夫婦情感

跳至

首頁
23456...12

尾頁

男爵府

回覆 懶宅女 的帖子

愛自己。 要放棄,就放棄。我明白您。

男爵府

回覆 懶宅女 的帖子

照顧好自己。
離開。不攬吵。

有些"情緒病" 是性格障礙。 有晒呢D特徵。但沒得醫。
為太太者。會被迫到情緒病。

您問下您心理醫生朋友,您另一半。像不像。如果性格障礙。 一生會一樣。而且越老越差。

有幾種。 有些人做生意,成日要成功。 Narcissistic。您查下像不像,查下太太受什麼苦。 英文文章多些。中文小。

有呢D性格的人。一定永遠是他人的錯,他人迫他。發癲。永遠說,因為您呢句話,激得我好嬲。如您不是 ? ? ? 行為,我根本不會如此。
另外,呢D人。是用情緒去操控身邊的人。見您驚,下次會升級。要您就範,要您跟他行,他不開心。會用發您皮氣,令您不開心。為紓發。

希望您保護自己。

別墅

cibewong 發表於 18-4-8 22:03
我今日終於忍唔住同我老公爆咗一次大鑊,我真係忍得好辛苦,我叫亞仔入房我同老公在客廳傾,我話叫佢食番 ...

呢幾日情況有無好啲?

侯爵府

懶宅女 發表於 18-4-11 16:21
呢幾日情況有無好啲?

我由星期日開始無同佢講野到而家,我過咗亞仔房瞓,見佢都平靜咗嘅,好似無咩咁,大家冷靜下先,等佢主動同我講番野先。

複式洋房

ctwkitty38 發表於 18-4-1 14:26
謝謝你:) 等我去圖書館找找先,應該不難找的。
本身我同老公的問題,係未生bb 我前問題無咁嚴重,雖然大 ...

同道中人

大宅

回覆樓主:

路過,支持樓主。
希望樓主留意自身安全,有唔開心唔好死忍,多上來留言,舒解情緒。多找機會放自己一兩天假,好好放鬆一下。
即使咁辛苦依然留低,不離不棄,有情有義。加油

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

別墅

kplett 發表於 18-4-9 17:26
真係三唔識七,佢地淨係做咗兩日同學。
到今朝c6先至講俾我聽。
兩萬蚊,如果係借俾一個由細到大都識嘅好 ...

ai 我老公又係一食藥就訓到昏迷咁。有時夜晚佢又夜一夜先番,番到里又話攰又唔出聲,跟住連涼都唔沖就訓著咗。我每日同佢講10句嘢都無。

我真係好似得一個人生活,真係好悶,我都唔知我係度為咩,都唔知佢會幾時好番

別墅

回覆樓主:

Del

伯爵府

講真家人有情緖病好難頂... 我老公抑鬱証差5多6年, 有時會變燥鬱...不可理喩果隻.... 抑鬱起上黎就抖大氣.. hehe鞋鞋咁...超難頂但冇辧法伴侶自己揀好與唔好都要頂....姊妹們加油

我地有宗教信仰, 條路有弟兄姊妹扶持同行感覺唔太辛苦

別墅

hugub 發表於 18-4-17 12:43
講真家人有情緖病好難頂... 我老公抑鬱証差5多6年, 有時會變燥鬱...不可理喩果隻.... 抑鬱起上黎就抖大氣.. ...

你老公有無食藥呀?

講真我係見我老公啲藥轉輕咗,不過睇咗成年先開始慢慢轉輕,我真係唔知要等幾耐

我真係好攰好攰,無力感越哩越重

有時好攰好想搵人撐下呻下,但係又驚唔知幾時刺激到人,所以又係吞番落肚

真係好攰

伯爵府

懶宅女 發表於 18-4-17 13:59
你老公有無食藥呀?

講真我係見我老公啲藥轉輕咗,不過睇咗成年先開始慢慢轉輕,我真係唔知要等幾耐
有呀...有時D藥唔得就要馬上叫E生轉...
搵朋友或者上來呻, 實有人與你同行...我好明白你感受... 有時我老公太過份我會同教會姊妹呻, 有一次佢地聽完全部喊, 然之後比support我...我又可以繼續行落去, 我相信總有一日佢會好返既...

