠意。
...

同埋話十萬八萬拎唔出就好差,香港地公一份婆一份架啦

諗住個女嫁左做少奶,應該唔多

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

豬吉 發表於 18-3-24 20:57
如果個男仔有本事,錫我個女,好仔
我一蚊都可以唔收

哦……

侯爵府

回覆樓主

其實好睇外母收禮金既目的係乜喔
有d想收翻養大個女既成本,甘咪開大口囉,
有d想賣女,咪再開高d囉
有d只係想大家開心,幾多都唔係問題,隨便男家俾幾多又得

大宅

Candywong61 發表於 18-3-24 20:53
我同仔講·你娶老婆後、我預冇咗個仔、我一毛都吾會出、金亦吾會買留番的錢養老、你有本事同你老婆自己搞掂 ...

你結婚有無收男家金啊?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

木土土 發表於 18-3-24 21:56
明知d後生唔係富有,而家百物騰貴結婚開支大,做父母真係鍚女既,點捨要踩多腳要咁多禮金酒席,加重佢地負 ...

我都覺得好多餘
結婚擺酒已順應家人仲洗咁多錢
如果禮金比唔到係咪唔結丫
女家係咁睇錢有本事咁嫁比富豪囉,珍唔珍惜個女根本係另一回事

大宅

Candywong61 發表於 18-3-24 21:05
阿仔好孝順、每月比一半人工做家用、但見婆媳板的新抱就好討厭,,吾想仔難做,而家講定先,費是第日煩、
...

做人都係互相尊重,你做到咁絕,唔好預人地入門唔比返幾分面你,人互相尊重,禮數做足好d,如果你有女,都希望男家人對佢好的,除非好窮,無能力,我自己2個仔,到結婚一定會買金比新抱,中國地方,差唔多個個都有,自己無,日後人地可能唔開心

男爵府

我的育兒心得勳章

cindygo2011 發表於 18-3-25 08:36
做人都係互相尊重,你做到咁絕,唔好預人地入門唔比返幾分面你,人互相尊重,禮數做足好d,如果你有女,都 ...

其實如果有收過奶奶金,都可以將對龍鳳鈪留畀新抱,唔一定要自己買。

利申:我會自己再買,當年我收個啲等我死左俾佢地。

珍珠宮

nsychristy 發表於 18-3-25 00:39
唔想人地對佢有要求,唔想同人來往覺得好煩

其實我懷疑佢本身都唔想生仔的

個仔十劃都未有一捌,純粹睇左婆媳版就對「現代新抱」有如斯結論,並起晒扛。
呢位現代奶奶都唔易相處

男爵府

豬吉 發表於 18-3-24 20:57
如果個男仔有本事,錫我個女,好仔
我一蚊都可以唔收

你好好

我爸媽當年就係咁諗
完全冇要求我C6比幾多
只要錫我比幸福我就好
當然我c6最後有比
佢係普通屋村長大
比嘅係基本數字(可能呢度有jm覺得係侮辱價添)

我自己將來會係奶奶
個仔要娶老婆我會叫佢自己攪掂
如果禮金太多比唔起就唔好結住

男爵府

blackberry 發表於 18-3-24 21:20
仔女都好, 要結婚自己搞掂, 金器會俾, 唔貼錢唔賣女, 我唔湊孫

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

禮金同金係傳統,可以睇出99有幾咁重視個仔同新抱。好好睇睇都跟返傳統“市場價”送D金器及小小禮金。

好多99覺得結左婚後無左個仔,我覺得係個仔結左婚後,發現老婆個邊外父外母對自己好過親生阿媽。個仔果心自然近老婆果邊。

男爵府

nsychristy 發表於 18-3-25 00:37
好正,有年零少左上黎,呢排密返
發現你啜核左好多

首頁

尾頁

跳至