跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

tasselwai 發表於 18-4-12 13:42
謝謝提醒!真係漏左亞嫂果份!thanks (emoji)(emoji)
因為我都差D唔記得叫阿媽填(我爸係我老公的joint sponsor).

拎晒2015 & 2016 tax transcripts未?我爸2017的未ready, 要交return.

另外,I-864 form上個月出左新的,你最好check下你的version。

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-4-12 13:48
因為我都差D唔記得叫阿媽填(我爸係我老公的joint sponsor).

拎晒2015 & 2016 tax transcripts未?我爸2017 ...

知道!已經下載了新的!到時係填好scan上去定係寄過去?

伯爵府

好媽媽勳章

tasselwai 發表於 18-4-12 13:52
知道!已經下載了新的!到時係填好scan上去定係寄過去?
所有野都係要scan過去,唔可以寄。
I-864都好多頁, watch the size

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-4-12 13:57
所有野都係要scan過去,唔可以寄。
I-864都好多頁, watch the size

Ok!(emoji)(emoji)好彩搵到呢個平台可以問下!好感恩!!謝謝你!

複式洋房

tasselwai 發表於 18-4-12 12:15
請問點樣上USCIS check case進度?有link嗎?thanks

如果你已有NVC no咁就唔可以喺USCIS度check, 因為係唔同既,你應該去番NVC度check,你上網打NVC check status就會有相關既link架喇!

複式洋房

heman_heha 發表於 18-4-13 21:44
如果你已有NVC no咁就唔可以喺USCIS度check, 因為係唔同既,你應該去番NVC度check,你上網打NVC check sta ...

Thanks (emoji)(emoji)

複式洋房

heman_heha 發表於 18-4-1 00:16
我係叫我老公print個email出嚟,佢下個星期去整,睇吓得唔得

請問是否可以用收據或invoice 張email 去申請良民證?另外去申請時需要特區護照嗎?定係有香港ID card已經ok呢?謝謝(emoji)

複式洋房

tasselwai 發表於 18-5-9 18:52
請問是否可以用收據或invoice 張email 去申請良民證?另外去申請時需要特區護照嗎?定係有香港ID card已經 ...

你拎番第一封收到既email去就得架喇,即係話俾你知case no同receipt no嗰封,至於駛唔駛帶passport我就唔記得,因為我喺美國,無同我老公去搞,其實你可以上番警務署個網頁睇吓要帶咩

伯爵府

好媽媽勳章

tasselwai 發表於 18-5-9 18:52
請問是否可以用收據或invoice 張email 去申請良民證?另外去申請時需要特區護照嗎?定係有香港ID card已經 ...

不用passport.

複式洋房

heman_heha 發表於 18-5-10 12:41
你拎番第一封收到既email去就得架喇,即係話俾你知case no同receipt no嗰封,至於駛唔駛帶passport我就唔 ...

Thanks !因為我仲收唔到封Welcome letter,追極都話寄出左,但email 及兩邊信件都冇!依靠上網搞都係靠熱缐講我知的invoice no.

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-5-10 16:15
不用passport.

Thanks (emoji) 因為我的舊passport 得番1年左右,唸唸都係renew本新的好,要下星期至有得攞(emoji)但又想去搞左良民證先

伯爵府

好媽媽勳章

tasselwai 發表於 18-5-10 22:26
Thanks !因為我仲收唔到封Welcome letter,追極都話寄出左,但email 及兩邊信件都冇!依靠上網搞都係靠熱 ...

信件真係好鬼慢,我尋日先收到封信。我4/12收email,4/20已case complete...封信係4/23寄出

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-5-10 23:21
信件真係好鬼慢,我尋日先收到封信。我4/12收email,4/20已case complete...封信係4/23寄出
...

哈哈!辦事效率勁…慢!!可以我遲幾個星期至會收到信!我都唔理佢啦,試下print張收據去搞良民證,希望得啦!

伯爵府

好媽媽勳章

tasselwai 發表於 18-5-10 23:39
哈哈!辦事效率勁…慢!!可以我遲幾個星期至會收到信!我都唔理佢啦,試下print張收據去搞良民證,希望得 ...

Print 埋CEAC 個screen, 叫submit police certificate 嗰個,應該得嘅。

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-5-11 00:01
Print 埋CEAC 個screen, 叫submit police certificate 嗰個,應該得嘅。

係wor!謝謝提醒!!

伯爵府

好媽媽勳章

tasselwai 發表於 18-5-11 00:02
係wor!謝謝提醒!!

Book 定,加填定表,好快搞到

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-5-11 09:35
Book 定,加填定表,好快搞到

太好了!我剛剛打左去約星期一

伯爵府

好媽媽勳章

tasselwai 發表於 18-5-11 11:13
太好了!我剛剛打左去約星期一
記住帶八達窿俾錢

複式洋房

回覆樓主

請問如果今日收到email話收齊文件,依家排隊等interview 時間,我先前3月5日去做咗良民證,咁我仲要唔要再做?同埋通常話收齊文件後,大約幾耐可以有得interview? 我係F4

伯爵府

好媽媽勳章

貓大人22 發表於 18-5-28 19:06
請問如果今日收到email話收齊文件,依家排隊等interview 時間,我先前3月5日去做咗良民證,咁我仲要唔要再 ...

F4唔清楚,要等priority date current, 好似都好耐下

首頁

尾頁

跳至