婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

我同c6 係旅行結婚,海外婚禮有請雙方家長去觀禮兼旅遊,返到香港補擺幾圍請親戚食飯。由一開始我地通知家長我地要結婚,99 少少野都無幫過手,其實問題都唔大,book 海外婚禮d 野同自己搵酒店擺酒都唔係難事。
但我最介意係過大禮嘅時候,所有過大禮所需用品都係我同c6 去買,椰子,水果,禮餅,利事,餅卡都係用我同c6 一齊儲嘅錢。
過大禮當日,我同c6 自己搬哂所有野上我屋企,我99 完全無問過佢洗唔洗幫手。感覺好似我送自己去俾人,夫家好似唔多尊重外家咁。
旅行結婚完左返嚟擺酒,當晚我同c6 加c6 家人坐一圍,我爸媽同其他親戚坐其他圍。我爸媽同有d 啊叔姑姐都有過嚟我圍同6299講恭喜碰下杯,我同c6 都有去其他枱多謝親戚過嚟飲,但6299就全程坐喺自己位,等人過嚟祝福,係佢地唔識做定係唔識尊重人同件事?
雖然而呢個時代好多時年輕人自己話事,但成個過程真係睇唔到佢娶新抱有幾開心,有幾珍惜。
我而家諗返都覺得對自己父母唔住,佢地咁錫我,到我要嫁人都好似草草了事咁,又睇唔到親家有幾用心。

翡翠宮

回覆樓主:

男爵府

mangolover 發表於 18-3-29 08:30
我同c6 係旅行結婚,海外婚禮有請雙方家長去觀禮兼旅遊,返到香港補擺幾圍請親戚食飯。由一開始我地通知家 ...

6299又真係無話一定要付出。

其實6299唔理咁多又唔搞事已經好好,好多6299要求多多仲玩死你呀!

同埋,我自己都最憎同人飲杯敬酒呢D門面野,食餐飯咪OK囉,唔係個個同你想法一樣咖嘛

別墅

回覆樓主

希望佢地唔好搞破壞已好好
如果6299唔識諗,新袍永遠係6299既仇人,因為你搶左佢個仔

洋房

回覆樓主

6299咩都唔做已經好好嘢

我結婚個陣,佢地咩都無support我,擺酒個日搞到好飲自己結婚咁,做咩都要佢地先,但係所有嘢都係我同老錢搞,我寧願佢地咩都唔好做

複式洋房

shannon_fky4186 發表於 18-3-29 08:41
6299又真係無話一定要付出。

其實6299唔理咁多又唔搞事已經好好,好多6299要求多多仲玩死你呀!
可能因為我見我爸媽同啊嫂父母關係都好好,得閒會約出嚟食飯,雙方都好有禮。加上我親戚男家過大禮時,唔只男家父母,連姑姐啊嬸都幫手,新娘真係喺自己屋企等,所以我覺得有禮貌嘅起碼男家啊媽幫自己個仔,唔係未來新抱過返大禮俾佢自己屋企。
不過可能真係我想得太美好

複式洋房

小樽Bowie 發表於 18-3-29 09:28
6299咩都唔做已經好好嘢

我結婚個陣,佢地咩都無support我,擺酒個日搞到好飲自己結婚咁,做咩都要佢地先 ...
其實我都好慶幸佢唔插手插口,不過連基本禮都無,我嬲佢地咁樣對待我屋企

複式洋房

mangolover 發表於 18-3-29 09:34
其實我都好慶幸佢唔插手插口,不過連基本禮都無,我嬲佢地咁樣對待我屋企 ...
又要覺得自己係主人家,又唔招呼下客人,好巴閉咁要人上嚟請安

男爵府

無責任....古代結婚就是父母之命,所以佢地會負責子女結婚事宜包括過大禮。但依家係現代,是自由戀愛,不是男家父母安排你地結婚,所以佢地沒責任付出。當然有D父母會幫忙,但這是人情,不是必然。

洋房

mangolover 發表於 18-3-29 09:34
其實我都好慶幸佢唔插手插口,不過連基本禮都無,我嬲佢地咁樣對待我屋企 ...

