婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

mangolover 發表於 18-3-29 08:30
我同c6 係旅行結婚,海外婚禮有請雙方家長去觀禮兼旅遊,返到香港補擺幾圍請親戚食飯。由一開始我地通知家 ...

哈哈,我結婚個時都係 6299咩都唔理,錢我地自己出好正常,連過大禮要既野都唔搞,全部我做哂,話唔識喎!大佬,我天生又識既咩?大吉利是講句,唔知以為我嫁過好多次咩都知,明明男家既野都要我搞埋!諗起都嬲,依家仲要一齊住

禁止訪問

2018復活節勳章

禁止訪問

2018復活節勳章

男爵府

okabenny 發表於 18-4-23 23:20
我阿媽同我老豆不知幾錫個新抱

希望你老婆都係咁諗。見過好多女人俾99暗招玩殘,老公仲要加句:我阿媽唔會嘅,佢當你女一樣!喺呢版見到嘅包括:99不斷送舊底褲舊鞋俾新抱,新抱唔想要,做仔嘅鬧老婆唔識感恩

禁止訪問

2018復活節勳章

別墅

okabenny 發表於 18-4-24 10:02

吾会,我个家庭,有4個新抱,最錫就係我大嫂和我老婆。因 ...

"識大體,有礼貌和專重長輩"
我相信好多新袍一開始都係咁.....奈何.......

禁止訪問

2018復活節勳章

禁止訪問

2018復活節勳章

別墅

okabenny 發表於 18-4-25 07:25
"識大體,有礼貌和專重長輩"
唔會喺我弟婦身上見到, 未入門係咁入咗門幾年都係咁
...

咁你弟婦係點樣?

男爵府

okabenny 發表於 18-4-24 10:02

吾会,我个家庭,有4個新抱,最錫就係我大嫂和我老婆。因 ...
有問題未必一定出喺新抱身上,多疑丶妒忌丶霸道丶自私丶排外丶唔尊重人,可以出喺任何人身上,包括老人家。

禁止訪問

2018復活節勳章

別墅

okabenny 發表於 18-4-25 12:29
我諗諗吓其實唔應該咁講, 首先大家個原生家庭唔同, 生活方式有唔同,係好難就嘅。
...

咁又係既,有啲人原生家庭破碎,又家貧,係無咁有大體既

禁止訪問

2018復活節勳章

洋房

我既情況同你差唔多,當初連過大禮都打輸數會無
最後我同我阿媽約99去大伶姐問下中式禮儀當學下野, 我阿媽問左句女家應該回幾多禮,我奶奶有所暗示男家麥都唔會出, 但又強調佢地男家最講禮數。最後連大伶姐都當面丙佢呢D係基本禮貌。
結婚時我連自己女家朋友親戚得38人, 我62一開始強調自己係天煞孤星,得一個賓客,最後黎足百幾個,男家一毫子禮金我同老公都摸唔到,我62話唔收禮金退哂比人wor。最後我結婚首年成日家嘈屋閉,直至我將男家比我禮金退返比佢地先免於離婚。

複式洋房

BACoffee 發表於 18-4-29 09:06
我既情況同你差唔多,當初連過大禮都打輸數會無
最後我同我阿媽約99去大伶姐問下中式禮儀當學下野, 我阿媽 ...
錢真係咁大魔力?

大宅

mangolover 發表於 18-4-29 09:18
錢真係咁大魔力?

睇到送底底又送舊鞋真是笑咗出聲!

洋房

回覆 mangolover 的帖子

未必係大魔力,但我6299係覺得自己比左少少錢就可以好財大氣粗果隻。我地結婚時,我老公都重係搵錢少過我,結婚金器首飾連男家比我果份都係我出, 住又係我既,家用都唔洗佢比
但我62好興樣野, 比少少錢想連人地間屋都有佢男家個名(我2嫂間屋就係咁比佢霸左,最後係我出面話唔好同初生BB搶屋住先還返間屋比我二嫂)佢地當年就係想比1/10樓價禮金周圍同人講間屋係佢個仔,我唔落㗳未成日提起份禮金,最後未退比佢地。我真係同佢地財務獨立,所以坐埋一圍講野都大聲D,佢地又唔敢太過份。

我最近自己開左公司做生意仔, 初初豆豆泥泥話我玩泥沙。等到我忽然有發展商肯比offer 我就成日搵我老公問夠唔夠數做生意,口口聲聲話一家人有錢齊齊搵,其實就想入股不勞而獲指指點點。

別墅

okabenny 發表於 18-4-25 17:20
佢有个家姐但由細到大关系都吾好,最利害佢係做空姐,應該待人處世会好D,但事與願違,不过佢有佢風格。
...

佢同佢家姐唔好都係一個被人攻擊既點.......
好慘....

別墅

mangolover 發表於 18-3-29 13:22
可能我個人比較守舊傳統,我不嬲覺得結婚從來唔係2個人嘅事,屋企都有一定嘅影響力。你講得啱,我係覺得送 ...

樓主,其實是你覺得親家對你未夠好,覺得自己好委屈,難為左自己,而不是你屋企人。

你一直甘諗,你自己已經有條刺,以後點會開心同順氣? 6299 有冇難為過你? 你有冇透過同你老公傾過下而去了解他們? 就甘睇你寫的,他們可能真是冇禮貌但亦都可能是因為5識做,但不代表不 care 你。可能我阿媽或99都不識做人,但我們后備會提下他們。 你要接受不是個個家庭標準一樣。

甘如果6299 真是不care 你呢?在他們角度真是你們之間的事呢? 甘都5值得記住,最緊要老公鍚。

洋房

樓主如果你介以男家錢唔出力唔出, 打後你重有大把野你會介意
大肚佢地唔會照顧, 生左唔會有金,坐月亦唔會多淡湯

我二嫂就有少少指望我6299出少少力同錢, 最後換黎嫁妝層樓比佢地同3叔霸左,個小朋友比我99所謂貼身照顧,但最近又比醫院話營養不良, 小朋友喊多兩聲比我62話有精神病,屋都唔比入而送去我屋企。

兩個家庭,你還你,我還我,佢哋覺得自己盡左父母果part, 你又盡左新抱既孝道(一分錢對一分貨果隻)就唔好強求其他

首頁

尾頁

跳至