夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主

行動最實際;下個月開始全部記賬,

條件1)老公話點食、點買全部依足
2)千萬唔好話個間便去個間行多幾步
3)逢星期日報數,呢二日用咗幾多,餘額幾多

令大家都一清二楚

公爵府

其實又唔係唔得既, 我2個人無小朋友, 2000元係一個月買送加超市.
如3000元只係8日 (4個星期六日) 先扣起超市, 您要管數就要知每月用超市費.
如500元.

咁就仲有2500元比8日用. 即係每日300元, 無話唔得. 不過24餐都係外食就勉強D.

盡量早餐買回家食, 50元內
午餐 100元內 (茶記)
晚餐 150元內 (吉野家, 怏餐店) 咁

男爵府

3000淨係我個仔都唔夠洗, 食飯,讀書開支雜碎錢,訓練班錢, 有時放假帶佢去下玩,

男爵府

kiss212 發表於 18-4-1 23:26
我想問下大家你覺得夠使嗎?

今日我老公問我點解今個月$3000唔夠使, 我真係好唔開心, 點解佢會咁問我? ...

3000蚊一星期係足夠,但3000一個月梗係唔可能啦!你叫佢自己持家一個月,就知呢3000大洋有幾易用完(emoji)

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

queeniesuen 發表於 18-4-17 18:01
3000蚊一星期係足夠,但3000一個月梗係唔可能啦!你叫佢自己持家一個月,就知呢3000大洋有幾易用完(emoji) ...
3000一星期即係得2日...
一日用1500唔係日日名貴餐廳出入
咩都夠啦

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

伯爵府

lingfu 發表於 18-4-4 13:31
就咁計下啦
早餐麵包8蚊個
晏晝當39蚊一個薩XX意粉/譚

你條數係一個人,樓主條數係一家人,你計錯數啦!

子爵府

菇芝bebi 發表於 18-4-19 01:09
你條數係一個人,樓主條數係一家人,你計錯數啦!

你確定係我計錯數?
你一個人食3個餐架?

伯爵府

lingfu 發表於 18-4-19 08:50
你確定係我計錯數?
你一個人食3個餐架?

早餐麵包8蚊個
晚餐當60
(39+8+60)*3*8=2568

你呢個建議,一餐半餐就得,試下一個月8日都係咁,佢老公嗌離婚都似

子爵府

菇芝bebi 發表於 18-4-19 09:03
早餐麵包8蚊個
晚餐當60
等等先..
你仲未答我我點計錯數
我係講緊唔係做唔到
你亦唔好認定樓主老公一定做唔到
事實上男人食野絕大部分都求其過女人
大部分基層都係咁生活
至少我都係差不多(早餐唔只要一個包既但我計過使用都係差不多)
冇錢就要一齊捱架啦
俾得3000咪有3000既生活

樓主一樣可以俾單老公睇
咪俾佢睇下自己嘔突幾多

別墅

tansyneko 發表於 18-4-2 20:46

係架,我覺得有效,唔好諗住濕碎,因為就係濕碎,先唔覺洗 ...

可唔可以分享一下你個excel表? Thanks

複式洋房

lingfu 發表於 18-4-19 09:11
等等先..
你仲未答我我點計錯數
我係講緊唔係做唔到

請問大家有睇清楚樓主的內容嗎?講緊一家人一個月使費3000,吾係8日3000

侯爵府

回覆樓主

你好好好慳家了,真的要記數比對方知

佢古代人嗎?除了耕田自給自足,無可能夠囉

複式洋房

tansyneko 發表於 18-4-2 20:46

係架,我覺得有效,唔好諗住濕碎,因為就係濕碎,先唔覺洗 ...

Tansyneko,有個app (AndroMoney) 好好用,同你個excel 差不多,有埋統計、分類。 簡、易、明,又可分現金、銀行、信用卡、八達通... 就算日常好多濕碎數 都唔洗煩,值得推界。

PS: iPhone 好似要買app $15

翡翠宮

回覆樓主:

星六,日早餐可改在家食嗎?食簡单D。
因2日幾餐在外食巳好金!

男爵府

回覆樓主

3000蚊跟本就唔夠,除非一個人食就夠,你同佢講如果佢唔食咪夠囉

複式洋房

唔出去食飯 全部係晒屋企食都唔夠啦

伯爵府

回覆樓主:

掉返比佢買,自己點佢去,佢就會知,我老公自己出一出去買生果,有時買成千蚊 ,少嘅都幾百蚊 我話我煮飯一家人食都無咁揮霍 所以我會寫張清單叫佢去超市入貨。

大宅

回覆樓主:

3千蚊一個月仲要問點洗?

首頁

尾頁

跳至