婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

mangolover 發表於 18-3-29 09:31
可能因為我見我爸媽同啊嫂父母關係都好好,得閒會約出嚟食飯,雙方都好有禮。加上我親戚男家過大禮時,唔只 ...

咁我又覺得未去到無禮貌咁嚴重。

又或者,6299覺得個仔咁大個,已經係娶老婆既年紀,婚禮D野自己應該搞得掂,唔洗父母操心。

我結婚,6299都無理我地,由得我地自己搞。無問題啵。無要求,不知幾好!

公爵府

回覆樓主:

算啦,6299唔搞破壞己經還得神落啦? 仲想點wo ?

伯爵府

Xmas吸收勳章

mangolover 發表於 18-3-29 08:30
我同c6 係旅行結婚,海外婚禮有請雙方家長去觀禮兼旅遊,返到香港補擺幾圍請親戚食飯。由一開始我地通知家 ...
我結婚時所有嘢所有費用都係我哋自己搞自己出, 爸爸媽媽老爺奶奶唔需要幫手, 其實咁樣仲好啦, 自己鍾意點就點, 多個人多把口咪仲煩. 其實件事都過咗去, 無謂再諗, 佢珍唔珍惜唔重要, 最緊要老公錫自己嘛

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

無。

應該你c6同6299 關係係咁,佢地乜都唔溝通、唔過問。學其他人話,唔搞住你你算好彩!

複式洋房

我真係要睇開d , 同埋我成日叫我父母唔洗對親家咁好

大宅

回覆樓主

其實婚姻係你倆公婆
唔關人事
過大禮儀式
你99無要求咪咩都唔搞
無問題架
你覺得自己好似送自己出去
咪請個wedding planner搵媒人婆搞
自己無請人搞而怪99好似唔合理
結婚擺幾圍
係人地對你嘅祝福
99唔出黎搞搞陣
咩都唔做
咁都叫唔尊重?

子爵府

mangolover 發表於 18-3-29 10:28
還好,因為唔係同佢地住,但奈何個個星期都要見到佢地

你應該鬧你老公,結婚一D嘢冇幫過手,仲要個個禮拜返去見佢。

複式洋房

ssl1102 發表於 18-3-29 12:53
其實婚姻係你倆公婆
唔關人事
過大禮儀式
可能我個人比較守舊傳統,我不嬲覺得結婚從來唔係2個人嘅事,屋企都有一定嘅影響力。你講得啱,我係覺得送左自己出去,我覺最唔抵嘅係我父母養到我咁大,6299 就有人接手幫佢湊佢個仔,我父母都想我嫁去嘅地方都會對我好,人地就好似唔珍唔惜咁。
重點唔係佢有無幫手,係佢嘅心態。
雖然擺酒好似好social ,但有d 禮儀係唔可以無。嗰晚之後我d 親戚都有說話,問我父母點解靚家咁無禮貌,成晚出嚟敬一杯都無。
其實呢個動作好多好多人擺酒都會有架,佢都有嫁過女,佢地會唔識咩?
禮貌嘅野唔洗wedding planner 都應該會識。

複式洋房

sinohk33 發表於 18-3-29 13:19
你應該鬧你老公,結婚一D嘢冇幫過手,仲要個個禮拜返去見佢。
鬼叫佢咁孝順父母,佢要孝順我又唔可以阻止佢

珍珠宮

其實好小事, 樓主, 依家已經唔開心, 將來大把野令你唔開心, 每人家庭都有佢地既思想同文化, 你未當佢地既思想系咁樣囉! 或者佢地唸住自己系上門襯家呢

侯爵府

回覆樓主:

有權利,就有義務。冇義務,冇權利。

現在有90%的爺爺奶奶都唔會出手出力幫整過大禮,因為上一代冇錢唔會有做過,甘99自己入門都冇 點會甘大方過到自己個關幫你做呢??

而餘下10%男家會過大禮,一定係要面子+有錢/老爺奶奶係生意佬,自己心底唔多想做/想做俾人睇,但因為面子未自己俾錢搵媒人婆幫手囉~~~而這1-2%這真係自己想學過大禮又唔會同女方計較的6299。等同中六合彩,jm你有冇中過六合彩??

看開d 現實d
或 港女d 最近聽到一單90後叫未婚夫同6299講,唔識整 唔識買 唔緊要,佢兩小口自己張羅 請埋go go van。只係要6299"陪"未未婚夫把過大禮運送到女家樓下。睇下99會唔會拒絕老公?

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

複式洋房

anna59 發表於 18-3-29 13:29
其實好小事, 樓主, 依家已經唔開心, 將來大把野令你唔開心, 每人家庭都有佢地既思想同文化, 你未當佢地既思 ...
其實係真係好小事,只係我近年睇人地點解唔係咁,就好葡萄人其實最近生完都有好多野唔開心,我而家只係想盡量少接觸佢地

複式洋房

Huuu 發表於 18-3-29 13:33
有權利,就有義務。冇義務,冇權利。

現在有90%的爺爺奶奶都唔會出手出力幫整過大禮,因為上一代冇錢唔會 ...
係我太天真以為個個99都會一齊過大禮。我當初無開口,因為c6 一開始就諗住我地自己搞,我都無得say no

珍珠宮

回覆 mangolover 的帖子

唔開心就上bk 呻吓啦, you are not alone, 人地可能報喜不報憂呢, 你睇我好, 我睇你好

侯爵府

mangolover 發表於 18-3-29 13:40
係我太天真以為個個99都會一齊過大禮。我當初無開口,因為c6 一開始就諗住我地自己搞,我都無得say no
...

傻豬,
不要發夢人地當你是公主,
因為妳自己有能力要成為女皇。

上黎呻下
好過找朋友/fb講
最近網絡聽了一句"屁股坐哪裡,立場在那裡。"

珍珠宮

回覆 Huuu 的帖子

6299唔會陪個仔去女家過大禮喎, 叫個女仔check 清楚習俗, 唔好有著數就 R, 無著數就話6299

侯爵府

anna59 發表於 18-3-29 13:43
回覆 Huuu 的帖子

6299唔會陪個仔去女家過大禮喎, 叫個女仔check 清楚習俗, 唔好有著數就 R, 無著數就話62 ...

所以我話呢個90後
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

anna59 發表於 18-3-29 13:43
回覆 Huuu 的帖子

6299唔會陪個仔去女家過大禮喎, 叫個女仔check 清楚習俗, 唔好有著數就 R, 無著數就話62 ...

之前一講立即上晴報個位極品新抱,
差99又有,差新抱又有。

最好呢度 對事不對人,互相幫忙/正面留言。

珍珠宮

回覆 Huuu 的帖子

當年過大禮系老公帶佢2個舅母黎到, 老公向屋企樓下, 2個舅母上樓入我屋企, 老公只系做帶路, 系無在場假, 依家果d 後生, 學d 唔學d

翡翠宮

畀面勳章

mangolover 發表於 18-3-29 09:34
其實我都好慶幸佢唔插手插口,不過連基本禮都無,我嬲佢地咁樣對待我屋企 ...
你決定旅行結婚時有冇徵求過62 99同意?

我覺得如果一開始你地根本唔俾佢地參與,只係通知佢地你地會點做,又好難要求人地做足。

如果係佢地要求你地旅行結婚,都知道佢地係唔中意煩既人,更加唔會無端端跟番咩禮節做足。

佢地好難估計,幾時要參與,幾時要做禮,幾時要識趣唔好干預。
日日是好日

首頁
12345...8

尾頁

跳至