嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

點解我按足米糊盒上嘅指示都開唔到佢教嘅份量嘅?一係就開到好水、一係就半碗都冇(阿b基本上唔飽)其實點開米糊至岩呀?
回覆 凍奶茶_ 的帖子

Hello 凍奶茶_,BB幾大呀? BB第一種固體食物,開始時由稀滑到泥糊狀質感食物,份量由少到多,由一種食物到多種食物,用1茶匙米糊加4茶匙BB飲開嘅奶質感就OK,剛開始時試1-2茶匙,連續試2-3日,如果無過敏反應,就可以嘗試其他新食物,例如加香蕉蓉/蘋果蓉。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-26 16:28
回覆 凍奶茶_ 的帖子

Hello 凍奶茶_,BB幾大呀? BB第一種固體食物,開始時由稀滑到泥糊狀質感食物,份量 ...

佢就嚟7個月啦!基本上佢對米糊係ok ge! 唔通我開水嘅溫度太高所以會稀??
凍奶茶_ 發表於 18-3-27 10:02
佢就嚟7個月啦!基本上佢對米糊係ok ge! 唔通我開水嘅溫度太高所以會稀??
...

7個月BB已經有一定吞嚥能力,媽媽可以考慮多D 煲粥仔俾BB食 ,食材/質感有更多變化,能夠根據BB 咀嚼/吞嚥能力去調較米和水比例, 調較合適嘅質感俾BB,例如稀粥(1/2杯白米:5杯水),粥(1/2杯白米: 3 1/2杯水),粥入面嘅米粒可以令BB 多D去練習咀嚼, BB 更容易去適應蔬菜/肉類嘅質感,多咀嚼可以強化口部肌肉,對將來學習說話都有幫助架

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-27 15:02
7個月BB已經有一定吞嚥能力,媽媽可以考慮多D 煲粥仔俾BB食 ,食材/質感有更多變化,能夠根據BB 咀嚼/吞嚥 ...

粥仔比米糊好??
凍奶茶_ 發表於 18-3-27 19:37
粥仔比米糊好??

米糊一般添加了鐵質,對於未能進食肉類BB,是吸收鐵質嘅重要來源,質感和食材配搭變化會較少。白粥含鐵質較低,但加入左瓜菜、蛋黃、豆、肉類後,BB就可以係天然和新鮮食物中,攝取鐵質和多元化營養,食材配搭有更多變化,天然食物香甜味道會增加BB食固體興趣,亦可以透過調較米和水比例,煮出唔同稀稠嘅粥/爛飯/軟飯。食左固體BB,餐與餐之間俾佢飲水/湯水,黎補充足夠水份黎幫助排便,BB肯唔肯飲清水?

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-28 10:18
米糊一般添加了鐵質,對於未能進食肉類BB,是吸收鐵質嘅重要來源,質感和食材配搭變化會較少。白粥含鐵質較 ...

Bb肯飲水呀!呢幾日都俾粥仔佢食啦!

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-28 10:18
米糊一般添加了鐵質,對於未能進食肉類BB,是吸收鐵質嘅重要來源,質感和食材配搭變化會較少。白粥含鐵質較 ...

但係佢呢幾日大便次數多過以前,而且便量仲係少少地咁屙。有冇問題ga??
凍奶茶_ 發表於 18-3-29 09:19

Bb肯飲水呀!呢幾日都俾粥仔佢食啦!

Bb肯飲水好乖乖呀 媽媽用魚/瘦肉湯煲粥,增加天然味道都會剌激BB食慾架

凍奶茶_ 發表於 18-3-29 09:24
但係佢呢幾日大便次數多過以前,而且便量仲係少少地咁屙。有冇問題ga??
...

明白BB便便次數多左媽媽會有唔放心 BB便便質地、顏色、次數會經常有變,如果BB玩/食/瞓得好一般唔需要太擔心,可以觀察住先,如果BB便便質地係水還水、渣還渣或者便便次數持續增加,就建議睇睇醫生喇。 另外BB有冇吽牙仔徵兆?好似流口水、咩都塞入口?經常咬手嘅BB有機會影響便便質地/次數架。

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-29 13:37
明白BB便便次數多左媽媽會有唔放心 BB便便質地、顏色、次數會經常有變,如果BB玩/食/瞓得好一般唔需 ...

BB有吽牙仔徵兆呀! 阿B肯玩同食, 唯獨係夜晚訓得唔好, 好易醒同喊咁. 同埋我發現佢最近放屁多咗, 有時D便便跟住D屁出(得少少便).咁係唔係代表肚仔唔舒服?
凍奶茶_ 發表於 18-3-29 17:53

牙肉唔舒服可能會影響BB睡眠質素,BB亦可能會多左食手仔或者咬玩具,有機會食左D菌入肚仔度令BB便便次數增多左,便便質地軟身/ 糊狀一般都係正常,如果便便次數愈來愈多,質地係水狀無渣就可能係肚仔唔舒服,要考慮睇醫生喇。媽媽可以將毛巾冰凍擦佢牙齦,雪凍生果/紅蘿白(切成條狀)咬/食,涼涼地會舒服D,可以舒緩牙肉不適/痛楚架。

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-4-3 13:12
牙肉唔舒服可能會影響BB睡眠質素,BB亦可能會多左食手仔或者咬玩具,有機會食左D菌入肚仔度令BB便便次數增 ...

謝謝你!
凍奶茶_ 發表於 18-4-3 21:06
謝謝你!

複式洋房

回覆樓主:

食左粥仔係咪唔使比糊仔㗎啦?

別墅

lovegens 發表於 18-4-14 11:34
食左粥仔係咪唔使比糊仔㗎啦?

我有同時餵呀!唔覺有咩問題。

伯爵府

凍奶茶_ 發表於 18-4-17 13:29
我有同時餵呀!唔覺有咩問題。

我都係2樣隔住餵

首頁