夫婦情感

跳至

首頁
45678...12

尾頁

伯爵府

JustForty 發表於 18-4-30 17:52
我懷疑C6都有情緖病,想請教吓大家:

1) 第一次睇醫生可以去邊?

有無失眠
大吵大鬧等?

伯爵府

下次佢發作你就行開
等佢自己冷靜
亦唔好比佢慣性發在你身上

大宅

歌莉亞 發表於 18-4-30 18:02
有無失眠
大吵大鬧等?

失眠有或者半夜責醒十幾廿次
挑釁到佢(可能好少事)會好惡好燥,少少掟野,唔知算唔算?

伯爵府

JustForty 發表於 18-4-30 18:05
...

係啦
工作壓力大?
一個人揾錢?

大宅

JustForty 發表於 18-4-30 18:05
...

唔係呀!我都有工作
可以係邊睇醫生?
謝謝!

別墅

其實要先留意佢嘅睡眠,飲食生活習慣,例如會唔會成日都瞓唔到,無胃口食嘢,咩都唔想做成日凈係攤屍,控制唔到自己嘅情緒等等,網上都有啲情緒病checklist, 你可以觀察吓佢中咗幾多,估計佢係情緒病定係發脾氣
根據樓上啲朋友講,老婆/屋企人係最親近嘅人,所以無擺出個假面具,但係係外人面前就掩飾自己。

複式洋房

回覆樓主

眼看著自己最愛的人發作,我感到好像我並不認識這個人。
以前很好的他好像突然消失了,同樣的身軀,但內在不同了。
我覺得害怕。
我自責,
我為什麼不能夠把那個美好的他帶回來?
醫生的藥他有吃呀,但似乎沒有方法可以解決問題⋯⋯

子爵府

回覆樓主:

家屬其一首要原則係,don't take it personal. 只有藥物或心理輔導等等,並最終佢自己,先能叫返佢自己返嚟。
家屬只可盡力勸佢求助,盡量俾個少啲壓力的環境俾佢。

其實認知行為療法CBT 或改進版DBT都對某些人有效,有興趣可以睇吓。但治療佢的始終要係佢自己和專業人仕,家屬角色唔係醫生。

別墅

kplett 發表於 18-5-1 17:04
眼看著自己最愛的人發作,我感到好像我並不認識這個人。
以前很好的他好像突然消失了,同樣的身軀,但內在 ...

我成日都有呢個感覺,成日都諗係咪我做錯啲咩搞到佢咁。
對住而家嘅佢我咩情緒都要壓住

而且佢而家咩都唔同我講,好陌生,我壓抑的好辛苦

大宅

懶宅女 發表於 18-5-2 11:53
我成日都有呢個感覺,成日都諗係咪我做錯啲咩搞到佢咁。
對住而家嘅佢我咩情緒都要壓住
但係佢仲成日話要 ...
我都會有依種感覺呀,其實諗真啲,係佢夾硬將個問題/責任推咗比我
咩都講到係我錯哂,係我做錯,佢係無錯O既
其實係嗰一刻佢自己心情唔好,睇咩都唔順眼
簡單嚟講,"搵嘢嚟嘈"嚟宣洩佢自己

大宅

sws111 發表於 18-5-3 17:42
我都會有依種感覺呀,其實諗真啲,係佢夾硬將個問題/責任推咗比我
咩都講到係我錯哂,係我做錯,佢係無錯O ...

係呀,我直頭感同身受,前幾日先吵大鑊,全部都係莫須有嘅罪名,仔唔係好識踩單車,係我唔教佢,係我責任,我同同事講電話,就話我講是非,我減肥又話我前兩年唔聽佢講去減肥,依家自已無啦啦去減肥,全部都係我錯,佢冇唔啱,係我激佢,要發癲咁爆我喎

大宅

Ivan媽 發表於 18-5-4 15:11
係呀,我直頭感同身受,前幾日先吵大鑊,全部都係莫須有嘅罪名,仔唔係好識踩單車,係我唔教佢,係我責任 ...