無禮貌係佢地自己無面呢,諗開d你已經好好!

我6299係搞到我地無哂面,擺酒個日攞粗口鬧個mc,攝影師同攝錄師,仲要迫我老公戴條金鏈成晚,個條鏈仲要係佢細妹個前度嘅父母送,玩哂啦

大宅

回覆樓主:

咁樓主係有冇同老公講過你想6299點幫你?
你唔講, 佢地又可能真係無做開, 佢地點知你想佢咁做?
同樣地, 如果6299有一日同人呷話自己新抱冇做咩咩儀式而唔like 佢 (可能你完全唔知要做), 你會唔會覺得莫衰有?
為免有呢d野, 我同意大部分姊妹所講, 所有野自己攪, 不拖不欠最好。

男爵府

mangolover 發表於 18-3-29 08:30
我同c6 係旅行結婚,海外婚禮有請雙方家長去觀禮兼旅遊,返到香港補擺幾圍請親戚食飯。由一開始我地通知家 ...

我6299都無過大禮⋯我金器禮金都無收過佢地、寫個名白白嫁左比佢個仔!仲好意思發脾氣問個仔我咩事新年唔去同佢地拜年、真心嬲到而家條氣仲頂住!

複式洋房

小樽Bowie 發表於 18-3-29 09:41
無禮貌係佢地自己無面呢,諗開d你已經好好!

我6299係搞到我地無哂面,擺酒個日攞粗口鬧個mc,攝影師同攝 ...
真係要自己諗開d , 好多時想用個心對佢地,又覺得佢地唔值,惡性循環

複式洋房

tigerchaichai 發表於 18-3-29 09:42
咁樓主係有冇同老公講過你想6299點幫你?
你唔講, 佢地又可能真係無做開, 佢地點知你想佢咁做?
同樣地, 如 ...
其實我唔係要佢地幫我做d 咩,係睇佢地有無心地做d 咩,有d 禮儀上嘅野開口叫都無意思,佢地做左咁多年人連少少禮貌都無

複式洋房

kaman0617 發表於 18-3-29 09:46
我6299都無過大禮⋯我金器禮金都無收過佢地、寫個名白白嫁左比佢個仔!仲好意思發脾氣問個仔我咩事新年唔 ...
真係要人地孝順你都要睇你點對人,娶個新抱返嚟當人係咩?人地都有父母生,人地父母都會擔心個女嫁得開唔開心

大宅

mangolover 發表於 18-3-29 10:02
真係要人地孝順你都要睇你點對人,娶個新抱返嚟當人係咩?人地都有父母生,人地父母都會擔心個女嫁得開唔開 ...

我想樓主婚後快活愉快嗎?應該都冇一齊住吧?保持距離當朋友未算!有啲老嘢係咋傻扮……!

子爵府

虎到金來勳章

無責任, 但應要有基本禮貌

複式洋房

stella^^ 發表於 18-3-29 10:16
我想樓主婚後快活愉快嗎?應該都冇一齊住吧?保持距離當朋友未算!有啲老嘢係咋傻扮……!
...
還好,因為唔係同佢地住,但奈何個個星期都要見到佢地

複式洋房

傻蛋蛋 發表於 18-3-29 10:20
無責任, 但應要有基本禮貌
佢地真係一d 都無

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實我結咗婚,睇返轉頭。其實我寧願我哋自己搞好過

我哋本身自己有計劃,但係佢同某啲地方好熟,變咗擺酒或者訂唐餅都要跟佢意思。

好似樓上話齋斟茶咁, 就連佢嘅好朋友我哋都要斟茶。 但係我嘅理解就係親戚長輩先需要, 太多人嘅意見去辦同一件事會好多嘅拗撬同埋分岐。

聽又死唔聽又死
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁
12345...8

尾頁

跳至