0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果食開左奶粉兩個月,而家餵人奶得唔得。事關一開始我有嘗試餵人奶,但bb唔肯食,唔知係咪乳頭關係,先局住食奶粉,健康院姑娘有再教,但bb都唔肯啜。
今日同先生嘈交,突然話我無盡媽媽責任去餵人奶,我好傷心。當時有講佢唔食人奶,我先決定俾佢食奶粉。咁我湊佢哩段期間呢,都無盡媽媽責任?! 我已經都有產後抑鬱,仲要講咁既說話

子爵府

回覆樓主:

你2個月冇餵仲有冇奶?當初bb唔埋身有冇試過泵出黎餵?如果有可以嘗試,不過bb可能會因為味道唔同需要時間適應。
至於你老公…男人成日以為餵奶好easy,就算有得餵都有機會塞奶,嗰種痛係痛過生仔,做老婆幫你生b已經唔容易,總之個b食飽飽就得啦,唔好太在意佢講乜,餵人奶ge學問佢識條鐵咩,你要堅強d呀!

複式洋房

pigpiglamlam 發表於 18-3-31 22:06

你2個月冇餵仲有冇奶?當初bb唔埋身有冇試過泵出黎餵?如果 ...

多謝你鼓勵呀..之前我有嘗試泵,但泵成個鍾一滴都無得出,好灰。
頭先用手練都仲有奶,但都唔係多,趁頭先bb肚餓俾佢試埋身,食都唔食。

子爵府

babyspicy 發表於 18-3-31 23:54
多謝你鼓勵呀..之前我有嘗試泵,但泵成個鍾一滴都無得出,好灰。
頭先用手練都仲有奶,但都唔係多,趁頭先 ...

既然係咁就繼續餵奶粉啦,你都盡咗力,唔好怪自己,邊個話餵奶粉就冇盡到做媽媽ge責任

複式洋房

pigpiglamlam 發表於 18-4-1 00:03
既然係咁就繼續餵奶粉啦,你都盡咗力,唔好怪自己,邊個話餵奶粉就冇盡到做媽媽ge責任
...

你講得無錯,我已經盡左能力去做。而家為有當老公唱歌仔算。
食奶粉bb都可以好健康,如果黎緊會再生多個既話,我一定會再嘗試俾人奶佢食。

子爵府

babyspicy 發表於 18-4-1 00:44
你講得無錯,我已經盡左能力去做。而家為有當老公唱歌仔算。
食奶粉bb都可以好健康,如果黎緊會再生多個既 ...

你唔開心1定要搵人傾,唔好收收埋埋,有需要可以搵社工,再同老公傾下,我明大家初為父母係會有磨擦,佢可能一時之氣講咗令你傷心ge說話,未必係有心,相信佢仲係好錫你哋。
凑bb可以邊學邊做,有唔明喺度問,好多媽媽會解答你ge問題,唔好俾太大壓力自己。

子爵府

babyspicy 發表於 18-3-31 23:54
頭先用手練都仲有奶,但都唔係多,趁頭先 ...

我仲未生,唔知2個月唔餵仲會唔會有奶,但係你話仲有少少,不如試多幾次,可能刺激返會有返。

你有無上過教餵人奶嘅講座?我發覺同一直以為嘅方法有啲唔同。

呢條link “餵哺技巧” 嗰part 你睇下有無幫助
http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/mulit_med/breastfeeding/index.html

複式洋房

MMQ 發表於 18-4-2 14:53
我仲未生,唔知2個月唔餵仲會唔會有奶,但係你話仲有少少,不如試多幾次,可能刺激返會有返。

你有無上過 ...

多謝你,等我睇下先

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

依家仲有人奶嗎?你可以試下泵出黎。如果冇人奶,都唔洗逼自己。好多BB都系飲奶粉,咪一樣長大。

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

其實係可以餵返,不過過程非常非常辛苦,你有產後抑鬱最好由佢繼續餵奶粉!當你老公唱歌

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主

泵多D,人奶越泵會越多奶

珍珠宮

回覆樓主

盡左力就已經好叻喇,順其自然,唔好逼自己太緊

禁止訪問

伯爵府

吾好太在意餵人奶與否, 人愈緊張 及 倦都好難上奶的.

複式洋房

回覆樓主

多謝你地呀,我要去學習下放鬆心情

別墅

babyspicy 發表於 18-3-31 17:59
如果食開左奶粉兩個月,而家餵人奶得唔得。事關一開始我有嘗試餵人奶,但bb唔肯食,唔知係咪乳頭關係,先局 ...

其實餵人奶同追奶都會有一定壓力,如果有奶,就會想追奶,追到亞b夠食,夠食之後可能又想有少少存貨,再追,雖然唔係個個人一樣,但要有心理準備,人奶路係辛苦,更何況你依家先開始。

如果妳諗清楚,唔怕辛苦,試餵人奶其實係好。

珍珠宮

回覆樓主

唔餵人奶唔代表唔盡到媽咪責任,男人以為餵人奶好容易!老婆生得個b落來已經好唔容易啦。

伯爵府

babyspicy 發表於 18-3-31 17:59
如果食開左奶粉兩個月,而家餵人奶得唔得。事關一開始我有嘗試餵人奶,但bb唔肯食,唔知係咪乳頭關係,先局 ...

自己盡佐力都無辦法,怪你都無用嘅

首頁

尾頁

跳至