各位精神病、思覺失調優雅啲既名稱?奇實腦袋病情係最復習!一個人个腦部病情真的不是三言两語可以解釋?有先天遺傳、有讀書壓力、工作壓力等等……!首先要面對現實吧?求診求助不要擔誤錯過醫治,痛苦一生和身邊親人!

大宅

stella^^ 發表於 18-5-4 15:51
各位精神病、思覺失調優雅啲既名稱?奇實腦袋病情係最復習!一個人个腦部病情真的不是三言两語可以解釋? ...

我都想佢睇醫生,就係之前佢有食藥,嗰段時間係最好,點知個醫生批淮佢停藥,跟住就開始嚟料,仲越來越頻密,最辛苦真係佢身邊嗰個,我真係有苦自己知,但係點樣叫佢食返藥呢?佢成日都話自己冇事,話要靠自己改變自己嘅想法,再同佢講就話係我成日想佢食藥,咁點可以令佢食藥呢!佢唔食藥,個計時炸彈唔知幾時會再爆

複式洋房

Ivan媽 發表於 18-5-4 20:45
我都想佢睇醫生,就係之前佢有食藥,嗰段時間係最好,點知個醫生批淮佢停藥,跟住就開始嚟料,仲越來越頻 ...

既然佢之前有聽過醫生話,不如再帶佢睇多一次醫生叫醫生清清楚楚同佢講話你一定要食藥?
有時佢未必會聽屋企人講嘢㗎,醫生有醫生嘅權威

複式洋房

stella^^ 發表於 18-5-4 15:51
各位精神病、思覺失調優雅啲既名稱?奇實腦袋病情係最復習!一個人个腦部病情真的不是三言两語可以解釋? ...

非常同意你講,腦袋嘅病情係最複雜!
同埋佢的病,會非常之影響到身邊人嘅情緒。

大宅

kplett 發表於 18-5-4 21:41
既然佢之前有聽過醫生話,不如再帶佢睇多一次醫生叫醫生清清楚楚同佢講話你一定要食藥?
有時佢未必會聽屋 ...

最弊係佢連去睇醫生依個動作都唔肯去做,我都知病向淺中醫,佢咁大個人,唔係好似小朋友咁,帶佢佢就去睇,咁大個人我係拉唔到佢去睇,佢又唔聽屋企人話,因為佢覺得佢自己講嘅嘢係最啱,所以依個問題好煩惱

子爵府

Ivan媽 發表於 18-5-4 22:00
最弊係佢連去睇醫生依個動作都唔肯去做,我都知病向淺中醫,佢咁大個人,唔係好似小朋友咁,帶佢佢就去睇 ...

有人試過話,佢啱,個醫生亂up話佢有病, 要佢去醫生度澄清自己無病,咁就帶咗佢去睇精神科 (當然預先要同醫生夾定)

勸睇醫生確要好有智慧。佢唔係細路,但病係會令佢以為自己無病其他人先病。所以都要用方法幫佢求醫

大宅

anyuser18 發表於 18-5-4 22:10
有人試過話,佢啱,個醫生亂up話佢有病, 要佢去醫生度澄清自己無病,咁就帶咗佢去睇精神科 (當然預先要同 ...

我都想緊有乜好方法,但依幾日吵完大鑊後,佢就當我係仇人咁,0溝通,想講都講唔到

子爵府

Ivan媽 發表於 18-5-5 00:09
我都想緊有乜好方法,但依幾日吵完大鑊後,佢就當我係仇人咁,0溝通,想講都講唔到
...

咁你都唔開心緊,靜幾日等自己舒緩吓先啦,同人呻吓先啦

至於同情緒病人溝通,的確唔易

有個精神病患在醫院唔出聲唔合作成日高高在上的姿態坐度唔郁,無人搞得掂佢。一位新嚟的有經驗的精神科醫師觀察咗佢一陣,突然五體投地話: 拜見皇上! 個病人第一次開口望住佢話:呢樹終於有返個正常人!

病,真係病咗,你要溝通就要用佢的語言,順住佢聽得入耳的方式,再引導佢向返正的方向。係好難。分享下嚟參考啫

大宅

回覆樓主

大家係點樣勸到另一半去睇醫生?

首頁
45678...12

尾頁

跳至