自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

當年我地結婚,禮金,擺酒,都係自己搞掂,冇攞過父母錢。我媽更將禮金買金回番比我地。

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

無話幾多嘅,能力範圍俾到幾多就幾多,最緊要後生嘅開心,將來嘅路佢哋可以互相扶持,努力咁維繫個家。

如果我做外母,禮金幾多真係唔緊要,最重要睇個未來女婿對自己個女嘅態度係點,只要個女有幸福有依靠,我就安心,嫁妝亦都一定會有,我唔會俾個女無咩嘢就嫁入男家,太貪心同太寒酸嘅話人哋男家都會睇唔起自己個女,我會俾男家知道我個女有咩事都有外家做後台做支援。

如果做奶奶嘅我就會自動自覺俾啲金器首飾新抱,呢個係對新抱同親家嘅一個尊重,亦係我對自己嘅要求,如果女家要求係好過分嘅,我都會做足基本禮數,但其他嘅事由後生自己去拆掂佢,我唔會插手。

珍珠宮

goat 發表於 18-3-25 09:14
個仔十劃都未有一捌,純粹睇左婆媳版就對「現代新抱」有如斯結論,並起晒扛。
呢位現代奶奶都唔易相處
...

禮金擺酒由後生自理無問題
作為正常兒女
都是希望父母通情達理
不帶自己煩惱
一對金鈪有限錢
象徵愛屋及烏
無買金是落自己面子行為
普通如子侄結婚都會送點金器
何況親生仔生性又交足家用
新抱是否差勁是後話
未有已憑空塑造個畫面
見微知著計較底
至於講到買樓比個仔
簡直是天方夜譚

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

dobbybabie 發表於 18-3-24 20:58
到時你新抱就會在婆媳版數你話你一條毛都沒出架

珍珠宮

家文 發表於 18-3-25 02:02
你前99同我99好似
我結婚無擺酒(唔係錢問題,係我同c6都怕煩又唔 ...

我諗起我地結婚時.. 咩都係我c6出... 完全無要過99既錢...
但99勁多要求... 本來想簡單搞.. 但99話一定要擺酒... 諗住簡單係酒樓擺就算... 但99話要排場.. 一定要酒店.. 咩都要grand咩都要豪華... 呢個婚禮最後埋單 50萬.. 就係為左99既面子...
6299 本身無樓.. 一直都租樓住...
我地買左自住樓.. 再買多間比佢地住(呢間本來第時想比個女.. 不過阿女仲細.. 而家比6299住).. 全部我地自己搞掂..
我99根本就理財不善又大洗.. 日日行街 shopping 打牌.. 都唔會話諗下儲下錢買樓...

水晶宮

good_pig 發表於 18-3-25 00:31
老實,d人養隻貓都多多錢唔賣
估唔到嫁女又突然有個價

而家女婿跟女家多、其實係咪仔都要標個價

水晶宮

愛B媽媽 發表於 18-3-25 06:01
突然諗到一個點。

如果個女仔要男仔俾幾十萬禮金。

而家99唔會想同新抱住啦、唔同住俾多d就真

水晶宮

家文 發表於 18-3-25 01:14
金器呢啲係長輩俾新人嘅禮物,唔係必須。新人真係無必要為左充而自己走去買
...

我阿媽當年話金貴、真係無買俾我喎、咁又唔影響我地感情既、我地禮金俾足架。

侯爵府

jiji2 發表於 18-3-24 22:50
其實我睇到呆左...
俾咁多家用點儲錢結婚呀?
仲話個仔結婚咩都唔會出錢...即係錢你就識收?
比一半人工就算係每月5 千我都會幫.我係等收禮金,我點都會收,如當年我比左我媽,佢打留番龍鳳扼點金飾比我
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

水晶宮

Candywong61 發表於 18-3-25 00:08
就係而家的新抱覺得自己大曬。結婚之後個老公要斷六親先係好老公。我咪當生少個仔囉
...

你要相信自己個仔嘅眼光,或者新抱好尊敬你呢?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

Candywong61 發表於 18-3-25 00:08
就係而家的新抱覺得自己大曬。結婚之後個老公要斷六親先係好老公。我咪當生少個仔囉
...

我認同你....我諗我仔大左都會咁同佢講,等佢有心理準備,先小人後君子。
到佢真係結婚,我都會量力而為幫佢既。但一早講定唔幫就可以杜絕佢乜都旨意我

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

joeyjoeycc 發表於 18-3-24 21:34
佢地係外嫁女唔可以去拜

我麻麻個邊都係嫁,外嫁女唔俾拜,以前細個拜太麻真係跟足,因為有其他堂叔伯係度,所以要跟足,而家拜我爺爺,我麻麻話事個個都可以去

珍珠宮

九暈畏 發表於 18-3-24 23:25
咁有趣 咁矜貴都係值10萬乍?
佢仲有好多爆趣野嫁,好似人地結婚就留言問幾時離婚,轉工啦,人地開心分享,佢話人扮上菜,低層扮中層,叫人認講大話,人地生日,男友帶佢食酒店自助餐,佢話人地爆房但扮食野,問人地下一步想落仔定做單親媽媽,我養龜佢養貓,分享龜的搞笑相時佢話佢係名種定純種貓,我嘅係雜種龜,話我寵物都養得cheap過人,物似主人形

珍珠宮

Angel_Rose 發表於 18-3-25 10:50
佢仲有好多爆趣野嫁,好似人地結婚就留言問幾時離婚,轉工啦,人地開心分享,佢話人扮上菜,低層扮中層,叫人認講 ...

討厭到咁
真係好難頂
咁都嫁得出果下好野

珍珠宮

yurijm 發表於 18-3-25 11:02
討厭到咁
真係好難頂
咁都嫁得出果下好野
佢結婚時都係正常嘅,係小產先咁,當中有曾經同佢好老友但頂吳順而同佢絕交嘅人爆大獲,話佢小產完之後不育,佢之所以小產係因為有性病(但佢朋友無講係邊隻性病),佢有性病係因為識佢老公前好濫交所致

伯爵府

大少爺 發表於 18-3-25 09:20
你好好

我爸媽當年就係咁諗

最緊要最緊要個女幸福快樂
講真我同老公死左啲野都係留比佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Angel_Rose 發表於 18-3-25 10:50
佢仲有好多爆趣野嫁,好似人地結婚就留言問幾時離婚,轉工啦,人地開心分享,佢話人扮上菜,低層扮中層,叫人認講 ...

佢直頭心理有問題

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

洋洋 發表於 18-3-25 11:34
係咪講緊樓主?

唔該睇清楚我覆緊邊個jm,佢講緊佢小差過嗰位朋友

子爵府

回覆樓主

肯為你洗錢的,唔一定係愛你
但唔肯為你洗錢的就一定唔愛你!

首頁

尾頁

跳至