你老公都得

男爵府

懶宅女 發表於 18-4-1 02:47
多謝你,我都同佢講過平淡生活已經好好。但係佢每一次爆嘅時候都話我俾壓力佢,係我搞到佢咁。
我自問我份 ...

我都有類似情況。自己份糧可以養到頭家。唔會迫佢比家用。佢自細生活無憂,中上家庭生活。但廿年前家度中落,面對唔到現實,常常要搵多d 。識佢時都唔覺有問題,婚後好多情緒問題先浮上面。C6成日要搵多d,想生活好d.我都講過好次平淡生活便可。早幾年睇過精神科,都叫穩定下來。最多都係一兩個月就會爆口角。平時我都就住同佢講野,怕觸發某點時又爆。我都好累,好想離開。
machuchu

伯爵府

machuchu 發表於 18-4-17 23:37
我都有類似情況。自己份糧可以養到頭家。唔會迫佢比家用。佢自細生活無憂,中上家庭生活。但廿年前家度中落 ...
我case同你相似, 佢都係想比好既生活我地所以壓力好大.... 而家我都冇叫佢比家用, 我同佢講節約都可以有快樂

男爵府

hugub 發表於 18-4-18 10:07
我case同你相似, 佢都係想比好既生活我地所以壓力好大.... 而家我都冇叫佢比家用, 我同佢講節約都可以有快 ...

如果講得聽就唔會自制壓力。男人既尊嚴實在太強勁。
machuchu

大宅

如果情緒病人, 有問題嘅行為已經成為慣性, 除了藥物治療,再結合行為治療輔助,效果會更明顯。 建議患者可參加 新生精神康復會 定期舉行的 "整全認知行為情緒管理課程", 另外社署轄下一些家庭服務中心亦會舉行類似課程。 當中以新生精神康復會所辦的最有系統, 不過所需的時間亦最長。 藥物 及 行為情緒認知, 對病情不輕的人來說缺一不可。

治療需要時間及耐性, 正如疾病不是一朝一夕得到 ,要去處理需要花上可能若干年嘅時間, 但是絕對值得的,因為病情改善了, 病人就能重新對社會及家庭作出很大貢獻。

別墅

machuchu 發表於 18-4-17 23:37
我都有類似情況。自己份糧可以養到頭家。唔會迫佢比家用。佢自細生活無憂,中上家庭生活。但廿年前家度中落 ...

我好辛苦
佢而家進化到收工都唔番屋企,又唔聽我電話,晚晚十一點幾先番。我好似得一個人生活,想佢早啲啲番佢就喝我,我又唔敢再講落去。我真係好辛苦,我一個人仲係屋企有咩為。我已經開始亂諗嘢,諗佢其實係咪呃緊我,我真係唔識點面對呢段關係

男爵府

懶宅女 發表於 18-4-19 22:12
我好辛苦
佢而家進化到收工都唔番屋企,又唔聽我電話,晚晚十一點幾先番。我好似得一個人生活,想佢早啲啲 ...

你唔好亂諗野 。 佢唔會唔有事但唔識表達出來 ? 有時男人好鐘意收埋自己。
machuchu

別墅

machuchu 發表於 18-4-19 23:16
你唔好亂諗野 。 佢唔會唔有事但唔識表達出來 ? 有時男人好鐘意收埋自己。
...

(emoji)
就當我自私唔識諗都好,有時嬲起哩真係會諗:有情緒病就大晒,就唔洗理人感受架啦?
咩垃圾負能量都拋晒過哩,咁算點?我又可以點?

子爵府

回覆樓主:

啱㗎情緒病唔係大哂,所以家人係要好識保護自己先得。
但怪責佢亦無補於事,但為個病又真係會令佢咁,唔係佢自己控制到
目標係勸佢去輔導食藥,生活中減少衝突和刺激,保持自己良好心境,例如多啲同人傾訴,打熱線,寫嘢。只要肯去醫情緒病係有得醫,無法個病係令佢自己唔會去醫,只有不停找辦法勸佢感動佢影響佢去求助

首頁
23456...12

尾頁

跳至